Λετονία: Παραίτηση «βόμβα» από τον υπουργό Εξωτερικών- Το σκάνδαλο για τις πτήσεις τσάρτερ που επέλεγε για τα ταξίδια του

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Κρισιάνις Κάρινς ανακοίνωσε ότι πρόκειται να παραιτηθεί από το πόστο του έπειτα από καταγγελίες για αεροπορικά ταξίδια που έκανε χρησιμοποιώντας ιδιωτικές πτήσεις τσάρτερ.

by Times Newsroom

Μετά τη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό Εβίκα Σιλίνια, ο Κάρινς δήλωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί από τα καθήκοντά του στις 10 Απριλίου. Η Βουλή ενδέχεται να αποφασίσει για τον/την διάδοχό του την επόμενη μέρα, είπε. Ο Λετονός ΥΠΕΞ έφυγε από το κυβερνητικό μέγαρο χωρίς να προβεί σε άλλες δηλώσεις.

Ο Κάρινς δέχτηκε επικρίσεις για τις πτήσεις τσάρτερ με τις οποίες επέλεγε να ταξιδεύει κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός. Ο 59χρονος πολιτικός ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας από το 2019 έως το 2023 και φέρεται να ταξίδεψε στο εξωτερικό δεκάδες φορές με ιδιωτικά αεροπλάνα αντί με φθηνότερες, εμπορικές πτήσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Λετονία: Οι κατηγορίες κατά του ΥΠΕΞ 

Είναι υπουργός Εξωτερικών της βαλτικής χώρας από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2023. Η Γενική Εισαγγελία της Λετονίας κίνησε ποινικές διαδικασίες την περασμένη εβδομάδα για πιθανή διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε σχέση με τις πτήσεις τσάρτερ. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ποινικές διαδικασίες εναντίον του υπουργού.

Ο Κάρινς απέκρουσε τις κατηγορίες, οι οποίες κυκλοφορούσαν εδώ και μήνες, υποστηρίζοντας ότι οι πτήσεις ήταν απαραίτητες για εξοικονόμηση χρόνου ή για να μπορέσει να επιστρέψει γρήγορα στη Λετονία για κυβερνητικές υποθέσεις. Ο πολιτικός από το φιλελεύθερο-συντηρητικό κόμμα είχε αρχικά αρνηθεί να παραιτηθεί.

Η Σιλίνια τόνισε ότι ο Κάρινς ανέλαβε την πολιτική ευθύνη υπό το φως της ποινικής διαδικασίας σχετικά με τις πτήσεις τσάρτερ. Δεν υπάρχει ακόμη υποψήφιος να τον διαδεχθεί.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή