Μαρία Άνθη : «Πολίτης του Κόσμου». Ποίηση | Εκδόσεις Λεξίτυπον

Ποιήματα για τον ανθρωπισμό, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία των λαών.

by Times Newsroom

Μια νέα ποιητική συλλογή της Μαρίας Άνθη κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Λεξίτυπον. Η ποιητική συλλογή «Πολίτης του Κόσμου» περιλαμβάνει 41 ποιήματα μέσα σε 60 σελίδες. Ποιήματα για τον ανθρωπισμό, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία των λαών.

Η Μαρία Άνθη ταξίδεψε κι είδε κόσμο από άλλα μέρη. Το ποίημα «Για την Άννα» κι «Ένας φίλος του κόσμου», αφήνει να δούμε την αξίες της ζωής. Μα κυρίως έγραψε ποίηση για έναν πολίτη που γνωρίζει ότι χωρίς την ιδέα του οικουμενισμού δεν δύναται να τοποθετηθεί ο άνθρωπος στη θέση που του αξίζει ώστε να γίνει η μετάβαση σε ανώτερο επίπεδο ζωής κι εξέλιξης συνείδησης σε όλον τον πλανήτη.

Το ποίημα «Άκου άνθρωπε» και «Στην άκρη της Παταγωνίας», όπως «Κομμάτια στο Χάγκεν», δείχνουν την αβεβαιότητα του ανθρώπινου γίγνεσθαι μέσα από τη φρικαλαιότητα και τη βία. Τη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος…

Ο πολίτης του κόσμου το συνειδητοποιεί αυτό και λέει ότι όταν δεν είσαι σε θέση να βαδίσεις προς τον ανθρωπισμό και τον σεβασμό απέναντι σε όλα τα πλάσματα της γης, τότε δεν έχεις το διαβατήριο για την άνοδο παρά μόνο για τη συνεχή κάθοδο.

Δεν εμπορευματοποιείται το συλλογικό αγαθό, ούτε η κάθε ζωή που ο άνθρωπος δεν κατασκεύασε ούτε δημιούργησε, με λίγα λόγια δεν την έδωσε εκείνος γιατί εκείνος απλώς συνυπάρχει με όλες τις ζωές που πλάστηκαν από τη φύση. Η φύση είναι υπεράνω των πάντων όλων και οφείλουμε σεβασμό στα δημιουργήματά της.

Πολλές χώρες ζουν ανελέητους πολέμους, είτε φυλετικούς είτε θρησκευτικούς είτε οικονομικούς, δίχως σταματημό. Ακόμη περισσότερες βιώνουν τον υποσιτισμό, τον αναλφαβητισμό και την πλήρη ένδεια η οποία είναι χειρότερη και από την αρρώστια.

Συμβαίνουν όλα αυτά στον κόσμο ετούτο των ανισοτήτων την ώρα που οι κυβερνήσεις σχεδιάζουν μεγαλόπνοα προγράμματα για την εξερεύνηση του διαστήματος. Την ώρα που η τεχνολογία μάς έχει ήδη κατακλύσει από αχρείαστα αγαθά για την κάλυψη πλασματικών αναγκών, τα οποία έχουν ήδη αφήσει το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Και πώς να μιλήσει κανείς με όλον τον κόσμο ώστε να το πει; Ο μόνος τρόπος είναι μόνο μέσα από την ποίηση.

Ένας φίλος του κόσμου

Φίλος στα ίχνη της σιωπής.
Ανέμελες άφαντες σταθερές.
Υπενθύμιση η μιλιά του.
Φίλος μιας ζωής.

Ζει στην πλατεία που τη ζωή κινεί,
όταν οι πόρτες κλείσουν.
Όταν οι κυβερνώντες στα
ύψη τείχη γκρεμίζουν.

Μια φωνή τους χρόνους να στεφτεί.
Για να σου πει, ποια είσαι εσύ.
Ποια είναι αυτή.

Άραγε γιατί να μη σου λέει να αλλάξεις,
τη ζωή σου, τη στυφτή τη παγερή;
Ένας φίλος του κόσμου είναι.
Αρκεί στη σκέψη να σταθεί,
να φέρει την ανατροπή.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com