Το διαδίκτυο ενώνει τον αγροτικό κόσμο

Η ρύθμιση για τους εργάτες γης, κυρίως μετανάστες, που εργάζονταν συνεχώς τα τελευταία τρία χρόνια μέχρι 30/11/2023, που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 262 βουλευτών, είναι επιτέλους προς την σωστή κατεύθυνση.

Την 20/12/2023 πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις που έδωσαν την ευκαιρία σε αγρότες από διαφορετικά μέρη, και χωρίς να εγκαταλείψουν πολύωρα τις απαιτητικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις τους, να επικοινωνήσουν, να ανταλλάξουν εμπειρίες, να προσθέσουν επιστημονικές προσεγγίσεις και να ενημερωθούν για την «Γεωργία Συντήρησης» και για την τακτική «Συζήτηση Κτηνοτρόφων Τετάρτης».

Η «Γεωργία συντήρησης ή διατήρησης», όπως λέει ο Δρ Θωμάς Γιτσόπουλος (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) είναι ένας σημαντικός τρόπος να φροντίσουμε τη φύση καθώς βοηθάμε τους αγρότες να καλλιεργήσουν με διαφορετικό τρόπο που δεν βλάπτει το περιβάλλον. Στην ουσία πρόκειται για ελαχιστοποίηση της «αναστάτωσης» που δημιουργείται από το όργωμα … Ως εργαλείο βοηθά στην επίλυση προβλημάτων όπως η κλιματική αλλαγή, η απώλεια φυτών & ζώων και η υπερβολική χρήση φυσικών πόρων.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι ο «Αγρότης είναι ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος», καλός ή κακός, ανάλογα με την πληροφόρηση που έχει, αλλά πάντα με ισχυρή ευαισθησία για την ισορροπία του περιβάλλοντος, καθόσον μέσα στο περιβάλλον που καλλιεργεί και φροντίζει, ζει ο ίδιος και η οικογένειά του, μεγαλώνει τα παιδιά του και επιβιώνει ο ίδιος και οι αγροτικές κοινωνίες των οποίων είναι μέλος.

Στην ζωντανή συζήτηση που εξασφάλισε η διαδικτυακή τηλεόραση STENT.net.gr, με πρωτοβουλία του Δρ Θ. Γιτσόπουλου μετείχαν ο Δρ Θωμάς Γιτσόπουλος (Θεσσαλονίκη, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), ο καθ Χρήστος Καβαλάρης (Βόλος, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πρόεδρος Εταιρίας Προώθησης Αειφορικών Καλλιεργητικών Συστημάτων-ΕΠΑΚΣ & μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γεωργίας Διατήρησης-ECAF), κ Γεώργιος Παρλάτζας (γεωργός, Ζάππειο Λάρισας, εφαρμόζει Γεωργία Συντήρησης), ο κ Γεώργιος Τέγος (γεωργός, Καβαλάρι Θεσσαλονίκης), ο κ Μιλτιάδης Χαρένης (Νέα Γωνιά Χαλκιδικής, Αγρότης Χρονιάς 2023), κ Αντώνης Ευαγγελόπουλος (γεωργός, Αλεξάνδρεια Ημαθίας) και την παρακολουθούσαν στην διαδικτυακή τηλεόραση STENT.net.gr περίπου 700 Η/Υ.

Προτάθηκε, και έγινε αποδεκτό, να γίνει ακόμα μια συνέντευξη για την Γεωργία Συντήρησης στο AgroBus του STENT.TV με τον κ Μ. Χαρέμη και τον κ Γ. Παλάνζα και μια δημόσια ανοικτή συζήτηση για την Γεωργία Συντήρησης την Τετάρτη, 24 Ιαν 2024, στις 20.30, στο zoom (https://us02web.zoom.us/j/84572840303) με ταυτόχρονη προβολή στο facebook στον «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» με φροντίδα της κα Μάγδας Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, Μενίδι, 6932094231).

Μας εντυπωσίασαν οι αγρότες-παραγωγοί-καλλιεργητές οι οποίοι έδωσαν στοιχεία από την εφαρμογή Γεωργίας Συντήρησης που δίνουν:

  • Έξοδα για καύσιμα στην καλλιέργεια μόνο στο 10% !!!

  • Αύξηση της παραγωγής στα ίδια χωράφια κατά 20% !!!

  • Απελευθέρωση χρόνου απασχόλησης στα χωράφια κατά 90% !!!

  • Διαμόρφωση συνθηκών «κούφιωσης» εδάφους (χαλάρωσης, λόγω των ριζών …), ενώ οι επιστήμονες ανέφεραν και την πάρα πολύ σημαντική περιβαλλοντική δέσμευση CO2 στο έδαφος όπου εφαρμόζεται Γεωργία Συντήρησης.

Την ίδια ημέρα, Τετάρτη, 20/12/2023, το βράδυ στις 20.30, όπως κάθε Τετάρτη, τα τελευταία 3,5 χρόνια (με πάνω από 300 δημόσιες συζητήσεις, που όλες είναι αναρτημένες στο facebook), ο ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ οργάνωσε την συζήτηση με ποικίλα θέματα επικαιρότητας. Τ

Στην ζωντανή ανοιχτή δημόσια συζήτηση μετείχαν οι: κ Γιάννης Κοντογιάννης (πρόεδρος Κτηνοτρόφων Αττικής), η κα Μάγδα Κοντογιάννη (γραμματέας Κτηνοτρόφων, 6932094231), η κα Αθηνά-Ελπίδα Μιχαηλίδου (Μέγαρα Αττικής), ο κ Χρήστος (Αίγινα Αττικής), ο κ Ηλίας Ευαγγελόπουλος (Αφίδνες Αττικής), ο κ Ζαφείρης Ναστούλης (Μέγαρα Αττικής), η κα Αργυρώ Λαγγουράνη (Λιδωρίκι Φωκίδας), ο κ Νίκος Δημόπουλος (Καβάλα) και άλλοι 36 ταυτόχρονα στο youtube στο https://www.youtube.com/watch?v=QFP43D7P9qI.

Η ρύθμιση για τους εργάτες γης, κυρίως μετανάστες, που εργάζονταν συνεχώς τα τελευταία τρία χρόνια μέχρι 30/11/2023, που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 262 βουλευτών, είναι επιτέλους προς την σωστή κατεύθυνση. Η ρύθμιση, χωρίς να αλλάζει την μεταναστευτική πολιτική, προσπαθεί να καταργήσει την μαύρη εργασία και κάνει τα έξοδα για τους εργάτες γης πραγματικά έξοδα της αγροτικής εκμετάλλευσης. Ο αγροτικός τομέας χρειάζεται 180.000 εργατικά χέρια και σχεδόν κανένας Έλληνας (ούτε και μετανάστες …) ΔΕΝ θέλει να εργασθεί στα χωράφια.

Με διατάξεις του νόμου 5078/2023 (ΦΕΚ Α 211/20.12.2023), προβλέπεται, στο άρθρο 151 (Θέσπιση ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες), ότι όλες οι νέες μη μισθωτές, ασφαλιστικά ενήμερες μητέρες θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μητρότητας από τη ΔΥΠΑ ύψους 780€ (κατώτατος μισθός) για 9 μήνες. Μπράβο, μπράβο. Έστω και κάνοντας εξυπηρέτηση στις δικηγόρους μητέρες και σε άλλες επιχειρηματίες, οι οποίες πιθανόν να μην είχαν άμεση ανάγκη, οι αγρότισσες περιελήφθησαν, και ήταν μια σωστή απόφαση. Μένει να δούμε και τις «Νταντάδες της γειτονιάς» να καλύπτουν και τις αγρότισσες. Ίσως το οικογενειακό εισόδημα να είναι μια καλή προϋπόθεση, ιδιαίτερα αν καταφέρει, το λεγόμενο κράτος, να αποτυπώσει το πραγματικό εισόδημα και την περιουσία των προς ενίσχυση.

Με ελπίδες ότι η νέα χρονιά θα επιτρέψει την καλύτερη προσέγγιση στα δυσεπίλυτα προβλήματα της αγροτικής κοινωνίας και των επαγγελματιών κτηνοτρόφων, μεταξύ των οποίων τα σημαντικότερα είναι οι ΣΤΑΘΕΡΕΣ Χρήσεις Γης και οι αδειοδοτήσεις των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τα Αγροτικά Σχολεία ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ και η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.

Οι κτηνοτρόφοι της Αττικής, δηλαδή οι εξ επαγγέλματος ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ όλους σε διαδικτυακή ανταλλαγή ευχών την Τετάρτη 10 Ιαν 2023 στις 20.30 στο διαδίκτυο στον σύνδεσμο https://us02web.zoom.us/j/81206954410 με ταυτόχρονη προβολή στο facebook στον «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ».

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com