«Μαρτυρία από το ματωμένο φοιτητικό κίνημα (1967-1974)» του Λουκά Θ. Αποστολίδη

Παρουσίαση του βιβλίου το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, στις 18.30, στο Κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Ανατολικής Ρωμυλίας 127, Άνω Γλυφάδα).

by Times Newsroom

Ο Δήμος Γλυφάδας και οι εκδόσεις Ιωλκός σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Μαρτυρία από το ματωμένο φοιτητικό κίνημα (1967-1974)» του Λουκά Θ. Αποστολίδη, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, στις 18.30, στο Κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Ανατολικής Ρωμυλίας 127, Άνω Γλυφάδα). Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι: Γιώργος Παπανικολάου (Δήμαρχος Γλυφάδας), Νικόλαος Χρέλιας (Γραμματέας τοπικής οργάνωσης ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Γλυφάδας), Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης (Εκδότης, ποιητής). Την παρουσίαση θα κάνουν οι: Γιάννης Χατζηθεοδοσίου (Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών), Στέφανος Ξεκαλάκης (Τοπογράφος, μηχανικός), Θεόδωρος Γεωργάκης (Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου, πρ. Δήμαρχος Ηλιούπολης), Ορέστης Κορλός (Μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς). Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Μανώλης Πιμπλής (Δημοσιογράφος, κριτικός).

Η επανέκδοση του παρόντος έργου έχει ως στόχο, πέραν από την ιστορικότητα των γεγονότων, να μοιρασθεί τα προτάγματα και τα συναισθήματα των νέων εκείνης της εποχής με τη σημερινή γενιά των «μασκοφόρων» και του ψηφιακού κόσμου.

Ο ιστορικός θα τοποθετήσει εκείνα τα γεγονότα στο μεγάλο λεύκωμα της ελληνικής ιστορίας. Γι’ αυτό ο αφηγητής δεν υποκύπτει στον πειρασμό να σχολιάσει την επικαιρότητα, σχετικά με τις αντιλήψεις για τα μηνύματα του Πολυτεχνείου. Θέλει μονάχα ο αναγνώστης να συναισθανθεί τ’ ακούσματα εκείνης της εποχής, μέσ’ από των νέων την ορμή και τον αγώνα. Με τα νοήματα του χθες να δώσει νέο περιεχόμενο στις λέξεις: «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία». Τα μηνύματα εκείνης της γενιάς παραμένουν επίκαιρα. Η ματιά τους βλέπει σταθερά στο μέλλον.

Ο δρόμος για την κατάκτηση και διατήρηση των μηνυμάτων δεν είναι ανθόσπαρτος. Είναι δρόμος δύσκολος, αλλά δυνατός. Χρειάζεται μόνο οι σκέψεις να γίνονται πράξεις.

Ο Λουκάς Θ. Αποστολίδης γεννήθηκε το 1951 στην Αγία Άννα Βοιωτίας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο δίκαιο εργασιακών σχέσεων (droit syndical et droit sosial) στο πανεπιστήμιο Nanterre Paris-X. Εξειδικεύτηκε στο εργατικό δίκαιο και στις κοινωνικές ασφαλίσεις. Ολοκλήρωσε κύκλο σπουδών στην Ecole Pratique στη Γαλλία σχετικά με τη δημιουργία των κοινωνικών κινημάτων και της κοινωνίας των πολιτών. Εκλέχτηκε βουλευτής Βοιωτίας με το ΠΑΣΟΚ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το Νοέμβριο του 1989 έως και τις εκλογές του 2004. Το 2007 ήταν υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Αθηνών. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων (1996-2000). Το 2001 έγινε Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, θέση στην οποία παρέμεινε έως τον Ιούλιο του 2003. Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και εκλεγόταν συνεχώς στην Κεντρική Επιτροπή. Γραμματέας επί σειρά ετών της Επιτροπής Συνδικαλιστικού και Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕ ΠΑΣΟΚ. Σήμερα είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, νομικός σύμβουλος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πολλών συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ήταν ο δημιουργός του «Κέντρου Μελετών Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης» (ΚΕΜΕΤΕ) της ΓΣΕΕ, το οποίο μετεξελίχθηκε σε «Ινστιτούτο Εργασίας – ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ», που προσφέρει επιστημονική τεκμηρίωση των εργατικών διεκδικήσεων, καθώς και εργατική, συνδικαλιστική εκπαίδευση. Πλούσια είναι η συγγραφική του δράση, από το 1974 έως σήμερα, με λογοτεχνικά και επιστημονικά βιβλία, καθώς και με αρθρογραφία στον ημερήσιο Τύπο. Το βιβλίο Μαρτυρία από το ματωμένο φοιτητικό κίνημα (1967-1974) σηματοδότησε τη ζωή του.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή