Μέρκελ: Δεν μετανιώνω για την ενεργειακή πολιτική με τη Ρωσία

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι δεν μετανιώνει για την ενεργειακή πολιτική που ακολούθησε κατά τα 16 χρόνια της εξουσίας της, μια πολιτική που τοποθέτησε τη Ρωσία σε έναν από τους σημαντικότερους προμηθευτές φυσικού αερίου της χώρας της και σύμφωνα με επικριτές, άφησε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να εξαρτάται σε υπερβολικό βαθμό από το ρωσικό αέριο.

by Times Newsroom

Την ώρα που η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις χειρότερες κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία της, εξαιτίας κυρίως της μεγάλης ενεργειακής της εξάρτησης από τη Ρωσία, η πρώη καγκελάριος της χώρας Άνγκελα Μέρκελ, εμφανίζεται αμετανόητη. Τι κι αν αρκετοί της επιρρίπτουν μεγάλο μέρος της ευθύνης, η ίδια δηλώνει ότι δεν μετανιώνει για την πορεία που ακολούθησε η κυβέρνησή της με την ενεργειακή της πολιτική και τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της εξουσίας της.

Σημειώνεται ότι το περασμένο έτος, το 55% των γερμανικών εισαγωγών φυσικού αερίου προήλθε από τη Ρωσία, συνέπεια των ενισχυμένων εμπορικών δεσμών της Μέρκελ με τη Μόσχα και της υποστήριξής της προς τον αμφιλεγόμενο αγωγό Nord Stream 2, ακόμη και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

«Πάντα ενεργείς με τα κριτήρια που έχει εκείνη τη στιγμή», είπε στους δημοσιογράφους στη Λισαβόνα όταν ρωτήθηκε για την προσέγγιση της κυβέρνησής της στη Ρωσία.

«Wandel durch Handel»

Η Μέρκελ, η οποία αποσύρθηκε από την πολιτική πέρυσι μετά από 16 χρόνια ως καγκελάριος, είπε ότι ποτέ δεν πίστευε στην έννοια του «Wandel durch Handel», δηλαδή στην αλλαγή μέσω του εμπορίου.

«Από αυτή την άποψη, δεν μετανιώνω καθόλου για τι αποφάσεις μου. Μάλλον πιστεύω ότι αυτό ήταν σωστό από την οπτική γωνία της εποχής», είπε, προσθέτοντας ότι το φθηνό ρωσικό αέριο επέτρεψε στη Γερμανία να προχωρήσει στη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών και του άνθρακα.

«Αυτή η βάναυση εισβολή από τη Ρωσία έφερε τώρα μια αλλαγή. Αυτό είναι ένα σημείο καμπής», είπε η Μέρκελ αναφερόμενη στην ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι πλέον είναι καθήκον για τη τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας, υπό την ηγεσία του σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, να την αλλάξει.

Άγνοια

Σημειώνεται ότι μόλις τέσσερις μήνες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η γερμανική κυβέρνηση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του αντικαγκελαρίου της Ολαφ Σολτς είχε υιοθετήσει αξιολόγηση ασφαλείας για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, σύμφωνα με την οποία έκρινε ότι η ενεργειακή τροφοδοσία δεν θα κινδύνευε από την αυξημένη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο που θα σήμαινε η λειτουργία του επίμαχου αγωγού.

Η σημερινή γερμανική κυβέρνηση του καγκελαρίου, πλέον, Ολαφ Σολτς αναγκάσθηκε να δώσει σήμερα στην δημοσιότητα το απόρρητο έγγραφο, που φέρει ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 2021 και συντάχθηκε από το υπό τον Πέτερ Αλτμάϊερ υπουργείο Οικονομίας, αφού δημοσιογράφοι του περιοδικού Der Spiegel ζήτησαν πρόσβαση στην έκθεση με την εκρηκτική αξιολόγηση και απείλησαν με δικαστική προσφυγή κατά της γερμανικής κυβέρνησης σε περίπτωση άρνησης δημοσιοποίησής της.

«Αφελείς»

Η αξιολόγηση, η οποία συνόδευε θετική εισήγηση για την πιστοποίηση του Nord Stream 2, αναδεικνύει μία υπερβολικά αφελή γνώμη για τους κινδύνους που έθετε η υπερβολική εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, η οποία αυξανόταν συνεχώς κατά τα χρόνια που προηγήθηκαν του πολέμου της Μόσχας, γράφει το Politico.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com