Μητσοτάκης στο Bloomberg: Πλαφόν στα κρουαζιερόπλοια για την αντιμετώπιση του «υπερτουρισμού»

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στο Bloomberg ότι ήρθε η ώρα να τεθούν περιορισμοί στα κρουαζιερόπλοια που επισκέπτονται τα πιο δημοφιλή νησιά της Ελλάδας, την πρώτη κίνηση της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του «υπερτουρισμού» στη μεταπανδημική περίοδο.

by Times Newsroom

«Πιστεύω ότι θα το κάνουμε του χρόνου», είπε ο Μητσοτάκης σε συνέντευξή του, μιλώντας για την απόφαση να περιοριστούν οι επισκέψεις σε κρουαζιερόπλοια. Οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να περιορίσουν τον συνολικό αριθμό των νησιωτικών θέσεων ελλιμενισμού ή μια διαδικασία υποβολής προσφορών για κουλοχέρηδες, είπε.

Για την Ελλάδα το διακύβευμα είναι μεγάλο. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της οικονομικής του παραγωγής και στη μετά τον Covid εποχή η χώρα έχει σπάσει ρεκόρ τουριστικών επισκέψεων και δαπανών.

Η Ελλάδα υποδέχθηκε 32,7 εκατομμύρια τουρίστες το 2023, 18% περισσότερους από πέρυσι, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2024 σημειώθηκε αύξηση σχεδόν 25% στους επισκέπτες.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την επιβάρυνση των πιο δημοφιλών σημείων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του κυκλαδίτικου νησιού της Σαντορίνης.

«Η Σαντορίνη από μόνη της είναι ένα πρόβλημα», δήλωσε ο πρωθυπουργός στις 12 Ιουνίου στο γραφείο του στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρχει μια αποσύνδεση μεταξύ του τεράστιου αριθμού των σκαφών που ελλιμενίζονται στο νησί και του πόσο συμβάλλουν στην τουριστική οικονομία. Επίσης, οι υπόλοιποι επισκέπτες της Σαντορίνης θα μπορούσαν να αποθαρρυνθούν από την κίνηση των κρουαζιερόπλοιων, είπε.

«Υπάρχουν άνθρωποι που ξοδεύουν πολλά χρήματα για να βρεθούν στη Σαντορίνη και δεν θέλουν το νησί να κατακλύζεται», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Επιπλέον, το νησί δεν μπορεί να το αντέξει, ακόμη και όσον αφορά την ασφάλεια».

Άλλα ελληνικά νησιά, επίσης, αισθάνονται την πίεση. Η Μύκονος είχε 749 επισκέψεις κρουαζιερόπλοιων το 2023, δεύτερη μετά τη Σαντορίνη, μια αύξηση πάνω από 23% από το 2022.

«Η Σαντορίνη είναι η πιο ευαίσθητη, η Μύκονος θα είναι η δεύτερη», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Αν και πολλά ελληνικά νησιά ζορίζονται υπό το βάρος της δημοτικότητάς τους, αυτά είναι εκείνα που «σαφώς υποφέρουν».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com