Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων στο Κάιρο για εκεχειρία έξι εβδομάδων στη Λωρίδα της Γάζας

Τρία C-130 πέταξαν εφόδια στον παλαιστινιακό θύλακα

by Times Newsroom

Ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με στόχο την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ξεκινάει σήμερα Κυριακή στο Κάιρο, με τη Χαμάς να αναμένεται να δώσει την «επίσημη απάντησή» της στην πρόταση που καταρτίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου από ΗΠΑ, Κατάρ και Αίγυπτο και ισραηλινούς διαπραγματευτές, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Την ίδια ώρα, η πρώτη αποστολή βοήθειας από τις ΗΠΑ στους Παλαιστίνιους εστάλη το Σάββατο, όπου πάνω από 30.000 γεύματα τους πέταξαν με αλεξίπτωτο από τρία στρατιωτικά αεροπλάνα, καθώς η αθρωπιστική κρίση μεγαλώνει συνεχώς στη Γάζα.

Το Ισραήλ φέρεται να είναι κοντά στην αποδοχή μιας πρότασης εκεχειρίας έξι εβδομάδων για τη Γάζα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν σε πολλά αμερικανικά πρακτορεία ειδήσεων χθες Σάββατο.

Σχετικά με την συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς, Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι υπάρχει μια «συμφωνία-πλαίσιο» και το Ισραήλ «περισσότερο ή λιγότερο αποδέχτηκε» μια κατάπαυση του πυρός για να επιτρέψει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα και να επιτρέψει την παροχή βοήθειας στο έδαφος που έχει καταστραφεί από βομβαρδισμούς.

Η εκεχειρία θα επιτρέψει την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα που θεωρούνται οι πιο ευάλωτοι, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των ηλικιωμένων και των τραυματιών, και τη ροή βοήθειας στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος είπε ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη συμφωνήσει σε μια «καθορισμένη κατηγορία ευάλωτων ομήρων» – ένα σημείο που «κολλάει» η συμφωνία. Το Ισραήλ φέρεται να είπε ότι οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός δεν θα συνεχιστούν έως ότου η Χαμάς παρουσιάσει μια λίστα με τους ομήρους, που θα συμπεριλαμβάνει ποιοι είναι νεκροί και ποιοι ζωντανοί.

Η πρόταση προβλέπει ότι σε «πρώτη φάση» θα κηρυχθεί παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων για έξι εβδομάδες και θα αφεθούν ελεύθεροι 42 όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατούμενων από το Ισραήλ.

Τρία C-130 πέταξαν εφόδια στη Γάζα

Την ίδια ώρα, με τους ανθρώπους στη Γάζα να βρίσκονται στα πρόθυμα του λιμού, οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν μια πρώτη επιχείρηση ρίψης από αέρος ανθρωπιστικής βοήθειας στη λωρίδα της Γάζας, η οποία απειλείται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έπειτα από σχεδόν πέντε μήνες πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την παλαιστινιακή Χαμάς, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 30.300 ανθρώπους.

Η επιχείρηση πραγματοποιείται δύο ημέρες μετά τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών εναντίον πεινασμένου πλήθους που είχε ορμήσει σε οχηματοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσα στην πόλη της Γάζας, μια τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 116 ανθρώπους, σύμφωνα με το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα.

Μπροστά στις δυσκολίες για να διοχετευθεί η ανθρωπιστική βοήθεια οδικώς, κυρίως προς το βόρειο τμήμα του πολιορκημένου εδάφους, χώρες έριξαν πρόσφατα με αλεξίπτωτα φορτία, κυρίως η Ιορδανία με την υποστήριξη της Γαλλίας, της Ολλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και η Αίγυπτος σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Οι ρίψεις από αέρος δεν μπορούν και δεν πρέπει να υποκαταστήσουν την ανθρωπιστική πρόσβαση», προειδοποίησε εντούτοις η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (International Rescue Committee, IRC).

«Λάβαμε δύο σάκκους αλεύρι από τη βοήθεια που έφθασε την ημέρα της σφαγής στη Γάζα την Πέμπτη», δήλωσε ο Χισάμ Αμπού Έιντ, ένας 28χρονος κάτοικος της συνοικίας Ζεϊτούν: «Αυτό δεν αρκεί. Όλοι πεινούν. Η βοήθεια είναι σπάνια και ανεπαρκής».

Τρία αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα έριξαν 66 «δέματα» που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 38.000 γεύματα, σε μια κοινή επιχείρηση με την Ιορδανία, σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης που είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή (Centcom).

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com