Ο Γκέοργκ Μπάζελιτς γίνεται 85 ετών

Ενας από τους σημαντικότερους εν ζωή εικαστικούς, ο Γκέοργκ Μπάζελιτς γίνεται 85 ετών. Το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού του αφιέρωσε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση πριν από δυο χρόνια.

by Times Newsroom

Ο Γκέοργκ Μπάζελιτς στο Πομπιντού

O Γκέοργκ Μπάζελιτς συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους εν ζωή εικαστικούς. Έγινε κυρίως γνωστός τη δεκαετία του ’70, όταν ξεκίνησε να ζωγραφίζει τα εμβληματικά ανάποδα πορτραίτα του. Το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού στο Παρίσι παρουσίασε πριν από δυο χρόνια μια μεγάλη αναδρομική έκθεση. Η φωτογραφία είναι από παλαιότερη έκθεση στο μουσείο σύγχρονης τέχνης Albertinum της Δρέσδης.

Πρόκληση και ανατροπή

Ο Μπάζελιτς ξεκίνησε την καριέρα του επίσημα τη δεκαετία του ’60, όταν αποβλήθηκε από τη Σχολή Καλών Τεχνών Βάισενζεε του Βερολίνου επειδή κρίθηκε «ανώριμος». Αυτό όμως δεν τον πτόησε. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει ανελλιπώς και να εστιάζει σε θέματα ταμπού για την εποχή, όπως η σεξουαλικότητα.

Ξεκινώντας από τη γερμανική επαρχία

Ο Γκέοργκ Μπάζελιτς γεννήθηκε το 1938 ως Χανς Γκέοργκ Κερν στη μικρή πόλη Ντοϊτσμπάζελιτς της Κάτω Σαξονίας. Στα μέσα της δεκαετίας του ’50 μετακόμισε στο Βερολίνο για σπουδές. Έζησε αρχικά στο ανατολικό κι έπειτα, από το 1958, στο δυτικό Βερολίνο. Όταν άρχισε να ζωγραφίζει ως επαγγελματίας το 1961 επέλεξε το ψευδώνυμο Mπάζελιτς. Ο πίνακας της φωτογραφίας έχει τίτλο «Ανοιχτή πύλη».

Ενάντια στην κρατούσα ιδεολογία

Ο Μπάζελιτς από πολύ νωρίς έδειξε το ασυμβίβαστο πνεύμα του, που πήγαινε πάντα κόντρα στο καλλιτεχνικό ρεύμα της εποχής του. Ο ίδιος ο Μπάζελιτς δεν μπορούσε να ταυτιστεί με την αισθητική ούτε της Ανατολικής ούτε της Δυτικής Γερμανίας. Επέλεξε να πορευθεί σε έναν καθαρά δικό του καλλιτεχνικό δρόμο.

Οχτώ αυτοπροσωπογραφίες

Το 2015 ο Μπάζελιτς παρουσίασε στην 56η Μπιενάλε της Βενετίας οχτώ ανάποδες αυτοπροσωπογραφίες του. Δεν ήταν η πρώτη συμμετοχή του στη Μπιενάλε. Το 1980 είχε προκληθεί σάλος στο γερμανικό περίπτερο από ένα ξύλινο γλυπτό που έμοιαζε στον Χίτλερ.

Στροφή στη γλυπτική

Ήδη από την εποχή της Μπιενάλε του ’80 ο Μπάζελιτς είχε δείξει έντονο ενδιαφέρον για τη σύγχρονη γλυπτική. «Τα γλυπτά μοιάζουν σαν πραγματικές υπάρξεις κατά κάποιο τρόπο, εάν τους αφιερώσεις χρόνο», είχε πει ο ίδιος χαρακτηριστικά. «Οι γυναίκες της Δρέσδης» είχαν παρουσιαστεί επίσης στη Δρέσδη το 2009, με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων από την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Επανασταστικό πνεύμα

Όταν το 2015 ένας γερμανικός νόμος προέβλεψε την επιβολή υπερβολικά αυστηρών όρων στον δανεισμό έργων τέχνης και ουσιαστικά απαγόρευσε τη μεταφορά τους στο εξωτερικό, ο Μπάζελιτς αντέδρασε έντονα ανακοινώνοντας ότι θα αποσύρει όλα τα έργα του από γερμανικά μουσεία. Τα σχέδια αυτά στη συνέχεια χαλάρωσαν. Εδώ σειρά με ξυλογραφίες του από μια έκθεση στο Μουσείο Ερνστ Μπάρλαχ του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com