Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε επιδρομές στη Γάζα – Νετανιάχου: «Αυτή είναι μόνο η αρχή»

Παράλληλα, βομβάρδισε θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

by Times Newsroom

Ο στρατός του Ισραήλ ξεκίνησε τις πρώτες επιδρομές στη Γάζα, ώστε να εξουδετερώσει τυχόν πυρήνες της Χαμάς που μπορεί να βρίσκονται στη πρώτη γραμμή, αλλά και για να συλλέξεις πληροφορίες για τους ομήρους.

«Τις τελευταίες 24 ώρες οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού πραγματοποίησαν τοπικής κλίμακας επιδρομές εντός του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας» αναζητώντας «τρομοκράτες» που εκτοξεύουν ρουκέτες προς το Ισραήλ και «εξοπλισμό», ανέφερε σχετική ανακοίνωση.

Επίσης, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, καταβλήθηκαν προσπάθειες για τον εντοπισμό ατόμων που αγνοούνται, καθώς ο στρατός έχει επιβεβαιώσει ότι στη Γάζα κρατούνται τουλάχιστον 120 «αιχμάλωτοι».

Ακόμη, ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε επίσης ότι σημαντικός αριθμός αμάχων στη Γάζα άρχισε να μετακινείται προς τα νότια «για να σωθεί».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχεδόν καμία απώλεια στο Ισραήλ από τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα, καθώς οι πολίτες υπακούουν στις εντολές και σπεύδουν στα καταφύγια όταν σημαίνει ο συναγερμός.

Λίγο μετά τις 22:00 (ώρα Ελλάδας) οι σειρήνες ήχησαν ξανά και σήμανε εκ νέου συναγερμός για ακόμη μια φορά στο Ισραήλ, καθώς η Χαμάς πραγματοποίησε πυραυλική επίθεση, λίγο μετά τις επιδρομές που ξεκίνησε να πραγματοποιεί ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα.

Σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, οι σειρήνες ήχησαν στα κεντρικά της χώρας, όμως δημοσιογράφοι του εξωτερικού αναφέρουν ότι κύριος στόχος είναι το Τελ Αβίβ.

Ο κόσμος τρέχει στα καταφύγια για να σωθεί, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς ή τραυματίες.

Νετανιάχου: «Αυτή θα είναι μόνο η αρχή»

Κάλεσμα στον στρατό να «εξαϋλώσει» τη Χαμάς τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, δηλώνοντας πως η επιχείρηση στη Γάζα «είναι μόνο η αρχή».

Οι δηλώσεις του Νετανιάχου, μεταδόθηκαν τηλεποπτικά και σ’ αυτές ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήριζε τις αεροπορικές επιδρομές πρωτοφανούς έντασης.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω: Αυτή είναι μόνο η αρχή. Οι εχθροί μας μόλις ξεκίνησαν να πληρώνουν το τίμημα. Δεν θα περιγράψω τώρα τι έρχεται, αλλά θέλω να σας πω ότι είναι μόνο η αρχή» τόνισε στις δηλώσεις του.

Ο Νετανιάχου σημείωσε ότι έχει έρθει σε συνεννόηση με τον Τζο Μπάιντεν αλλά και άλλους ηγέτες, που όλοι στήριξαν τις αποφάσεις του. «Θα εξαφανίσουμε τη Χαμάς και θα φέρουμε τη νίκη. Θα πάρει χρόνο, όμως από αυτό τον πόλεμο θα βγούμε πιο δυνατοί από ποτέ»

Βομβαρδισμός στον Λίβανο

Ισραηλινές οβίδες έπληξαν ένα φυλάκιο του λιβανέζικου στρατού στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, ανέφεραν τρεις πηγές στο πρακτορείο Reuters, σε μια περιοχή όπου νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε για μια πιθανή ένοπλη διείσδυση και διαβεβαίωσε ότι απάντησε με το πυροβολικό του.

Λίγο αργότερα ωστόσο ο στρατός ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμία διείσδυση στο ισραηλινό έδαφος και οι κάτοικοι ενός μεθοριακού χωριού, στους οποίους είχαν δοθεί οδηγίες να κλειδωθούν στα σπίτια τους, μπορούν και πάλι να κυκλοφορούν ελεύθερα.

Ο συναγερμός αφορούσε το χωριό Χανίτα, που απέχει 500 μέτρα από τα σύνορα και βρίσκεται απέναντι από τη λιβανέζικη κοινότητα Άαλμα Ελ Σάεμπ.

Η λιβανέζικη, φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ ανέφερε πάντως ότι πραγματοποίησε επιθέσεις σε ορισμένες μεθοριακές περιοχές, ως απάντηση στις ισραηλινές επιχειρήσεις σε πόλεις του νοτίου Λιβάνου.

Στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρεται ότι σημειώθηκε μια έκρηξη στον μεθοριακό φράχτη, ο οποίος υπέστη μικρές υλικές ζημίες.

Φόβοι για τεράστιες απώλειες αμάχων

Το Ισραήλ σε τελεσίγραφο που έδωσε στους Παλαιστίνιους, ζήτησε από 1,1 εκατομμύρια άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς την Αίγυπτο. Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου προειδοποίησε για τον κίνδυνο που θα διατρέξουν οι Παλαιστίνιοι σε περίπτωση που μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπως διέταξε ο ισραηλινός στρατός, με το Κάιρο να απορρίπτει την ισραηλινή εντολή.

Μια τέτοια κίνηση θα συνιστούσε «σοβαρή παραβίαση» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και θα εκθέσει τις ζωές των κατοίκων της Γάζας σε κίνδυνο, ανέφερε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Ακόμη, στην Ιορδανία οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων στα σύνορα, τα οποία προσπάθησαν να διασχίσουν Παλαιστίνιοι, αναζητώντας καταφύγιο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com