Oι Εκδόσεις Ίκαρος στο 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

...με τέσσερις σημαντικούς συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο: Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ (Βουλγαρία), Σάρα Μέσα (Ισπανία), Γουαδαλούπε Νέτελ (Μεξικό) και Ίλια Λέοναρντ Πφέιφερ (Ολλανδία).

by Times Newsroom

Για άλλη μια χρονιά οι εκδόσεις Ίκαρος συμμετέχουν στο πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων με κεντρικό θέμα «Ευρώπη, παρελθόν και μέλλον. Ματιές στη λογοτεχνία, τον πολιτισμό, την πολιτική» με τέσσερις σημαντικούς συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο: Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ (Βουλγαρία), Σάρα Μέσα (Ισπανία), Γουαδαλούπε Νέτελ (Μεξικό) και Ίλια Λέοναρντ Πφέιφερ (Ολλανδία).

Πέμπτη 27 Ιουνίου

20:00-21:00 | Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία: Παρελθόν, παρόν, μέλλον

Χρονοκαταφύγιο

Ο πολυβραβευμένος Βούλγαρος συγγραφέας Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Κυριακή Μπεϊόγλου για το έργο του και την ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Προλογίζει ο Νίκος Αργύρης, εκδότης.

O Georgi Gospodinov (Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ) γεννήθηκε το 1968 και συγκαταλέγεται στους πιο εφευρετικούς και τολμηρούς λογοτέχνες της Ευρώπης.

Το πρώτο του βιβλίο Φυσικό μυθιστόρημα (Ίκαρος, 2020) κυκλοφόρησε το 1999, έγινε διεθνές μπεστ σέλερ, μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες και χαρακτηρίστηκε από το New Yorker ως ένα «αναρχικό-πειραματικό ντεμπούτο». Το δεύτερο μυθιστόρημά του Περί φυσικής της μελαγχολίας (Ίκαρος, 2018) κέρδισε πολλά λογοτεχνικά βραβεία, μεταξύ άλλων το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος στη Βουλγαρία (2013), το ελβετικό βραβείο Jan Michalski Preis (2016) και το πολωνικό βραβείο Angelus (2019). Έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 15 γλώσσες. Το τρίτο του μυθιστόρημα Χρονοκαταφύγιο (Ίκαρος, 2021) κυκλοφόρησε το 2020. Τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Man Booker 2023, το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος στη Βουλγαρία (2021) καθώς και με το βραβείο Strega Europeo (2021).

Παρασκευή 28 Ιουνίου

18:00-19:00 | Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία: Παρελθόν, παρόν, μέλλον

Grand Hotel Europa

Ο βραβευμένος Ολλανδός συγγραφέας Ίλια Λέοναρντ Πφέιφερ συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Γρηγόρη Μπέκο για το νέο του μυθιστόρημα γύρω από τις πολλαπλές αντιφάσεις της ευρωπαϊκής ταυτότητας, με επίκεντρο ένα παλιό ξενοδοχείο που πασχίζει να ισορροπήσει ανάμεσα στο σήμερα και το χθες.

Ο Ilja Leonard Pfeijffer (Ίλια Λέοναρντ Πφέιφερ) είναι βραβευμένος Ολλανδός συγγραφέας. Έχει εκδώσει πάνω από 40 έργα: ποιητικές συλλογές, μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα και δοκίμια. Το best seller του La Superba (2013) κέρδισε το Βραβείο Libris που απονέμεται κάθε πέντε χρόνια από τη Βασιλική Ακαδημία του Βελγίου και εκδόθηκε σε πολλές χώρες. Ο Πφέιφερ σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Λάιντεν, όπου απέκτησε διδακτορικό το 1996 και εργάστηκε ως ερευνητής και δάσκαλος Αρχαίων Ελληνικών έως το 2004. Το 2008 μετακόμισε στο λιμάνι της Γένοβας, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Το μυθιστόρημά του Grand Hotel Europa έχει μεταφραστεί σε πάνω από 22 γλώσσες παγκοσμίως.

Σάββατο 29 Ιουνίου

18:00-19:00 | Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

Η δυναμική και το δράμα της σύγχρονης οικογένειας

Η οικογένεια, Η μοναχοκόρη

Η Ισπανίδα ποιήτρια και μυθιστοριογράφος Σάρα Μέσα και η Μεξικανή μυθιστοριογράφος Γουαδαλούπε Νέτελ συνομιλούν με την Πιλάρ Τένα, διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, για τα μυθιστορήματά τους Η οικογένεια και Η μοναχοκόρη. Συντονίζει η Αδριάνα Μαρτίνες διευθύντρια του Φεστιβάλ ΛΕΑ.

Συνδιοργάνωση: Ελληνο-Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ ΛΕΑ & Εκδόσεις Ίκαρος

Η Sara Mesa (Σάρα Μέσα) γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1976. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και ισπανική φιλολογία. Η ποιητική της συλλογή Este jilguero agenda απέσπασε το Βραβείο Ποίησης Miguel Hernández 2007. Το βιβλίο της Cuatro por Cuatro (2013) ήταν στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Μυθιστορήματος Herralde, ενώ το Cicatriz (2015) απέσπασε το Βραβείο El Ojo Crítico. Το Πίσω από τους θάμνους (Ίκαρος, 2019) εξέπληξε τη διεθνή κριτική για τον αξιοθαύμαστο τρόπο προσέγγισης των κοινωνικών προτύπων αλλά και τη ζωντανή του γλώσσα. Το Ένας έρωτας (Ίκαρος, 2020) απέσπασε το Βραβείο Βιβλιοπωλών Ισπανίας 2021, βρέθηκε στη βραχεία λίστα του Βραβείου Strega Europeo 2022 και χαρακτηρίστηκε από τις εφημερίδες El País, La Vanguardia, El Cultural και El Correo ως το σημαντικότερο βιβλίο του 2020. H Οικογένεια (Ίκαρος, 2023) απέσπασε το Βραβείο Cálamo Extraordinario 2022 και μεταφράζεται ήδη σε περισσότερες από επτά γλώσσες.

Η Guadalupe Nettel (Γουαδαλούπε Νέτελ) γεννήθηκε στο Μεξικό το 1973 και μεγάλωσε μεταξύ Μεξικού και Γαλλίας. Απέκτησε διδακτορικό στη Γλωσσολογία από το EHESS στο Παρίσι. Είναι συγγραφέας των βραβευμένων μυθιστορημάτων El huésped (2006), El cuerpo en que nací (2011) και Después del invierno (2014, Βραβείο Μυθιστορήματος Herralde). Έχει εκδώσει επίσης τρεις συλλογές διηγημάτων. Το έργο της έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από δεκαπέντε γλώσσες και έχει δημοσιευτεί σε έντυπα όπως τα Granta, The White Review, El País, The New York Times, La Repubblica και La Stampa. Σήμερα ζει στην Πόλη του Μεξικού, όπου είναι διευθύντρια του περιοδικού Revista de la Universidad de México.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com