Ονδούρα: Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι διελεύσεις μεταναστών προς τις ΗΠΑ

«Μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 30ής Αυγούστου 2023, 248.061 άνθρωποι διήλθαν από την ονδουριανή επικράτεια παράτυπα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χούλιο Βελάσκες, εκπρόσωπος της CONADEH.

by Times Newsroom

Ο αριθμός των μεταναστών που πέρασαν από την Ονδούρα καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ έσπασε ρεκόρ από την αρχή της χρονιάς, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η εθνική επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων (CONADEH) της χώρας της κεντρικής Αμερικής.

«Μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 30ής Αυγούστου 2023, 248.061 άνθρωποι διήλθαν από την ονδουριανή επικράτεια παράτυπα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χούλιο Βελάσκες, εκπρόσωπος της CONADEH.

«Με τον ρυθμό που πάμε, θα διπλασιάσουμε τον αριθμό της περασμένης χρονιάς, που είχε ανέλθει σε πάνω από 188.000», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα δεδομένα για το σύνολο του 2022.

«Η Ονδούρα γνωρίζει μεταναστευτική κρίση εξαιτίας της αδιάκοπης ροής μεταναστών που εισέρχονται παράτυπα [στην επικράτεια] στα ανατολικά σύνορα της χώρας», από τη Νικαράγουα, προτού κατόπιν διασχίσουν τη Γουατεμάλα με την ελπίδα πως θα φθάσουν στις ΗΠΑ, αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου της CONADEH.

Σύμφωνα με τον φορέα αυτόν, από τους σχεδόν 250.000 μετανάστες οι οποίοι διήλθαν από την Ονδούρα το τρέχον έτος, σχεδόν οι 100.000 είναι πολίτες της Βενεζουέλας. Οι υπόλοιποι είναι υπήκοοι άλλων χωρών της νότιας Αμερικής, καθώς και της Καραϊβικής, της Ασίας και της Αφρικής.

Ο Παναμάς επίσης κατέγραψε ρεκόρ διελεύσεων, που ξεπέρασαν από την αρχή της χρονιάς τις 248.000, από την αφιλόξενη ζούγκλα Νταριέν, στα σύνορα με την Κολομβία. Ο αριθμός έφθασε ήδη σχεδόν το σύνολο που είχε καταγραφεί το 2022, σύμφωνα με την παναμαϊκή κυβέρνηση.

Μετανάστες από τη νότια Αμερική που προσπαθούν να φθάσουν στις ΗΠΑ μέσω κεντρικής Αμερικής διέρχονται από αυτό το φυσικό σύνορο μήκους 266 χιλιομέτρων παρά τους κινδύνους και τις απειλές των συμμοριών που τους ληστεύουν, ή απαιτούν να πληρωθούν για να τους οδηγήσουν για να περάσουν τη ζούγκλα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή