Ουκρανία: Ο Ζελένσκι σκοπεύει να αντικαταστήσει τον υπουργό Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ

«Το υπουργείο χρειάζεται νέες προσεγγίσεις και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης τόσο με τον στρατό όσο και με την κοινωνία« είπε Ουκρανός πρόεδρος

by Times Newsroom

Την αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ σκοπεύει να ζητήσει από το κοινοβούλιο της χώρας ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όπως δήλωσε την Κυριακή ο Ουκρανός πρόεδρος, θα ζητήσει στη θέση του υπουργού Άμυνας να τοποθετηθεί ο Ράστερ Ουμέροφ, ο οποίος είναι επικεφαλής του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων της Ουκρανίας.

Η ανακοίνωση, που έγινε κατά τη διάρκεια του νυχτερινού, βιντεοσκοπημένου μηνύματος του Ζελένσκι προς το έθνος, θέτει τις βάσεις για τη μεγαλύτερη ανατροπή της αμυντικής ηγεσίας της Ουκρανίας εν καιρώ πολέμου.

Ο Ρέζνικοφ ανέλαβε υπουργός Άμυνας τον Νοέμβριο του 2021 και μετά την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία, τον Φεβρουάριο του 2022, βοήθησε να εξασφαλιστεί στρατιωτική βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων από δυτικές χώρες. Ωστόσο, το όνομά του αμαυρώθηκε από τις καταγγελίες περί διαφθοράς στο υπουργείο, τις οποίες ο ίδιος χαρακτήριζε συκοφαντία.

«Αποφάσισα να αντικαταστήσω τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας. Ο Ολέξιι Ρέζνικοφ πέρασε περισσότερες από 550 ημέρες σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας. Πιστεύω ότι το υπουργείο χρειάζεται νέες προσεγγίσεις και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης τόσο με τον στρατό όσο και με την κοινωνία γενικότερα», είπε ο Ζελένσκι.

Η αντικατάσταση του υπουργού πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο και είναι απίθανο να μην υποστηριχθεί από την πλειοψηφία. Ο Ζελένσκι είπε ότι αναμένει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει επίσης τον διορισμό του Ουμέροφ. Ο 41χρονος πρώην βουλευτής Ρουστέμ Ουμέροφ είναι Τάταρος από την Κριμαία και τέθηκε επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας τον Σεπτέμβριο του 2022. Έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε ευαίσθητες διαπραγματεύσεις εν καιρώ πολέμου, για παράδειγμα για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή σιτηρών.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι στις συνομιλίες που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πέτυχε “μια πολύ σημαντική συμφωνία για την εκπαίδευση” των Ουκρανών πιλότων στη Γαλλία. “Ο συνασπισμός των σύγχρονων μαχητών μας ισχυροποιείται”, είπε. Πρόσθεσε ότι με τον Μακρόν συζήτησαν και το τι θα μπορούσε να κάνει η Γαλλία για να βοηθήσει να προστατευθεί η Οδησσός και η ευρύτερη περιοχή.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή