Πληροφορίες ότι ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες ΗΠΑ και Τουρκίας για την αγορά των F-16: Ο Μενέντεζ παραμένει σταθερός στο βέτο

Από την πλευρά των ενδιαφερομένων νομοθετών, έγινε γνωστό ότι δεν έχουν λάβει ακόμα ενημέρωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αν δηλαδή, τελείωσαν ή όχι οι διαπραγματεύσεις.

by Times Newsroom

Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας για την αγορά των αμερικανικών F16 από την Άγκυρα, φαίνεται έχουν ολοκληρωθεί σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικής πηγής, στην Ουάσιγκτον.

Δεν έγινε γνωστό ακόμα το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ερωτήθηκε από τους Έλληνες ανταποκριτές (ΕΡΤ, Hellas Journal και ΑΠΕ-ΜΠΕ) αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, ούτε να τις διαψεύσει, φυσικά.

Από την πλευρά των ενδιαφερομένων νομοθετών, έγινε γνωστό ότι δεν έχουν λάβει ακόμα ενημέρωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αν δηλαδή, τελείωσαν ή όχι οι διαπραγματεύσεις.

Εφ’ όσον έχουν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις με συμφωνία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να ενημερώσει γραπτώς την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας προεδρεύει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ και την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οι επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας και οι επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας, έχουν δικαίωμα να «παγώσουν» την διαδικασία της πώλησης των F-16. Την Τετάρτη, ο κ. Μενέντεζ ενημέρωσε συνομιλητές του ότι δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να επιτρέψει αυτή την αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, ο Αμερικανός γερουσιαστής είναι θυμωμένος και με τις αήθεις επιθέσεις που δέχεται η αρμενικής καταγωγής σύζυγος του από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία λαμβάνουν εντολές από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Θυμίζουμε ότι το αμερικανικό Κογκρέσο έχει τον τελευταίο λόγο στον τομέα των διεθνών πωλήσεων πολεμικού υλικού.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωρίζει ότι ο κ. Μενέντεζ θα σταματήσει την πώληση των αμερικανικών μαχητικών, χρησιμοποιώντας τη δύναμη που του προσφέρει η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων.

Αξίζει να σημειώσουμε -διότι έχει μεγάλη σημασία- ότι ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Τζειμς Ρις (Ρεπουμπλικάνος από το Αϊντάχο) δήλωσε ότι: «Για να προχωρήσει μια τέτοια πώληση με την απαραίτητη στήριξη του Κογκρέσου θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν πολλά από τα αγκάθια στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας».

Απαντώντας στις ερωτήσεις των Ελλήνων ανταποκριτών, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε:

«Βάσει της πολιτικής μας, δεν σχολιάζουμε δημοσίως ούτε επιβεβαιώνουμε τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές έως ότου κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν τη συνεργασία τους με τη σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, Τουρκία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν μακροχρόνιους και βαθείς διμερείς αμυντικούς δεσμούς και η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ παραμένει προτεραιότητα.”

ΠΗΓΗ: hellasjournal.com

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com