Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Επιστρέφουν τη Γάζα στη «Λίθινη Εποχή» – Αυξάνονται διαρκώς οι νεκροί

Εντείνει τις επιδρομές του το Ισραήλ και κατηγορεί ανοιχτά το Ιράν ότι βοήθησε τη Χαμάς. Σε θέσεις μάχης ο ισραηλινός στρατός εν αναμονή της χερσαίας επίθεσης.

by Times Newsroom

ΠΗΓΗ: www.in.gr 

Συνεχίζεται για 19η ημέρα το αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού. Οι ανελέητοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί εντείνονται, ισοπεδώνοντας τις εναπομείνασες περιοχές της Γάζας και θάβοντας στα συντρίμμια χιλιάδες ανθρώπους.

Ο ισραηλινός στρατός τις τελευταίες ώρες, έχει λάβει θέσεις μάχης σε όλα τα σημεία «κλειδιά» εν αναμονή της «πολιτικής απόφασης» για χερσαία επίθεση, ενώ σε θρίλερ εξελίχτηκε η νύχτα με την Χαμάς να κάνει νέα επίθεση «δια θαλάσσης» στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό έχουν σκοτωθεί 2.704 παιδιά στη Γάζα.

Ισραηλινές επιδρομές σημειώνονται και στη Δυτική Όχθη, ενώ σημάδια κλιμάκωσης εμφανίζονται και στα σύνορα με τον Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι έπληξε υποδομές του συριακού στρατού, σε αντίποινα για εκτοξεύσεις ρουκετών από την επικράτεια της Συρίας.

Την ίδια ώρα η Χαμάς προειδοποιεί ότι δεν θα απελευθερωθούν άλλοι όμηροι εάν δεν παραδοθούν φάρμακα και καύσιμα στην πολιορκημένη από τον ισραηλινό στρατό Λωρίδα της Γάζας.

Ο  Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε βαθιά ανησυχία για «ξεκάθαρες παραβιάσεις» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα, επιμένοντας για μια «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», με το Ισραήλ να ζητά την παραίτησή του και να ανακοινώνει ότι δεν θα δώσει βίζα εισόδου στη χώρα σε αξιωματούχους του Οργανισμού.

Δείτε live εικόνα

17:28 Cloudflare: Η Χαμάς προσπάθησε να χακάρει ισραηλινά ειδησεογραφικά σάιτ στις 7 Οκτωβρίου

Η Χαμάς πραγματοποίησε μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων στις 7 Οκτωβρίου σε μια προσπάθεια να ρίξει ισραηλινές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, σύμφωνα με έκθεση της Cloudflare, η οποία ειδικεύεται στην προστασία από τέτοιου είδους επιθέσεις.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε 12 λεπτά μετά την έναρξη της επίθεσης της Χαμάς στις κοινότητες που συνορεύουν με τη Λωρίδα της Γάζας. Επιθέσεις αυτού του τύπου εντοπίστηκαν και την επόμενη εβδομάδα.

Η εταιρεία ανέφερε ότι το 56% των επιθέσεων στόχευε ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μια τακτική που χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου οι περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις στόχευαν μέσα ενημέρωσης.

Επιπλέον, το 34% των επιθέσεων στόχευαν εταιρείες λογισμικού, το 4% τον χρηματοπιστωτικό τομέα και οι υπόλοιπες κυβερνητικές υπηρεσίες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και λιανικής πώλησης.

17:20 Σοκαρισμένος από την παρερμηνεία των δηλώσεών του δηλώνει ο Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι έχει σοκαριστεί από την παρερμηνεία των δηλώσεών του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ ζήτησε την παραίτησή του για την ομιλία του στην οποία είχε αναφέρει ότι «η επίθεση της Χαμάς δεν έγινε στο κενό».

«Είμαι σοκαρισμένος από την παρερμηνεία της δήλωσής μου από ορισμένους. Σαν να δικαιολογούσα τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς. Αυτό είναι ψευδές. Ήταν το αντίθετο», αναφέρει το Reuters.

«Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσω τα πράγματα – ειδικά από σεβασμό προς τα θύματα και τις οικογένειές τους», σημείωσε ο Γκουτέρες.

 

17:12 Τι γνωρίζουμε για τον εκπρόσωπο Τύπου της Χαμάς του οποίου τα στοιχεία αποκάλυψε το Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος των IDF, του ισραηλινού στρατού, δημοσίευσε το πραγματικό όνομα και τη φωτογραφία του εκπροσώπου της Χαμάς, γράφοντας: «Είσαι εκτεθειμένος».

Ο «μασκοφόρος» εκπρόσωπος Τύπου της Χαμάς αποκαλύφθηκε, σύμφωνα με το Ισραήλ.

17:05 UNRWA: Ξεμένουμε από καύσιμα τις επόμενες ώρες

Η παλαιστινιακή υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ τονίζει ότι χρειάζεται καύσιμα για τη λειτουργία του στόλου των οχημάτων της, συμπεριλαμβανομένων των φορτηγών που παραλαμβάνουν βοήθεια από τον περιορισμένο αριθμό οχημάτων που επιτρέπεται να εισέλθουν στη Λωρίδα μέσω των αιγυπτιακών συνόρων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει επιτραπεί να περάσουν καύσιμα στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

16:54 Αλί Χαμενεΐ: Οι ΗΠΑ καθοδηγούν το Ισραήλ στους βομβαρδισμούς στη Γάζα

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «κατευθύνουν» την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

«Η Αμερική είναι σίγουρα συνεργός των εγκληματιών», δήλωσε ο Χαμενεΐ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Τεχεράνη. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καθοδηγούν κατά κάποιο τρόπο το έγκλημα που διαπράττεται στη Γάζα».

Ο Χαμενεΐ πρόσθεσε ότι τα χέρια των Αμερικανών είναι «λερωμένα με το αίμα των καταπιεσμένων, των παιδιών, των ασθενών, των γυναικών και άλλων».

16:45 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Η Χαμάς υποστηρίζει ότι εκτόξευσε ρουκέτα προς το Εϊλάτ, ένα νότιο ισραηλινό θέρετρο στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η ρουκέτα έπεσε σε ανοιχτή περιοχή.
  • Συριακή στρατιωτική πηγή υποστηρίζει στο Al Jazeera ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε άλλη μια αεροπορική επιδρομή με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο στο Χαλέπι.
  • Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους κατάρρευσης, αναφέρει το υπουργείο Υγείας.
  • Τουλάχιστον 6.600 άνθρωποι στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου και μετά, προσθέτει το υπουργείο.
  • Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Χαμάς δεν είναι «τρομοκρατική οργάνωση» αλλά απελευθερωτικό κίνημα.
  • Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς συνεχίζονται.

Δημοσιογράφος σπεύδει να βοηθήσει γυναίκα που τραυματίστηκε μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό.

16:37 Σειρήνες ακούγονται σε Κφαρ Γκιλάντι και Κιριάτ Σμόνα

Συναγερμός έχει σημάνει στις Κφαρ Γκιλάντι και Κιριάτ Σμόνα στο βόρειο Ισραήλ. Οι δρόμοι γύρω από την Κιριάτ Σμόνα έχουν αποκλειστεί μετά από ρίψεις ρουκετών, σύμφωνα με τη Haaretz.

16:30 Αυξάνονται διαρκώς οι νεκροί στη Γάζα

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι 6.600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, ανάμεσά τους 2.704 παιδιά, 1.584 γυναίκες και 364 ηλικιωμένοι.

Άλλοι 17.439 άμαχοι έχουν τραυματιστεί εξαιτίας των βομβαρδισμών από τις IDF.

16:22 Σειρήνες ακούγονται στο νότιο Ισραήλ, στην πόλη Ασκελόν

Σύμφωνα με τη Haaretz, σειρήνες ακούγονται στο νότιο Ισραήλ, στην πόλη Ασκελόν.

16:12 Middle Eye: Επιστρέφουν τη Γάζα στη Λίθινη Εποχή

Το Middle East Eye, σε ρεπορτάζ του, περιγράφει την κατάσταση στη Γάζα, αναφέροντας ότι μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ η περιοχή επιστρέφει στη «Λίθινη Εποχή».

Ηλεκτρισμός και καύσιμα δεν υπάρχουν, οι φούρνοι έχουν κλείσει, ενώ περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν ή τρέφονται ανεπαρκώς.

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι της Γάζας υποφέρουν από την έλλειψη νερού.

15:55 Το Ισραήλ αποκαλύπτει το πρόσωπο του εκπροσώπου της Χαμάς

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) δημοσίευσε το όνομα και το πρόσωπο του «Abu Obeidah», του εκπροσώπου της Χαμάς.

«Είναι σαν τους άλλους ηγέτες της Χαμάς που τους αρέσει να κρύβονται: σε σήραγγες, πίσω από γυναίκες και παιδιά, αλλά και πίσω από μάσκες και σκιές. Hadifa Kahlot, είσαι εκτεθειμένος».

15:41 Ο Νετανιάχου απέρριψε κλήσεις από τον Γκουτέρες

Ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ αποκάλυψε ότι «δεν είναι τυχαίο» που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δεν έχει επισκεφθεί το Ισραήλ από την αρχή του πολέμου.

Ο Γκουτέρες ζήτησε να μιλήσει με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου δύο φορές από τις 7 Οκτωβρίου αλλά ο ισραηλινός πρωθυπουργός «αρνήθηκε να δεχτεί το τηλεφώνημά του», είπε ο Erdan.

Είπε επίσης ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν δημιουργήσει «ψευδή εικόνα» της κατάστασης και ότι τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι η απέλαση των «εχθρικών αξιωματούχων του ΟΗΕ» από το Ισραήλ που παρουσιάζουν μια αναληθή εικόνα για το τι συμβαίνει.

15:32 «Καμία δικαιολογία για τη χρήση της πείνας ως όπλο πολέμου»

Η Oxfam χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γάζα ως «φρικτή» με εκατομμύρια ανθρώπους να «τιμωρούνται συλλογικά μπροστά στα μάτια του κόσμου».

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για τη χρήση της πείνας ως όπλο πολέμου. Οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν μπορούν να συνεχίσουν να κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθούν, έχουν την υποχρέωση να δράσουν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημείωσε ότι σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύεται αυστηρά η χρήση της πείνας ως «μέθοδος πολέμου».

15:17 Ο πόλεμος κοστίζει στο Ισραήλ περίπου 246 εκατ. δολάρια ημερησίως

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριτς υπολόγισε το άμεσο κόστος του πολέμου σε περίπου 1 δισεκατομμύριο σέκελ (246 εκατ. δολάρια) ημερησίως για τη χώρα.

Παράλληλα δήλωσε ότι δεν έχει εκτιμήσει το έμμεσο κόστος σε μια οικονομία έχει εν μέρει παραλύσει λόγω της μαζικής κινητοποίησης των στρατιωτικών εφέδρων και των εκτεταμένων παλαιστινιακών πυραυλικών βομβαρδισμών.

15:10 Ο βασιλιάς της Ιορδανίας λέει ότι το τέλος του πολέμου στη Γάζα είναι «απόλυτη ανάγκη»

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις του στη Γάζα και να τερματίσει την πολιορκία των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων.

«Είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια του Ισραήλ να δημιουργήσει έξοδο Παλαιστινίων ή να εκτοπίσει εσωτερικά τους κατοίκους της Γάζας», δήλωσε ο ίδιος.

Ο βασιλιάς τόνισε ότι «ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα είναι απόλυτη ανάγκη και ο κόσμος πρέπει να κινηθεί άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση» και προειδοποίησε ότι η σύγκρουση «μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη της κατάστασης στην περιοχή».

Η Ιορδανία, η οποία συνορεύει δυτικά με την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος των Παλαιστινίων που έφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του πολέμου γύρω από τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

14:56 Συνέντευξη εκτοπισμένης Παλαιστίνιας από τη Γάζα στο Al Jazeera

Η 23χρονη Dunya Ashour και η οικογένειά της αναγκάστηκαν να εκκενώσουν το σπίτι τους στη Γάζα. Η ίδια μιλάει στην κάμερα του Al Jazeera περιγράφοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκονται η ίδια και τα μέλη της οικογένειάς της.

Όπως λέει δεν υπάρχει νερό, ούτε ρεύμα, ούτε φαγητό και δεν γνωρίζει εάν είναι «η επόμενη που θα πεθάνει». Το μόνο που έχουν μαζί τους είναι το αυτοκίνητο του πατέρα της όπου κοιμούνται οι γονείς της, ενώ εκείνη κοιμάται σε μια αίθουσα διδασκαλίας με άλλα 30 άτομα.

Δείτε το βίντεο:

14:44 Ο πρόεδρος της Αιγύπτου προειδοποιεί τον στρατό της χώρας να μην βιαστεί να εμπλακεί στον πόλεμο

«Το μήνυμά μου προς το στρατό και το λαό είναι να μην βιαστείτε να πάρετε λάθος αποφάσεις», δήλωσε ο Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι μπροστά σε δεκάδες άρματα μάχης στην πόλη-λιμάνι του Σουέζ.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος πρόσθεσε ότι ο αιγυπτιακός στρατός έχει ιστορικό στο να αντιμετωπίζει κρίσεις «ορθολογικά και με υπομονή».

Η Αίγυπτος έχει επικρίνει το Ισραήλ για τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα, κατηγορώντας το ότι προσπαθεί να ωθήσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους στο έδαφός του και να ακυρώσει το αίτημα των Παλαιστινίων για κρατική υπόσταση.

14:38 Η Χαμάς εκτόξευσε πύραυλο στην πόλη Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ

Τα τελευταία λεπτά η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι εκτόξευσε πύραυλο εναντίον της πόλης Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ. Σε απόσταση 220 χιλιομέτρων από τη Λωρίδα της Γάζας, θα αποτελούσε την πιο μακρινής εμβέλειας επίθεση της Χαμάς από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων δήλωσε ότι «εντοπίστηκε μία εκτόξευση από τη Γάζα προς την περιοχή του Εϊλάτ, η οποία έπεσε σε ανοιχτή περιοχή». Δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές ή θύματα.

14:20 Περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης ανακοίνωσε τον επικαιροποιημένο αριθμό νεκρών, λέγοντας ότι τουλάχιστον 6.546 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο πολιορκημένο έδαφος από τις 7 Οκτωβρίου.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται 2.704 παιδιά, ενώ συνολικά 17.439 άνθρωποι έχουν επίσης τραυματιστεί από τότε που ξέσπασαν οι μάχες.

Επιπλέον, το υπουργείο ανέφερε ότι 756 παιδιά, εκ των οποίων 344 παιδιά, σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

14:03 Συριακά μέσα ενημέρωσης μιλούν για ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε αεροδρόμιο στο Χαλέπι

Συριακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε αεροδρόμιο στο Χαλέπι, μεταδίδει η Haaretz.

14:55 ΟΗΕ: 16 χρόνια αποανάπτυξης έχει βιώσει η Γάζα

«Η Γάζα έχει βιώσει 16 χρόνια αποανάπτυξης και καταστροφής του ανθρώπινου δυναμικού και έχει χάσει το δικαίωμα στην ανάπτυξη», αναφέρει η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη στην ετήσια έκθεσή της για την παλαιστινιακή οικονομία την Τετάρτη, λέγοντας πως οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς είναι  «αδύνατο να προσδιοριστούν».

13:49 Ανώτατος ηγέτης του Ιράν: Η Παλαιστίνη θα νικήσει οπωσδήποτε

 «Η Παλαιστίνη θα νικήσει» αναφέρει σε μήνυμά του στο X, o ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Η Παλαιστίνη θα είναι οπωσδήποτε νικήτρια στην παρούσα κατάσταση και στο μέλλον. Ο μελλοντικός κόσμος ανήκει στην Παλαιστίνη. Δεν ανήκει στο σφετεριστικό σιωνιστικό καθεστώς» αναφέρει.

 

13:40: Για 2 χρόνια σχεδίαζε η Χαμάς την επίθεση στο Ισραήλ – Επικοινωνούσε μέσω τηλεφώνων στα τούνελ

Ο μικρός πυρήνας της Χαμάς που σχεδίασε την επίθεση στο Ισραήλ επικοινωνούσε μυστικά για δύο χρόνια μέσω ενσύρματων τηλεφώνων, τοποθετημένων μέσα στα τούνελ κάτω από τη Γάζα, και για αυτό τα σχέδιά τους δεν έγιναν αντιληπτά από την Μοσάντ.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσαν στο CNNi δύο πηγές ασφαλείας, που παράλληλα αποκάλυψαν ότι οι μαχητές της Χαμάς δεν χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα ή υπολογιστές.

Με αυτό τον τρόπο διασφάλισαν ότι Αμερικανοί και Ισραηλινοί δεν θα εντοπίσουν τα ίχνη τους, ούτε θα αντιληφθούν τα σχέδιά τους.

13:30 IDF: Ρουκέτα προς το Βόρειο Ισραήλ εκτοξεύτηκε από τη Γάζα

Σειρήνες ήχησαν νωρίτερα στο Βόρειο Ισραήλ. Ενεργοποιήθηκαν σύμφωνα με το στρατό λόγω μιας ρουκέτας που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση η ρουκέτα εξερράγη στον αέρα.

13:17 Ικανοποίηση Ισραήλ για την διπλωματική παρέμβαση του Κατάρ

Από την Ιερουσαλήμ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ Τσάκι Χάνεγκμπι περιέγραψε μέσω του Twitter (X) την διπλωματική παρέμβαση του Κατάρ στην ανθρωπιστική διάσταση του πολέμου κατά της Χαμάς στην Γάζα ως «κρίσιμη στην παρούσα συγκυρία» και εξέφρασε την ικανοποίησή του που το Κατάρ εξελίσσεται σε βασικό παράγοντα στην εξεύρεση ανθρωπιστικών λύσεων.

13:10 Άλλος ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος σκοτώθηκε στη Γάζα

Ο Saed al-Halabi, Παλαιστίνιος δημοσιογράφος που εργαζόταν για το Al-Aqsa TV, σκοτώθηκε την Τετάρτη μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε το σπίτι του στον καταυλισμό Jabalia, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Ο αριθμός των Παλαιστίνιων δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου ανέρχεται πλέον σε 21. Εχουν επίσης σκοτωθεί τρεις Ισραηλινοί και ένας Λιβανέζος δημοσιογράφος.

Οι δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ Χαμάς μέχρι τις 25/10 (γράφημα του Al Jazeera)

13:00 Πρωθυπουργός του Κατάρ: Ελπίζω ότι θα υπάρξει σημαντική εξέλιξη για την απελευθέρωση των ομήρων

Ο πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ του Κατάρ, Αλ-Θάνι, δήλωσε την Τετάρτη ότι υπάρχει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τους ισραηλινούς ομήρους που αιχμαλώτισε η Χαμάς.

Δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα υπάρξουν «σύντομα» εξελίξεις όσον αφορά την απελευθέρωση των ομήρων, ενώ πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση της σύγκρουσης θα περιπλέξει τη δυνατότητα να επιστρέψουν οι όμηροι στην πατρίδα τους με ασφάλεια.

Υπογράμμισε δε ότι «ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν στη Γάζα υπερβαίνει τον αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, αλλά δεν έχουμε δει την ίδια αντίδραση».

12:48 Δεν θα πάει ο Ερντογάν στο Ισραήλ  – «Η Χαμάς είναι απελευθερωτικό κίνημα»

Μιλώντας στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι εκμεταλλεύεται τις καλές προθέσεις της χώρας του, ενώ ανακοίνωσε ότι ακύρωσε το επερχόμενο ταξίδι του στο Ισραήλ, μεταδίδει το Al Jazeera.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε, σύμφωνα και με τη Haaretz, ότι η Χαμάς, «δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση» αλλά «απελευθερωτικό κίνημα» που μάχεται για την προστασία των παλαιστινιακών εδαφών.

12:43 Το Ισραήλ δημοσίευσε βίντεο από την επιχείρηση του Πολεμικού Ναυτικού κατά μαχητών της Χαμάς

Το Ισραήλ δημοσίευσε πλάνα από την επιχείρηση του Πολεμικού Ναυτικού κατά την οποία οι δυνάμεις του απέτρεψαν προσπάθεια της Χαμάς χθες να στείλει δύτες για να διεισδύσουν στο Ισραήλ μέσω της θάλασσας.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, στην διάρκεια της επιχείρησης έχασαν τη ζωή τους δύο μαχητές της Χαμάς.

 

12:25 Προειδοποίηση Φιντάν: Διαρκής ειρήνη ή παγκόσμιος πόλεμος

Ο μόνος δρόμος επιστροφής από τον γκρεμό είναι η οριστική επίλυση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, μετά τη συνάντησή του με τον Καταριανό ομόλογό του στη Ντόχα.

«Το Ισραήλ στοχεύει αμάχους ακόμη και νοσοκομεία και χώρους λατρείας. Κάθε άνθρωπος με συνείδηση πρέπει να ενεργήσει για να μπει ένα τέλος σε αυτή τη βαρβαρότητα. Θα πρέπει να ενεργήσουμε από κοινού και ενωμένοι», είπε, σημειώνοντας ότι «αυτό που ασκούν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής είναι μια συλλογική τιμωρία εναντίον όλων των κατοίκων της Γάζας. Οι κάτοικοι της Γάζας δεν μπορούν να ξεριζωθούν από την πατρίδα τους».

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής στην ιστορία. Είτε θα επιτύχουμε μια διαρκή ειρήνη είτε θα ξεσπάσει παγκόσμιος πόλεμος. Καλούμε όλα τα μέρη, τους περιφερειακούς και διεθνείς φορείς να ακούσουν τη φωνή της λογικής. Και όσοι ενθαρρύνουν το Ισραήλ να συνεχίσει τα εγκλήματά του είναι επίσης υπεύθυνοι. Αν δεν δράσουμε γρήγορα, θα έρθουν πιο σκοτεινές μέρες.

Το Ισραήλ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να έχει ειρήνη και ασφάλεια με τη βία. Η σημερινή νίκη μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντική ήττα. Η μόνη λύση είναι η ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στη βάση των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ«, σημείωσε.

«Το χειρότερο σενάριο θα αποτελέσει τεράστια καταστροφή. Λυπούμαστε που βλέπουμε την Ευρώπη και τη Δύση να υποστηρίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις χωρίς να καταδικάζουν τις ισραηλινές παραβιάσεις. Κάθε ζωή είναι πολύτιμη. Ζητούμε την άμεση διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων και το γρήγορο άνοιγμα του ανθρωπιστικού διαδρόμου«, πρόσθεσε.

Από τη συνάντηση Φιντάν – Αλ Θάνι στη Ντόχα

12:16  ΔΝΤ: Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς πλήττει ήδη τις οικονομίες των γειτονικών χωρών

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκφράζει την ανησυχία του για την τραγική απώλεια ζωών στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και για την καταστροφή και τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που προκαλεί, καθώς ο πόλεμος αυτός πλήττει ήδη τις οικονομίες των γειτονικών χωρών, δήλωσε σήμερα η διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε ομιλία της σε φόρουμ επενδυτών στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

«Αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, συμβαίνει σε μια περίοδο που η ανάπτυξη είναι βραδεία και τα επιτόκια είναι υψηλά και το κόστος της εξυπηρέτησης του χρέους έχει αυξηθεί εξαιτίας της Covid και του πολέμου», δήλωσε.

Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς πλήττει ήδη τις οικονομίες των γειτονικών χωρών, επισήμανε επίσης η επικεφαλής του ΔΝΤ κατά την ομιλία της στο φόρουμ.

«Δείτε τις γειτονικές χώρες: την Αίγυπτο, το Λίβανο, την Ιορδανία, όπου οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές», τόνισε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Αυτό που βλέπουμε είναι περισσότερη νευρικότητα σε έναν ήδη νευρικό κόσμο» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ. «Υπάρχουν χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό και η αβεβαιότητα είναι αρνητική για τις τουριστικές ροές», πρόσθεσε.

Περιγράφοντας τους ειδικούς κινδύνους για την περιφέρεια, η ίδια υπογράμμισε πως «οι επενδυτές θα διστάσουν να πάνε στις χώρες αυτές, πως το κόστος της ασφάλισης -αν θέλετε να μεταφέρετε εμπορεύματα- θα αυξηθεί και πως υπάρχει επίσης κίνδυνος να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων σε χώρες οι οποίες έχουν ήδη υποδεχθεί πολλούς».

12:10 Η στάση του  Μπάιντεν στον πόλεμο προκαλεί την οργή των αράβων και των μουσουλμάνων Αμερικανών

Οι άραβες και οι μουσουλμάνοι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους επικρίνουν την απάντηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και του ζητούν να κάνει περισσότερα για να αποφύγει μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα χάσει τη στήριξή τους στις εκλογές του 2024.

12:00 Αναμένεται συνάντηση Σίσι- Μακρόν στο Κάιρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί σήμερα με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι στο Κάιρο, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Μακρόν στους δημοσιογράφους.

Ο Μακρόν ταξιδεύει στην Ιορδανία και στην Αίγυπτο μία ημέρα αφότου επισκέφθηκε το Ισραήλ, όπου είπε πως ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμός δεκάδων χωρών που πολεμούν τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία θα μπορούσε να συμπεριλάβει τη μάχη εναντίον της παλαιστινιακής οργάνωσης μαχητών Χαμάς στη Γάζα.

11:53 Ο πάπας για το πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

«Σκέφτομαι πάντα τη σοβαρή κατάσταση στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ. Ενθαρρύνω την απελευθέρωση των ομήρων και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα«, δήλωσε ο Ποντίφικας κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ακρόασής του.

11:50 Ο Σίσι λέει ότι το Κάιρο παίζει θετικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη Γάζα

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δήλωσε την Τετάρτη, κατά την επιθεώρηση στρατιωτικών μονάδων στο Σουέζ, ότι το Κάιρο διαδραματίζει πολύ θετικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη Γάζα.

Ο Σίσι δήλωσε επίσης ότι ο ρόλος του στρατού είναι να διασφαλίζει τα αιγυπτιακά σύνορα.

Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να βασιστούμε σε μια διπλωματική λύση για το παλαιστινιακό.

11:46 Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε πυρήνα τρομοκρατών στον Λίβανο

Πυρήνα τρομοκρατών στο νότιο Λίβανο που ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει επίθεση με κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους, στην περιοχή όρος Ντοβ, έπληξε ο στρατός του Ισραήλ, όπως ανακοινώθηκε.

11:35 600.000 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι – «Κοιμούνται στους δρόμους»

Σχεδόν 600.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε 150 εγκαταστάσεις της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τουλάχιστον 40 δομές της υπηρεσίας έχουν επηρεαστεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε σήμερα μέσω της πλατφόρμας X.

«Τα καταφύγιά μας είναι γεμάτα τέσσερις φορές πάνω από τη χωρητικότητά τους — πολλοί άνθρωποι κοιμούνται στους δρόμους καθώς οι υπάρχουσες υποδομές είναι υπερπλήρεις», τόνισε η UNRWA.

 

11: 25 Σταγόνα στον ωκεανό η ανθρωπιστική βοήθεια που περνά στη Γάζα

Απελπιστική η κατάσταση των Παλαιστινίων. Οι επιζώντες από τους βομβαρδισμούς έχουν να αντιμετωπίσουν την ολοένα οξύτερη έλλειψη πόσιμου νερού, τροφής, καυσίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης με πολύ σοβαρές συνέπειες για τα παιδιά, που αποτελούν περί το 50% του πληθυσμού (2,3 εκατ.) σύμφωνα με τη Γιουνισεγφ.

Το Ισραήλ εξακολουθεί να επιτρέπει «με το σταγονόμετρο» την παροχή βοήθειας. Μόλις οκτώ φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν το βράδυ της Τρίτης στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας από το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Πέντε φορτηγά μετέφεραν νερό, δύο είχαν τρόφιμα και ένα φάρμακα για τον πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Αυτή ήταν μόλις η τέταρτη οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια που έφθασε στην Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

11:19 Χεζμπολάχ: Δύο μαχητές μας σκοτώθηκαν «εκτελώντας το καθήκον του Τζιχάντ»

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε δύο ακόμη θανάτους στις τάξεις της οργάνωσης. Και οι δύο πέθαναν ενώ «εκπλήρωναν το καθήκον του τζιχάντ στο δρόμο προς την Ιερουσαλήμ». Αυτό ανεβάζει τον επίσημο αριθμό των νεκρών της οργάνωσης σε 39 από την έναρξη του πολέμου.

11:05 Συνάντηση Φιντάν με τον ομόλογό του, του Κατάρ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν αναμένεται να έχει σήμερα στη Ντόχα συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους του Κατάρ, με επικεφαλής τον εμίρη Tamim bin Hamad al-Than στο πλαίσιο των «διπλωματικών προσπαθειών για να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα κατά της Λωρίδας της Γάζας». Αυτό αναφέρθηκε από τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία. Χθες, ο Φιντάν επισκέφθηκε το Άμπου Ντάμπι, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ.

10:52 Το Κατάρ ζητά από τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους

Οι διαμεσολαβητές του Κατάρ παροτρύνουν τη Χαμάς να επιταχύνει το ρυθμό απελευθέρωσης των ομήρων, ώστε να συμπεριλάβει και τις γυναίκες και τα παιδιά που κρατούνται στη Γάζα, και να το κάνει χωρίς να περιμένει παραχωρήσεις από το Ισραήλ, σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες και μια πηγή στην περιοχή που γνωρίζει τις συνομιλίες, καθώς το Ισραήλ ετοιμάζει χερσαία επίθεση στον θύλακα.

Το κράτος του Κόλπου, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, ηγείται των μεσολαβητικών συνομιλιών με τη Χαμάς και Ισραηλινούς αξιωματούχους για την απελευθέρωση περισσότερων από 200 ομήρων που αιχμαλωτίστηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

10:43 Ο πόλεμος  κοστίζει στο Ισραήλ περίπου 246 εκατ. δολάρια ημερησίως

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Bezalel Smotrich υπολογίζει το άμεσο κόστος του πολέμου σε περίπου 1 δισεκατομμύριο σέκελ (246 εκατομμύρια δολάρια) την ημέρα για τη χώρα.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σμότριτς δεν είχε εκτίμηση του έμμεσου κόστους για την οικονομία που έχει εν μέρει παραλύσει λόγω της μαζικής κινητοποίησης των στρατιωτικών εφέδρων και των επιθέσεων με ρουκέτες από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες.

Σχολίασε επίσης την υποβάθμιση του outlook για το αξιόχρεο του Ισραήλ σε «αρνητικό», από «σταθερό» στην οποία προχώρησε η Standard & Poor’s, λέγοντας ότι η αναθεώρηση ήταν «κινδυνολογική» και ότι δεν αναμένει μεγάλα ελλείμματα του Ισραήλ παρά την κρίση.

10:36 «Το Ιράν βοήθησε τη Χαμάς»

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ταξίαρχος Daniel Hagari δήλωσε ότι «το Ιράν βοήθησε τη Χαμάς πριν από τον πόλεμο. Ακόμη και σε αυτές τις στιγμές, η ιρανική βοήθεια προς τη Χαμάς συνεχίζεται«.

Ο Hagari πρόσθεσε: «Όποιος αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή – ας μην ξεφύγει. Οι οδηγίες για την τρομοκρατία προέρχονται από ένα μέρος – το Ιράν».

 Προειδοποίησε επίσης τους κατοίκους της βόρειας Γάζας να μετακινηθούν νότια πριν αρχίσει η χερσαία εισβολή.  Συνέχισε λέγοντας ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα μετά το τέλος του πολέμου.

10:30 Με σιδηρά πυγμή απειλεί το Ισραήλ τη Συρία

Σύμφωνα το ynet στη Συρία, αναφέρεται ότι οι IDF διένειμαν φυλλάδια στις περιοχές Daraa και Quneitra. Σύμφωνα με τις αναφορές, τα φυλλάδια έγραφαν: «Προς τους ηγέτες και τα μέλη του συριακού στρατού.

Οι παλαιστινιακές τρομοκρατικές φατρίες συνεχίζουν να εκτοξεύουν ρουκέτες από το συριακό έδαφος προς το Ισραήλ, οι διοικητές του συριακού στρατού και ιδιαίτερα ο διοικητής της 112ης Ταξιαρχίας είναι αυτοί που φέρουν την πλήρη ευθύνη για όλες τις επιχειρήσεις δολιοφθοράς που πραγματοποιούνται από το συριακό έδαφος. Οποιαδήποτε πράξη σαμποτάζ κατά του κράτους του Ισραήλ θα τιμωρείται με σιδηρά πυγμή. Εχετε προειδοποιηθεί!»

10:25 IDF: Σκοτώθηκε  διοικητής της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο διοικητής του τάγματος της Χαμάς στη βόρεια Χαν Γιουνίς, Taysir Mubasher, έπεσε νεκρός μετά από αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, ο Mubasher υπηρέτησε προηγουμένως ως επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων της Χαμάς και κατείχε επίσης αρκετές θέσεις που σχετίζονται με την κατασκευή όπλων της τρομοκρατικής ομάδας.

10:13  Προπαγάνδα ισραηλινής εφημερίδας κατά των αμάχων στη Γάζα

Το Ισραήλ συνεχίζει την προσπάθεια να δικαιολογήσει το αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η Israel Hayom, η μεγαλύτερη ισραηλινή εφημερίδα, με κεντρικό της άρθρο την 25η Οκτωβρίου, αναφέρει ότι «Η Χαμάς και η Γάζα είναι ένα και το αυτό – στις εκλογές, στις καρδιές τους, στις πράξεις τους και στη βοήθειά τους» κατηγορώντας συλλήβδην για «τρομοκρατία», εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Η Israel Hayom υποστηρίζει ότι πολλοί από τους χιλιάδες αμάχους γνώριζαν για τις πολεμικές προετοιμασίες, τις προώθησαν και τις κρατούσαν μυστικές. Αντίθετα χρωματίζει τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ως έναν ηθικό στρατό, ο οποίος «δεν θα παρατάξει έναν άμαχο πληθυσμό κάνοντάς τους στόχο των όπλων, των αρμάτων μάχης, του πυροβολικού και των αεροπλάνων».

10:02 «8 στρατιώτες νεκροί από ισραηλινή επίθεση στη Συρία»

Οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν και 7 τραυματίστηκαν από ισραηλινή επίθεση που εξαπολύθηκε σήμερα σε στρατιωτικές θέσεις στη νοτιοδυτική Συρία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA.

Επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, το SANA πρόσθεσε ότι η «αεροπορική επίθεση» του Ισραήλ είχε στόχο αριθμό στρατιωτικών θέσεων κοντά στην πόλη Ντεράα στη νοτιοδυτική Συρία.

Από το πλήγμα αυτό προκλήθηκαν επίσης υλικές ζημιές, συνέχισε.

Σύμφωνα με το SANA, η επίθεση έγινε γύρω στη 01:45 τοπική ώρα σήμερα (και ώρα Ελλάδος).

Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι αεριωθούμενά του έπληξαν υποδομή του συριακού στρατού και ολμοβόλα σήμερα το πρωί σε αντίποινα, όπως σημείωσε, σε εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Συρία προς το Ισραήλ.

«Μαχητικά αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού έπληξαν στρατιωτικές υποδομές και ολμοβόλα που ανήκαν στον συριακό στρατό σε αντίδραση στα πυρά προς την κατεύθυνση του Ισραήλ χθες (Τρίτη)», σύμφωνα με ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού. Εκπρόσωπός του επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έγινε επιδρομή εναντίον στόχων στο εσωτερικό της Συρίας.

Χθες βράδυ, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για εκτοξεύσεις δυο ρουκετών από τη Συρία που έπεσαν σε ανοικτούς χώρους στο ισραηλινό έδαφος και πρόσθεσε πως άνοιξε πυρ με πυροβολικό εναντίον των σημείων από όπου έγιναν.

09:53 Οι ΗΠΑ στέλνουν στο Ισραήλ  δύο συστοιχίες ραντάρ Iron Dome του αμερικανικού στρατού

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν στο Ισραήλ δύο συστοιχίες ραντάρ Iron Dome του αμερικανικού στρατού, σταθμούς διοίκησης και αναχαιτιστές, για να υποστηρίξουν τις προσπάθειές του να εμποδίσει τις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα και το Λίβανο.

Αμυντικές πηγές επιβεβαίωσαν στο Bloomberg το σχέδιο για τον αμερικανικό ανεφοδιασμό, αλλά δεν μπόρεσαν να πουν πότε θα παραδοθούν, όπως μεταδίδει η Daily Mail.

09:44 Το Ισραήλ θα αρνηθεί να δώσει βίζα σε αξιωματούχους του ΟΗΕ

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Γκίλαντ Ερντάν είπε ότι η χώρα θα αρνηθεί τη βίζα σε αξιωματούχους του ΟΗΕ μετά τα σχόλια του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες που, όπως υποστηρίζει το Τελ Αβίβ, «δικαιολογούν τη βάναυση επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ».

«Λόγω των παρατηρήσεών του θα αρνηθούμε να χορηγήσουμε βίζα σε εκπροσώπους του ΟΗΕ», είπε ο Ερντάν στο Στρατιωτικό Ραδιόφωνο, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.

«Έχουμε ήδη αρνηθεί τη χορήγηση βίζας για τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Ανθρωπιστικών Υποθέσεων Μάρτιν Γκρίφιθς», είπε ο Ερντάν. «Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε ένα μάθημα».

09:34 Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ συναντάται με Ισλαμική Τζιχάντ και  Χαμάς – Η πρώτη δήλωση Νασράλα

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ Ziad Nahleh και τον αναπληρωτή επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Saleh al-Arouri, μεταδίδει η Haaretz.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Χεζμπολάχ, οι τρεις τους συζήτησαν τα τελευταία γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ. Συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο συντονισμός και η τακτική παρακολούθηση των εξελίξεων σε καθημερινή και τακτική βάση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αναφέρθηκε επίσης ότι συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο ο «άξονας της αντίστασης» θα πρέπει να δράσει προκειμένου να επιτευχθεί μια «πραγματική νίκη» στη Γάζα.

Στο μεταξύ,  σε επιστολή του, που δημοσιεύθηκε από τον Ali Shuaib, δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου Al-Manar που ανήκει στη Χεζμπολάχ, ο Νασράλα, ζήτησε όσοι σκοτώθηκαν από το Ισραήλ, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου,  να αποκαλούνται ως «άγιοι στο δρόμο προς την Ιερουσαλήμ«.

« Ζητώ από τον Θεό να τους ευλογήσει με αποδοχή και έλεος», ανέφερε.

Ο Hassan Nassrallah με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ Ziad Nahleh και τον αναπληρωτή επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς Saleh al-Arouri την Τετάρτη.

09:20 Νέα δήλωση Γκουτέρες: Δεν δικαιολογείται η συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού

«Οι αδικίες σε βάρος του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς», έγραψε στο Twitter ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, προσθέτοντας: «Αυτές οι φρικτές επιθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».

 

Ο Γκουτέρες έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Ισραήλ, που ζητά την παραίτησή του,  μετά την χθεσινή του δήλωση ότι η επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου δεν διαπράχθηκε «εν κενώ».

09:11 80 παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινές επιδρομές τη νύχτα

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε ότι από τα ισραηλινά πλήγματα στη διάρκεια της νύκτας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 80 άνθρωποι σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Από τα πλήγματα αυτά τραυματίστηκαν εξάλλου εκατοντάδες άνθρωποι, όπως διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του παλαιστινιακού θύλακα.

09:07 Σειρήνες ηχούν σε ισραηλινές κοινότητες

Ηχησαν σειρήνες σε ισραηλινές κοινότητες στα σύνορα με τη Γάζα, μεταδίδει η Haartez.

09:05 Περισσότερα στρατεύματα και αεροσκάφη στέλνει στη Μέση Ανατολή η Αυστραλία

Η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέπτυξε ακόμη δύο στρατιωτικά αεροσκάφη και «σημαντικό αριθμό» στρατιωτικού προσωπικού στη Μέση Ανατολή προκειμένου να υποστηρίξει τους πολίτες της που βρίσκονται στην περιοχή, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Η Αυστραλία έστειλε ένα αεροσκάφος Boeing C-17 και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού που μπορεί να μεταφέρει και επιβάτες, ανεβάζοντας σε τρία τον αριθμό των αεροσκαφών που διαθέτει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας Ρίτσαρντ Μαρλς.

Ο Μαρλς δεν αποκάλυψε τον αριθμό των στρατιωτικών που έχουν αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή, ούτε πού θα σταθμεύει το αεροσκάφος, για λόγους ασφαλείας, όμως τόνισε ότι δεν θα βρίσκεται στο Ισραήλ.

«Πρόκειται για σημαντικό αριθμό προσωπικού και είναι εκεί για να στηρίζουν το αεροσκάφος και να υποστηρίξουν αυτά που τελικά θα χρειαστεί να κάνει το αεροσκάφος», εξήγησε ο Μαρλς στο Channel Nine.

«Σκοπός αυτού είναι να στηρίξουμε τους Αυστραλούς πολίτες που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή (…) πρόκειται για μια πολύ ρευστή κατάσταση και απλώς δεν γνωρίζουμε πού θα πάει από εδώ», πρόσθεσε.

09:00 «Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με την Κίνα για να σταματήσουν την εξάπλωση της σύγκρουσης»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι θα συνεργαστεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι για να διασφαλιστεί ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Γάζας δεν θα κλιμακωθεί σε ευρύτερη σύγκρουση.

08:54 Ο ισραηλινός στρατός πρότεινε στον ΟΗΕ να ζητήσει καύσιμα από τη Χαμάς

Ο στρατός του Ισραήλ πρότεινε χθες, Τρίτη, στον ΟΗΕ να ζητήσει από τη Χαμάς καύσιμα, αφού η υπηρεσία του οργανισμού αρμόδια για τους Παλαιστίνους πρόσφυγες (UNRWA) προειδοποίησε ότι θα αναγκαστεί να αναστείλει τις δραστηριότητές της στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα το βράδυ, αν δεν παραδοθούν στον θύλακα καύσιμα.

Η UNRWA ανήρτησε αυτή την προειδοποίηση στην πλατφόρμα X χθες. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις την αναδημοσίευσαν προσθέτοντας ότι οι μαχητές της Χαμάς διαθέτουν περισσότερα από 500.000 λίτρα καυσίμων σε δεξαμενές στην υπό πολιορκία Γάζα.

«Ζητήστε από τη Χαμάς αν μπορεί να σας δώσει», έγραψε ο ισραηλινός στρατός.

Από τότε που το Ισραήλ επέβαλε «πλήρη πολιορκία» στη Γάζα, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, καταβάλλονται προσπάθειες να περάσουν στον παλαιστινιακό θύλακα βασικά είδη πρώτης ανάγκης μέσω της Ράφα, του μοναδικού περάσματος προς τη Γάζα που δεν βρίσκεται στα σύνορα με το Ισραήλ.

Από το Σάββατο έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες παραδόσεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων, ωστόσο όχι καυσίμων. Το Ισραήλ ανησυχεί ότι τα καύσιμα ενδέχεται να πέσουν στα χέρια της Χαμάς, μια ανησυχία την οποία ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι χαρακτήρισε χθες «θεμιτή».

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε, γενικώς, ότι θα πρέπει να μπορέσουν να περάσουν καύσιμα για τους κατοίκους της Γάζας», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Σταγόνα βοήθειας σε έναν ωκεανό αναγκών»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόντιο Γκουτέρες χαρακτήρισε τις καθημερινές παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα «σταγόνα βοήθειας σε έναν ωκεανό αναγκών», ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι οι προσπάθειες να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους μέσω της Ράφα δεν προχωρούν «αρκετά γρήγορα».

Η ανώτερη αξιωματούχος του ΟΗΕ Λιν Χέιστινγκς δήλωσε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι ο οργανισμός διαθέτει 400.000 λίτρα καυσίμων σε φορτηγά στην Αίγυπτο, έτοιμα για να αναχωρήσουν για τη Γάζα, τα οποία αρκούν για περίπου δυόμισι ημέρες.

Ωστόσο ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, κατηγόρησε τη Χαμάς ότι κλέβει πετρέλαιο από την UNRWA και πρόσθεσε: «Δεν θα εισέλθει πετρέλαιο στη Γάζα. Η Χαμάς κλέβει το πετρέλαιο για τις στρατιωτικές της υποδομές».

Η Χέιστινγκς προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρχουν καύσιμα, «αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία δεν λειτουργούν, δεν γίνεται αφαλάτωση του νερού».

«Πολλοί άνθρωποι πίνουν υφάλμυρα επιφανειακά ύδατα, αυξάνοντας τον κίνδυνο διάρροιας, χολέρας και άλλων προβλημάτων υγείας. Καλούμε το Ισραήλ να επαναφέρει τα επίπεδα νερού και ηλεκτρικού ρεύματος στα προ της σύγκρουσης επίπεδα και να συνεργαστεί μαζί μας ώστε να βρεθεί ασφαλής τρόπος να εισέλθουν καύσιμα στη Γάζα», τόνισε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεσήμανε χθες ότι εκτός από τα νοσοκομεία που χρειάστηκε να τεθούν εκτός λειτουργίας λόγω των ζημιών που υπέστησαν και των επιθέσεων, «έξι νοσοκομεία σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας έχουν ήδη κλείσει λόγω έλλειψης καυσίμων».

08:46 Η ενημέρωση της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα – Δημοσιεύει συνομιλία μαχητή της Χαμάς με τον πατέρα του

«Επαναλαμβάνουμε την έκκληση προς τους άμαχους κατοίκους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας να απομακρυνθούν προς τις ασφαλείς περιοχές που έχουν καθοριστεί στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου υπάρχει παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας: τρόφιμα, φάρμακα και νερό. Δεν θα επιτραπεί η εισαγωγή καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει στο σημερινό ενημερωτικό της σημείωμα, η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως η Χαμάς «διαθέτει αποθέματα που περιλαμβάνουν καύσιμα που έχουν κλαπεί από οργανισμούς του ΟΗΕ και τα οποία χρησιμοποιεί για τις στρατιωτικές της προσπάθειες. Οι επιθέσεις σε στόχους της Χαμάς στη Γάζα συνεχίζονται και οι IDF σκότωσαν μια ομάδα τρομοκρατών δυτών που προσπαθούσαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ από τη θάλασσα.

Οι IDF συνεχίζουν να προετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο του πολέμου» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ενημερωτικό σημείωμα.

Επισυνάπτεται μια ηχογράφηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, μεταξύ ενός μαχητή της Χαμάς και των γονέων του, σύμφωνα πάντα με την ισραηλινή πρεσβεία, «στην οποία αφηγείται με υπερηφάνεια τις δολοφονίες Ισραηλινών που διέπραξε».

 

08:35 «Δεν θα μείνει στην εξουσία ο Νετανιάχου μετά τον πόλεμο»

Ένας υπουργός της κυβέρνησης του Ισραήλ, δήλωσε ότι σε κλειστές αίθουσες οι υπουργοί του Λικούντ συζητούν για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θα μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία μετά τον πόλεμο και η κυβέρνηση με την παρούσα σύνθεσή της δεν θα μπορέσει να επιβιώσει.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ακόμη και σήμερα οι υπουργοί φοβούνται να δείξουν το πρόσωπό τους δημοσίως και φοβούνται τη δημόσια οργή, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Λικούντ και των υποστηρικτών του Νετανιάχου.

08:15 Βίντεο δείχνει τη σύλληψη πολλών Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Αρκετοί Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις το πρωί της Τετάρτης στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, καθώς οι επιδρομές συνεχίζονται μετά από μια φονική νυχτερινή επιχείρηση σε όλη την παλαιστινιακή επικράτεια.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από το Al Jazeera Arabic στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, έδειχνε βαριά οπλισμένο ισραηλινό προσωπικό να σέρνει αρκετούς άνδρες με χειροπέδες από τον προσφυγικό καταυλισμό Qalandiya, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ της Ραμάλα στα βόρεια και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στα νότια.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, οι ισραηλινές δυνάμεις συγκρούστηκαν με Παλαιστίνιους στη βόρεια πόλη Τζενίν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από δώδεκα άλλοι σε μια  επίθεση με drone.

08:00 Οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη φτάνουν τους 100

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου έχει πλέον φτάσει τους 100, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας το πρωί της Τετάρτης.

07:50 Πάνω από το ένα τρίτο των νοσοκομείων (12 στα 35) έχουν κλείσει στη Γάζα

Πάνω από το ένα τρίτο των νοσοκομείων (12 στα 35) έχουν κλείσει στη Γάζα και σχεδόν τα δύο τρίτα των κλινικών πρωτοβάθμιας περίθαλψης (46 από 72) έχουν κλείσει λόγω ζημιών ή έλλειψης καυσίμων, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

07:43 «Είμαστε έτοιμοι να εισβάλουμε»

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) Χέρζι Χαλέβι, έκανε ανακοινώσεις από τη νότια μεθοριακή γραμμή, αναφέροντας ότι οι δυνάμεις είναι έτοιμες για εισβολή στη Γάζα. «Θέλω να είμαι σαφής, είμαστε έτοιμοι να εισβάλουμε» είπε χαρακτηριστικά.

07:30 Απαγόρευση δράσης για φοιτητική οργάνωση υπέρ των Παλαιστινίων στη Φλόριντα

Το Πανεπιστημιακό σύστημα της Φλόριντα, σε συνεργασία με τον κυβερνήτη Ron DeSantis, διέταξε τα πανεπιστήμια της πολιτείας να κλείσουν τα παραρτήματα της φιλοπαλαιστινιακής φοιτητικής οργάνωσης Students for Justice in Palestine (Δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη – SJP).

Η κίνηση αυτή καθιστά τη Φλόριντα την πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που θέτει εκτός νόμου τη φοιτητική ομάδα, η εθνική ηγεσία της οποίας υποστήριξε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Αποτελεί δε, μέρος μιας ευρύτερης καταστολής φοιτητών και ακαδημαϊκών που ασκούν κριτική στο Ισραήλ εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου.

Το Πολιτειακό Πανεπιστημιακό Σύστημα της Φλόριντα δήλωσε ότι η SJP έπρεπε να διαλυθεί στο πλαίσιο «καταστολής» των διαδηλώσεων στην πανεπιστημιούπολη, οι οποίες σύμφωνα με τον καγκελάριο παρέχουν «επιβλαβή υποστήριξη σε τρομοκρατικές ομάδες».

«Με βάση την υποστήριξη της τρομοκρατίας από το National SJP, σε συνεννόηση με τον κυβερνήτη DeSantis, τα παραρτήματα της οργάνωσης πρέπει να απενεργοποιηθούν», έγραψε ο καγκελάριος του πανεπιστημιακού συστήματος Ray Rodrigues σε υπόμνημα προς τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων.

Η SJP δεν απάντησε ακόμη σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

07:20 3 νεκροί από ισραηλινή επιδρομή στη Τζενίν

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa της Παλαιστινιακής Αρχής.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η επιδρομή είχε στόχο Παλαιστίνιους ένοπλους που πυροβολούσαν εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών και πετούσαν εκρηκτικά.

 

07:15 Αναβρασμός στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

Η βία κλιμακώθηκε περαιτέρω στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου χθες Τρίτη, ωθώντας πολλούς λιβανέζους χωρικούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς ο ισραηλινός στρατός φαίνεται πως αποφάσισε να διευρύνει τους βομβαρδισμούς με το πυροβολικό, σύμφωνα με πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου.

Μέλη του στρατιωτικού βραχίονα του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που πρόσκειται στο Ιράν και χαρακτηρίζεται σύμμαχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, προχώρησαν σε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις εναντίον θέσεων του Ισραήλ κοντά στη μεθόριο. Σε αντίδραση, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε συστάδα παραμεθόριων χωριών, σύμφωνα με πηγή του dpa στις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας.

Οβίδες έπεσαν μέσα στο χωριό Αϊτά αλ Σάαμπ, σύμφωνα με την πηγή αυτή. Αναφέρθηκαν επίσης πλήγματα πυροβολικού σε άλλα τουλάχιστον τέσσερα χωριά του νοτίου Λιβάνου (Κφαρ Τσούμπα, Μάρκμπα, Μαρουαχίν, Γιαρούν), πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως έπληξε «τρομοκρατικό πυρήνα» στον Λίβανο που εκτόξευσε ρουκέτα προς την κατεύθυνση της επικράτειάς του.

Δεν αναφέρθηκαν ισραηλινές απώλειες στις επιθέσεις.

Κατά τη Χεζμπολάχ, ακόμη έξι μαχητές της σκοτώθηκαν χθες Τρίτη.

Έχει ανέβει κατακόρυφα η ένταση στον βορρά

Αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον της Χαμάς και άρχισε ακατάπαυστους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή της στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, η ένταση έχει ανέβει κατακόρυφα στα βόρεια σύνορά του, με πρακτικά καθημερινές ανταλλαγές πυρών και δεκάδες νεκρούς — τουλάχιστον 47 στον Λίβανο, κυρίως μαχητές, σύμφωνα με το ΑΠΕ που επικαλείται καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Χεζμπολάχ κάνει λόγο για τουλάχιστον 33 νεκρούς στις τάξεις της, ενώ ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο προχθές Δευτέρα για 7 δικές του απώλειες. Έχουν επίσης σκοτωθεί ή τραυματιστεί πολλοί άμαχοι, ανάμεσά τους εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Η κατάσταση θορυβεί τον ΟΗΕ, η ειρηνευτική δύναμη του οποίου στον Λίβανο φοβάται ανάφλεξη, κατ’ εικόνα του πολέμου του 2006 ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.

Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ πως επιδιώκει κλιμάκωση και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε στο λιβανέζικο σιιτικό κόμμα πως θα διαπράξει «το λάθος της ζωής του» αν εμπλακεί σε πόλεμο με τη χώρα του.

07:11  New York Times: Ρουκέτα που εθεάθη σε βίντεο πριν από την έκρηξη του νοσοκομείου Ahli εκτοξεύθηκε από το Ισραήλ

Νέα έκθεση της ομάδας οπτικών ερευνών των New York Times διαπίστωσε ότι το βλήμα που καταγράφηκε σε βίντεο πριν από την έκρηξη του αραβικού νοσοκομείου al-Ahli εκτοξεύτηκε από το Ισραήλ Η έρευνα έρχεται σε αντίθεση με τα στοιχεία που έχουν επικαλεστεί Ισραηλινοί αξιωματούχοι για να πουν ότι μια αποτυχημένη ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα προκάλεσε την έκρηξη στο νοσοκομείο, η οποία σκότωσε σχεδόν 500 Παλαιστίνιους.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επικαλέστηκαν πλάνα από το Al Jazeera για να ισχυριστούν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ρουκέτα της Ισλαμικής Τζιχάντ, η οποία, όπως είπαν, δυσλειτούργησε στον αέρα και εξερράγη ταυτόχρονα με την έκρηξη στο νοσοκομείο. Ωστόσο, οι ΝΥΤ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πύραυλος από το βίντεο εκτοξεύτηκε από το Ισραήλ και όχι από τη Γάζα. Διαπίστωσε επίσης ότι το βλήμα από τα πλάνα του Al Jazeera εξερράγη δύο μίλια μακριά από το νοσοκομείο.

Οι New York Times ανέφεραν πάντως ότι η έρευνά τους δεν προσφέρει κάποιο συμπέρασμα ως προς το τι προκάλεσε την έκρηξη.

07:00 Νυχτερινή έφοδος του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη

Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού που διεξήγαγαν νυχτερινή έφοδο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δέχθηκαν πυρά που ανταπέδωσαν με πλήγμα drone, γνωστοποίησε το γενικό επιτελείο, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, τουλάχιστον δυο Παλαιστίνιοι να σκοτωθούν.

Σύμφωνα με τον Τσαχάλ, τον στρατό του Ισραήλ, ένοπλοι Παλαιστίνιοι «άνοιξαν πυρ και εκσφενδόνισαν εκρηκτικούς μηχανισμούς» εναντίον δυνάμεών του που επιχειρούσαν στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζενίν, στη βόρεια Δυτική Όχθη. Χρησιμοποιήθηκε drone εναντίον τους και διαπιστώθηκε πως υπήρξαν απευθείας «πλήγματα».

Κατά την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, πέρα από τους δυο νεκρούς, υπάρχουν επίσης τραυματίες.

06:54 16 νεκροί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές νωρίτερα το πρωί

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν μετά τις τελευταίες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα νωρίς το πρωί της Τετάρτης, μεταδίδει το Al Jazeera.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας, οι ισραηλινές επιδρομές έπληξαν κατοικημένες περιοχές στην Τζαμπάλια και την Ταλ αλ-Χάουα στα βόρεια, τον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Νουσεϊράτ στο κέντρο της Γάζας και το Χαν Γιουνίς στα νότια.

Παλαιστίνιοι θρηνούν τους νεκρούς τους

06:42 Το Ισραήλ σκότωσε 2.360 παιδιά μέσα σε 18 ημέρες

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι 2.360 παιδιά σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακα ο οποίος βομβαρδίζεται ακατάπαυστα από τον ισραηλινό στρατό από την 7η Οκτωβρίου, σε αντίποινα για την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά πρόσθεσε πως άλλα 5.364 παιδιά τραυματίστηκαν, επικαλούμενη πληροφορίες της, χωρίς να κατονομάσει πηγές. Η Γιούνισεφ έκανε λόγο για «αδυσώπητες επιθέσεις» του ισραηλινού στρατού.ββ

ο6:30 Εν αναμονή της απόφασης για χερσαία επίθεση

Ανελέητοι είναι οι βομβαρδισμοί της Γάζας, με τον ισραηλινό στρατό τις τελευταίες ώρες, να έχει λάβει θέσεις μάχης σε όλα τα σημεία «κλειδιά» εν αναμονή της «πολιτικής απόφασης» για χερσαία επίθεση.

Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 704 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο. Η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ δήλωσε ότι πρόκειται για «τον υψηλότερο αριθμό νεκρών που αναφέρθηκε σε μία μόνο ημέρα» στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Οικογένειες καταπλακώθηκαν στα «συντρίμμια κατοικιών», ανέφερε το Associated Press. Πάνω από το ένα τρίτο των 35 νοσοκομείων της Γάζας έχουν κλείσει, αφού υπέστησαν ζημιές από αεροπορικές επιθέσεις ή ξέμειναν από καύσιμα, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη. Ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να παραιτηθεί μετά την ομιλία του, στην οποία ανέφερε ότι υπήρξαν σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στη Γάζα.

Υπάρχουν τώρα σχέδια ψηφισμάτων που ζητούν κατάπαυση του πυρός, τα οποία εξετάζονται τόσο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com