Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η απρόσμενη Ουκρανική αντίσταση χάλασε τα σχέδια του Πούτιν

Ακόμα και αν καταλάβει το Κίεβο ο ρώσος ηγέτης θα βρεθεί ενωπίον σοβαρών προβλημάτων

by Times Newsroom

Τέσσερις μέρες μετά την εισβολή υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία είτε δεν έχει σχεδιαστεί καλά ή δεν πήγε όπως περίμενε ο Ρώσος ηγέτης

Σύμφωνα με τον Guardian στην περιοχή Sumy, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, ένας ντόπιος κάτοικος αντιμετώπισε ένα εκπληκτικό θέαμα. Σε έναν επαρχιακό δρόμο γεμάτο σημύδες, ένα ρωσικό τεθωρακισμένο όχημα είχε χαλάσει.

Ανέβηκε στο αυτοκίνητό του και σταμάτησε. Τότε έγινε μια σουρεαλιστική συζήτηση.

«Φαίνεται σαν να ξεμείνατε», είπε σε τρεις Ρώσους στρατιώτες, που στέκονταν δίπλα στο δρόμο. «Μας τελείωσαν τα καύσιμα», απάντησε ένας. «Μπορώ να σε ρυμουλκήσω πίσω στη Ρωσία», αστειεύτηκε. Γέλασαν και του ζήτησαν πληροφορίες. «Ξέρεις πού πας;» ρώτησε. «Όχι», απάντησαν.

Πιο πέρα ​​κατά μήκος του δρόμου άλλα ρωσικά οχήματα είχαν βγει έξω. Ο οδηγός είπε στους άτυχους στρατιώτες ότι «όλα είναι με το μέρος μας» και ότι οι Ρώσοι ήταν απασχολημένοι με την παράδοση. Κανείς από τον στρατό εισβολής του Πούτιν δεν φαινόταν να γνωρίζει πού πήγαιναν, ή γιατί ήταν ακόμη και στην Ουκρανία, κατέληξε.

Χαρακτηριστικά είναι και τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο που δείχνουν πως οι ρώσοι δεν περίμεναν ότι θα συναντούσαν τόσο ισχυτρή αντίσταση

Ο σχεδιασμός του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, ήταν να περικυκλώσει την πόλη με χερσαίες δυνάμεις και κατά τη διάρκεια της νύχτας να επιχειρήσουν εκεί 5.000 επίλεκτοι αλεξιπτωτιστές. Αυτοί θα είχαν ως αποστολή να καταλάβουν το προεδρικό μέγαρο Μαριίνσκι, να συλλάβουν ή να σκοτώσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και να θέσουν υπό ρωσικό έλεγχο βασικά κυβερνητικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας. Ακολούθως και αφού θα είχε κατασταλεί η όποια αντίσταση, η Μόσχα θα εγκαθιστούσε μια κυβέρνηση-μαριονέτα.

Ολα αυτά δεν συνέβησαν. Αντιθέτως, το Κίεβο παρέμεινε υπό κυβερνητικό έλεγχο αφού οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν μια σειρά σφοδρών επιθέσεων. Ο Ζελένσκι ενθάρρυνε τους συμπολίτες του με αυτοσχέδια βίντεο.

Το Κρεμλίνο είχε μεγαλύτερες επιτυχίες στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της επαρχίας της Χερσώνας και την Μελιτόπολη.

Είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς εάν υπάρχει δυσαρέσκεια στο ρωσικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για την απόφαση του Πούτιν να προχωρήσει σε πόλεμο. Την παραμονή της εισβολής, την περασμένη εβδομάδα, όλα τα μέλη του συνυπέγραψαν το σχέδιο του Πούτιν να αναγνωρίσει τις αυτονομιστικές Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητες, μια πράξη που πάτησε το κουμπί της στρατιωτικής δράσης.

 

Καθώς οι απώλειες αυξάνονται, τα δύσκολα ερωτήματα συσσωρεύονται για τη Μόσχα. Ακόμη και καταφέρει να καταλάβει το Κίεβο, θα βρεθεί ενώπιον σοβαρών προβλημάτων.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή