Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι 96 ώρες που έγιναν 26 μέρες – Γιατί καθυστερεί τόσο η πολεμική μηχανή του Πούτιν

Τι αναφέρουν πολεμικοί αναλυτές στην Washington Post

by Times Newsroom

Η προσπάθεια της Ρωσίας να κατακτήσει την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε αδιέξοδο, καθώς οι βαριές απώλειες και οι απώλειες εξοπλισμού επιβαρύνουν τις απροετοίμαστες ρωσικές δυνάμεις που δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιτύχουν κανέναν από τους αρχικούς τους στόχους, λένε δυτικοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες.

Όπως αναφέρει η Washington Post οι γραμμές του μετώπου έχουν μετακινηθεί ελάχιστα εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα. Οι Ρώσοι σκοτώνονται ή τραυματίζονται με ρυθμό έως και 1.000 την ημέρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, και ακόμη περισσότεροι σύμφωνα με τις ουκρανικές.

Βίντεο με καμένα άρματα μάχης και εγκαταλελειμμένες φάλαγγες κυκλοφορούν συνεχώς στους ουκρανικούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μαζί με πλάνα από νεκρούς Ρώσους στρατιώτες, Ρώσους στρατιώτες που παραδίδονται, πεινασμένους Ρώσους στρατιώτες που κλέβουν κοτόπουλα από τους ντόπιους αγρότες – και, όλο και περισσότερο, τα κατακρεουργημένα σώματα Ουκρανών πολιτών που πεθαίνουν από επιθέσεις με πυραύλους και πυροβολικό.

Η σφοδρότητα της ρωσικής επίθεσης έχει ενταθεί καθώς οι προόδους έχουν επιβραδυνθεί, με τη Ρωσία να υποκαθιστά τους σκληρούς βομβαρδισμούς των αμάχων με πρόοδο στο πεδίο της μάχης. Οι απλοί Ουκρανοί που ζουν σε πόλεις που είναι περικυκλωμένες ή εν μέρει περικυκλωμένες από ρωσικά στρατεύματα πληρώνουν το τίμημα μιας πολεμικής προσπάθειας που άρχισε να πηγαίνει στραβά από τις πρώτες ώρες.

Όμως, ελλείψει ουσιαστικής προόδου στο έδαφος και δεδομένης της κλίμακας των απωλειών που υφίστανται οι τάξεις της, η στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας θα μπορούσε σύντομα να καταστεί μη βιώσιμη, με τα στρατεύματα να μην μπορούν να προχωρήσουν επειδή δεν διαθέτουν επαρκές ανθρώπινο δυναμικό, προμήθειες και πυρομαχικά, λένε αναλυτές και αξιωματούχοι.

Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα μπορούσαν να είναι κρίσιμες για να καθορίσουν την έκβαση ολόκληρου του πολέμου, λένε. Εάν η Ρωσία δεν μπορέσει να βελτιώσει γρήγορα τις γραμμές ανεφοδιασμού της, να φέρει ενισχύσεις και να ενισχύσει το εξασθενημένο ηθικό των στρατευμάτων στο έδαφος, οι στόχοι της μπορεί να καταστούν αδύνατο να επιτευχθούν.

«Δεν νομίζω ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας μπορούν να εκδιώξουν τις ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανία, αλλά δεν νομίζω επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να καταλάβουν τόσο πολύ περισσότερο από την Ουκρανία», δήλωσε ο Ρομπ Λι, πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ, ο οποίος τώρα είναι ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής.

Μια αξιολόγηση του Σαββάτου από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) προχώρησε περαιτέρω. «Οι ουκρανικές δυνάμεις νίκησαν την αρχική ρωσική εκστρατεία αυτού του πολέμου», ανέφερε. Η σύγκρουση, ανέφερε, έχει πλέον φτάσει σε «αδιέξοδο».

Τα γεγονότα στο πεδίο της μάχης θα μπορούσαν ακόμη να γείρουν προς διαφορετική κατεύθυνση: για παράδειγμα, αν οι Ρώσοι καταφέρουν να καταλάβουν την πολιορκημένη και απελπισμένη πόλη της Μαριούπολης, απελευθερώνοντας τις δυνάμεις τους για να ενισχύσουν την επίθεσή τους αλλού.

Οι 96 ώρες που έγιναν 26 μέρες

Οι αρχικές εκτιμήσεις και των Δυτικών αλλά κυρίως των Ρώσων ανέφεραν ότι η Ουκρανία θα άντεχε 96 ώρες μετά την ρωσική εισβολή. Αλλά διαψεύστηκαν μιας και σήμερα διανύουμε την 26η μέρα του πολέμου.

Οι δυνάμεις του Κιέβου αξιοποιώντας στο έπακρο τα οπλικά συστήματα που απέστειλε η Δύση, σε συνδυασμό με τον ήδη υπάρχοντα οπλισμό τους, έχουν καταφέρει να περιορίσουν στο ελάχιστο τη δράση της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, πετυχαίνοντας την κατάρριψη αρκετών μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων της. Προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν οι πύραυλοι Stinger. Ένα αυτοκατευθυνόμενο αντιαεροπορικό φορητό σύστημα μιας χρήσης, το οποίο χρησιμοποιείται για την καταστροφή αεροσκαφών και ελικοπτέρων που κινούνται σε χαμηλά ύψη, είτε ημέρα είτε νύχτα και με οποιαδήποτε ταχύτητα πτήσης.

Εκτός από τους Stinger σημαντικό ρόλο στην ουκρανική άμυνα έχει παίξει και το αντιαεροπορικό σύστημα Buk-M1-2 (ρωσικής κατασκευής), το οποίο υπηρετεί σε μεγάλους αριθμούς στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Πρόκειται για αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα μέσου βεληνεκούς τα οποία μπορεί να λειτουργήσουν υπό πλήρη αυτονομία και οι Ουκρανοί τα έχουν διασπείρει σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, μεγάλος αριθμός από αυτά φέρεται να έχει τοποθετηθεί εντός του Κιέβου, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα των Ρώσων να κάνουν χρήση των μαχητικών τους αεροσκαφών για χτυπήματα μέσα στην πόλη, αλλά και να μεταφέρουν με ευκολία δυνάμεις τους από το ένα μέρος στο άλλο μέσω των ελικοπτέρων τους.

Εκτός από τον αέρα, σημαντικές είναι οι επιτυχίες, δεδομένων των συνθηκών, που καταγράφει ο ουκρανικός στρατός και στην αντιμετώπιση της ρωσικής υπεροχής στα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα. Οι Ουκρανοί έχουν πετύχει την καταστροφή ή την αχρήστευση πολλών από αυτών, όπως προκύπτει από βίντεο και σχετικές αναφορές που κυκλοφορούν όλο και πιο συχνά στο Διαδίκτυο. Καταλυτική, στο πλαίσιο αυτό, είναι η συνεισφορά των αντιαρματικών πυραύλων NLAW και Javelin, με τους τελευταίους να αναφέρονται συχνά ως το πιο σημαντικό μέσο αντιμετώπισης των ρωσικών τεθωρακισμένων.

Οι Javelin έχουν μέγιστη εμβέλεια περίπου 4 χλμ. και το σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι ότι όταν εγκλωβίσουν έναν στόχο παίρνουν ύψος και τον πλήττουν από πάνω, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό ως προς την αντιμετώπιση εχθρικών αρμάτων μάχης, καθώς η θωράκισή τους τείνει να είναι πιο ελαφριά εκεί σε σχέση με άλλα σημεία, όπως το εμπρόσθιο τμήμα.

Τέλος μεγάλο κομμάτι στην ουκρανική άμυνα έχουν παίξει και τα 3.615 φορητά αντιαρματικά συστήματα NLAW που έχει αποστείλει στη χώρα η Μεγάλη Βρετανία. Επιπλέον, οι Βρετανοί προμηθεύουν τους Ουκρανούς με μεγάλο αριθμό φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων Starstreak υψηλής ταχύτητας οι οποίοι καθοδηγούνται με ακτίνα λέιζερ και έχουν βεληνεκές 7 χλμ.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com