Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα ουκρανικά στρατεύματα ανακαταλαμβάνουν τμήματα των περιοχών που προσάρτησε η Ρωσία

Τα ουκρανικά στρατεύματα ανακαταλαμβάνουν ολοένα και περισσότερα εδάφη στις περιοχές που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία μετά από τα δημοψηφίσματα, με τις δυνάμεις του Κιέβου να προελαύνουν κοντά στη νότια πόλη Χερσώνα και να εδραιώνουν τα εδαφικά τους κέρδη στα ανατολικά.

by Times Newsroom

Αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί από τη Ρωσία στη Χερσώνα επιβεβαίωσαν την προέλαση του ουκρανικού στρατού στην εν λόγω περιοχή. Στα ανατολικά, οι ουκρανικές δυνάμεις παρεισέφρησαν στην περιοχή του Λουχάνσκ, που ελέγχεται από τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «υπάρχουν νέοι απελευθερωμένοι οικισμοί σε αρκετές περιοχές».

Στη χθεσινή υχτερινή του ομιλία, ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι «οι σκληρές μάχες συνεχίζονται σε πολλές περιοχές», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Η πρόοδος των αντεπιθέσεων της Ουκρανίας δεν δημοσιοποιείται ευρέως και οι δημοσιογράφοι έχουν κρατηθεί σε μεγάλο βαθμό μακριά από τις πρώτες γραμμές.

Αλλά στο νότο, ο Βλαντιμίρ Σάλντο, ο ηγέτης που έχει τοποθετηθεί από τη Ρωσία στην περιοχή Χερσώνα, παραδέχτηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν φτάσει κοντά στο Ντουντσάνι, μια πόλη στον ποταμό Ντνίπρο (Δνείπερο), περίπου 30 χιλιόμετρα νότια της προηγούμενης γραμμής του μετώπου.

«Υπάρχουν οικισμοί που καταλαμβάνονται από ουκρανικές δυνάμεις», είπε ο κ. Σάλντο. Ορισμένες ρωσικές αναφορές θέλουν τους Ουκρανούς να έχουν πλέον καταλάβει το Ντουντσάνι.

Ένας εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, είπε ότι τα «αριθμητικά ανώτερα» ουκρανικά τανκς «εισέβαλαν» νότια της Ζολότα Μπάλκα, ένα χωριό που σημάδεψε την προηγούμενη γραμμή του μετώπου στο Ντνίπρο. Ο ίδιος ποστήριξε ότι οι Ρώσοι είχαν σκοτώσει περίπου 130 Ουκρανούς στρατιώτες σε αυτές τις μάχες.

Σύμφωνα με τον Σάλντο, δύο ουκρανικά τάγματα προσπάθησαν να φτάσουν στον υδροηλεκτρικό σταθμό Κακχόφκα, περίπου 70 χιλιόμετρα ανατολικά της Χερσώνας. Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στο λιμάνι της πόλης Νόβα Κακχόφκα. Η ουκρανική προέλαση στοχεύει γραμμές ανεφοδιασμού για έως και 25.000 Ρώσους στρατιώτες στη δυτική όχθη του Ντνίπρο, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Εν τω μεταξύ, στα ανατολικά, τα στρατεύματα του Κιέβου προέλασαν στο Λουχάνσκ, μια επαρχία που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα και προηγουμένως βρισκόταν υπό σχεδόν πλήρη ρωσικό έλεγχο. Το Σάββατο οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τη σημαντική πόλη Λίμαν στα ανατολικά, που βρίσκεται κοντά στα περιφερειακά σύνορα του Λουχάνσκ. Ο ρωσικός στρατός είχε μετατρέψει το Λίμαν σε υλικοτεχνική βάση.

Οι δυνάμεις της Ρωσίας στο Λουχάνσκ δήλωσαν ότι τα ουκρανικά στρατεύματα είχαν προχωρήσει λίγα χιλιόμετρα εντός της περιοχής του Λουχάνσκ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ουκρανοί κινούνται προς τις πόλεις Κρεμμένα και Σβατόβε στο Λουχάνσκ που ελέγχονται από τη Ρωσία, με ορισμένους μπλόγκερ που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο να γράφουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έλαβαν και πάλι εντολή να υποχωρήσουν.

Η Χερσώνα και το Λουχάνσκ είναι μεταξύ των τεσσάρων περιοχών που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε μέρος της Ρωσίας, μετά τα  δημοψηφίσματα που καταγγέλθηκαν ως δόλια από το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους του. Η Ρωσία δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές.

Το Κίεβο έχει δεσμευτεί να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, που κατέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα το 2014.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας λέει ότι οι έφεδροι που επιστρατεύτηκαν κατόπιν της εντολής μερικής επιστράτευσης από τον Πούτιν, υποβάλλονται τώρα σε εντατική εκπαίδευση μάχης στις περιοχές Λουχάνσκ και Ντόνετσκ που ελέγχονται από τη Ρωσία. Το Κρεμλίνο σχεδιάζει να καλέσει περίπου 300.000 εφέδρους – αν και ο Πούτιν δεν έχει θέσει ανώτατο όριο.

Με πληροφορίες από BBC και Reuters

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com