Πόλεμος στο Ισραήλ: Αναφορές για ένοπλη εισβολή από τον Λίβανο – Φεύγουν με κάθε μέσο οι άμαχοι από τη Γάζα

Μια ύποπτη ένοπλη διείσδυση στο Ισραήλ από τον Λίβανο βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Προειδοποίησε τους κατοίκους ενός χωριού κοντά στα λιβανέζικα σύνορα να παραμείνουν στα σπίτια τους και να κλειδώσουν τις πόρτες και τα παράθυρα.

by Times Newsroom

Ο συναγερμός έλαβε χώρα στη Hanita, 500 μέτρα από τα σύνορα και απέναντι από τη λιβανέζικη κοινότητα Aalma El-Chaeb. Το δημόσιο ραδιόφωνο του Ισραήλ μεταδίδει ότι οι κάτοικοι της Hanita στο βόρειο Ισραήλ κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω φόβων ότι μαχητές έχουν περάσει στο ισραηλινό έδαφος.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός απέρριψε τις κατηγορίες ότι έκανε χρήση λευκού φωσφόρου στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις την περασμένη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς τες «απερίφραστα ψευδείς». Η διάψευση ήρθε μετά την ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που κατηγόρησε την Πέμπτη το Ισραήλ ότι χρησιμοποίησε λευκό φώσφορο στη Γάζα και τον Λίβανο, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τους αμάχους, μετά από ανάλυση βίντεο από τις συγκρούσεις.

Την ίδια ώρα τουλάχιστον 1.799 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Ο αριθμός αυτός αφορά την έναρξη του πολέμου και μετά, έναν πόλεμο τον οποίο πυροδότησε η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Τα παραπάνω στοιχεία ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 583 παιδιά και 351 γυναίκες. Πάνω από 7.000 είναι οι τραυματίες.

Στο μεταξύ, με κάθε μέσο εκκενώνουν την πόλη της Γάζας και τη βόρεια περιοχή του θύλακα οι άμαχοι, μετά την προειδοποίηση του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από τους πολίτες της βόρειας Γάζας -πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους- να μετακινηθούν νότια, ενώ στον ορίζοντα διαγράφεται η πιθανότητα μιας χερσαίας εισβολής, που εγκυμονεί τον κίνδυνο για πολλές απώλειες. Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα το Ισραήλ εκκένωσε χωριά σε περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα λέει ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδοντας πάνω από τη Γουάντι Γάζα, δηλαδή από την πλευρά όπου το Ισραήλ έχει ζητήσει εκκένωση. «Εκατοντάδες αυτοκίνητα και ολόκληρες οικογένειες περπατούν στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Γάζας», αναφέρει. «Στον δρόμο προς τα εδώ είδαμε εκατοντάδες αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και φορτηγά, βαριά φορτωμένα με υπάρχοντα, μερικά αυτοκίνητα με στρώματα τυλιγμένα πάνω τους. Οι άνθρωποι ταξιδεύουν με αγελάδες, καμήλες, πρόβατα και γαϊδούρια. Πολλές οικογένειες με τα πόδια έχουν ήδη περπατήσει αρκετά χιλιόμετρα».

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ρωτήθηκε το μεσημέρι σχετικά με την 24ωρη προθεσμία για τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν νότια. Δεν απάντησε στο αν η προθεσμία αυτή έχει αλλάξει, αλλά είπε: «Όσοι θέλουν να σώσουν τη ζωή τους παρακαλούνται να πάνε νότια».

Η Χαμάς κήρυξε ως «μέρα οργής» τη σημερινή – Ισραηλινός διπλωμάτης δέχτηκε επίθεση στο Πεκίνο

Ένας υπάλληλος της ισραηλινής πρεσβείας στο Πεκίνο δέχθηκε επίθεση την Παρασκευή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο πρόσθεσε ότι το άτομο βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.

Η επίθεση δεν συνέβη εντός του ίδιου του συγκροτήματος της πρεσβείας, ανέφερε η ανακοίνωση, η οποία βρίσκεται μόλις μία πρεσβεία πιο πάνω από εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών και σε μια περιοχή με πολλές άλλες πρεσβείες και έντονη αστυνομική παρουσία.

Διεξάγεται έρευνα για την επίθεση, ανέφερε η ανακοίνωση.

«Βαθιά απογοήτευση» στο Ισραήλ επειδή η Κίνα δεν καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κινέζο απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε «βαθιά απογοήτευση» επειδή η Κίνα δεν καταδίκασε την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κινέζο απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή.

«Το Ισραήλ εξέφρασε τη βαθιά απογοήτευσή του για τις κινεζικές ανακοινώσεις και δηλώσεις για τα πρόσφατα γεγονότα στον (ισραηλινό) νότο, στις οποίες δεν υπήρχε σαφής και απερίφραστη καταδίκη της τρομερής σφαγής που διαπράχθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς κατά αθώων πολιτών και της απαγωγής δεκάδων από αυτούς στην Γάζα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Ημέρα οργής η Παρασκευή 13 Οκτωβρίου – Το κάλεσμα της Χαμάς

Αναφορικά με το κάλεσμα της Χαμάς, το ερευνητικό ινστιτούτο «Middle East Media Research Institute» (MEMRI) σημείωνε χθες ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς αποκαλούν την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου του 2023 ως «Παγκόσμια Ημέρα Τζιχάντ» και τη «βάπτισαν» ως «Flood Al Aksa», αναφερόμενη στο όνομα της αιφνιδιαστικής επίθεσης που εξαπέλυσε στη Γάζα το περασμένο Σάββατο.

Η Χαμάς κάλεσε σε μαζικές συγκεντρώσεις στη Δυτική Όχθη, την Ιερουσαλήμ και σε όλο τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.

Ήδη βίντεο από τον Λίβανο δείχνει ανθρώπους να προσπαθούν να σκαρφαλώσουν τον φράχτη του Ισραήλ, στο πλαίσιο της «Μέρας οργής» της Χαμάς.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες Ιορδανοί πραγματοποιούν πορεία προς τα σύνορα με το Ισραήλ σε ένδειξη συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η Χαμάς προέτρεψε επίσης τους νεαρούς Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη να «εξεγερθούν και να βγουν έξω μαζικά» και να συγκρουστούν με εποίκους και Ισραηλινούς στρατιώτες στην περιοχή.

Κάλεσε, επίσης, τους Άραβες Ισραηλινούς να συγκεντρωθούν στο συγκρότημα του τεμένους Αλ-Ακσά στην Ιερουσαλήμ για να αποτρέψουν τους «Εβραίους να το βεβηλώσουν» και να «χτίσουν πάνω του».

Η Χαμάς απηύθυνε επίσης έκκληση στους Παλαιστίνιους της διασποράς, καθώς και στους «ελεύθερους ανθρώπους του αραβικού και ισλαμικού έθνους μας σε όλο τον κόσμο», να συγκεντρωθούν στο «πλησιέστερο σημείο στην Ιερουσαλήμ» -ένα κάλεσμα που έχει κάνει από την καταστροφική εισβολή της στο νότιο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο- προκειμένου να δείξουν την αλληλεγγύη τους στην τρομοκρατική ομάδα και να σταματήσουν τα «σχέδια του Ισραήλ να εξουδαΐσει την Ιερουσαλήμ και το Αλ Άκσα».

Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε Βαγδάτη και Τεχεράνη

Χιλιάδες Ιρακινοί ξεχύθηκαν στους δρόμους της Βαγδάτης σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους ενώ συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί αντιποίνων στη Γάζα για τη φονική επίθεση της Χαμάς.

«Όχι στην κατοχή! Όχι στην Αμερική!», φώναζαν οι διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης μετά το κάλεσα του σιϊτη ηγέτη Μοκτάντα αλ Σαντρ για διαδήλωση «υπέρ της Γάζας» και κατά του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα στο Ιράν χιλιάδες συγκεντρώνονται στους δρόμους της Τεχεράνης διαδηλώνοντας την υποστήριξή τους προς τους Παλαιστίνιους.

Οι διαδηλωτές ανέμιζαν σημαίες του Ιράν, της Παλαιστίνης και της Χεζμπολάχ και κράδαιναν πλακάτ με συνθήματα κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com