Πόλεμος στο Ισραήλ: Καταιγισμός πυρών εναντίον στόχων της Χαμάς – Πάνω από 900 νεκροί

Η επιχείρηση «Σιδερένια Σπαθιά» είναι πλέον σε πλήρη εξέλιξη από το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, μετρώντας πλέον αντίστροφα για μια εκ των μεγαλύτερων επιθέσεων στην Μέση Ανατολή.

by Times Newsroom

Ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών μετά την επίθεση που εξαπέλυσε χθες Σάββατο 7/10 στο Ισραήλ η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς ανήλθε σε 500-600, σύμφωνα με την ισραηλινή τηλεόραση.Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση Νετανιάχου ενεργοποίησε το Άρθρο 40 [Aleph 40א] του Ισραηλινού Συντάγματος. Το άρθρο, αυτό ισοδυναμεί με την «κήρυξη πολέμου», ενεργοποιείται για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια και τον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ τον Οκτώβριο του 1973.

Μάχες εντός ισραηλινού εδάφους, ενώ ισοπεδώνεται η Γάζα

Κλιμακώνεται ώρα με την ώρα η σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς με τις σειρήνες συναγερμού να ηχούν και στα ανατολικά της Λωρίδας της Γάζας. Αλεξιπτωτιστές της Χαμάς «προσγειώθηκαν» στο Κιμπούτζ Μάγκερν και μάχονται με τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με τελευταία πληροφορία ισραηλινών πηγών.

Σύμφωνα με το CNN εκκενώνονται 20 ισραηλινές κοινότητες, εν μέσω νέων πυραυλικών επιθέσεων από τη Χαμάς αλλά και από την φιλο-ιρανική Χεζμπολάχ που πλήττει το βόρειο Ισραήλ, “Τα όπλα και οι ρουκέτες” είναι με τους ένοπλους Παλαιστίνιους της Χαμάς ανακοίνωσε η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, όπου ήδη στρέφονται «ως απάντηση» πυρά όλμου από το ισραηλινό πυροβολικό.

ΥΠΕΞ: Δρομολογούνται άμεσα διαδικασίες για τον επαναπατρισμό 149 Ελλήνων στο Ισραήλ

Στον επαναπατρισμό 149 Ελλήνων επισκεπτών στο Τελ Αβίβ προχωρά άμεσα το Υπουργείο Εξωτερικών, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγο. Το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται εκεί, μέσω της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και του Γενικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα.

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε στην ανακοίνωσή του:

Το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και του Γενικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα, είναι σε συνεχή επαφή με Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή. Ήδη έχει καταγραφεί συνολικός αριθμός 149 Ελλήνων επισκεπτών και δρομολογούνται άμεσα διαδικασίες για την ασφαλή μετακίνησή τους στο αεροδρόμιο και τον επαναπατρισμό τους.

Μαίνονται οι μάχες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς στο νότιο Ισραήλ -Προς χερσαία επέμβαση στη Γάζα

Συγκρούσεις μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των μαχητών της Χαμάς συνεχίζονται σε αρκετές περιοχές του νότιου Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Η εφημερίδα Haaretz αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πολέμησαν με 10 ένοπλους μαχητές σε αστυνομικό τμήμα στο Sderot, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, αν και λέει ότι η περιοχή πιστεύεται τώρα ότι βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισραήλ.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός είπε ότι ανέλαβε τον έλεγχο των περισσότερων περιοχών στον Νότο στη διάρκεια της νύχτας, αλλά πρόσθεσε ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται στο Be’eri, επίσης κοντά στα σύνορα της Γάζας, στο Sderot και σε τέσσερις άλλες νότιες τοποθεσίες που δεν κατονόμασε.

Οι κάτοικοι στο Kfar Aza -μια άλλη περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Γάζα- εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους και να περιμένουν βοήθεια, αναφέρει επίσης η Haaretz.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, οι νεκροί Ισραηλινοί ανέρχονται σε 350, ενώ οι Παλαιστίνιοι που έχουν σκοτωθεί είναι 313.

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία επίθεση στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός, όπως αναφέρει o Guardian, προετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η επιχείρηση για την απελευθέρωση ομήρων και την «εξόντωση» των μαχητών της Χαμάς που εξακολουθούν να βρίσκονται στο ισραηλινό έδαφος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Την ίδια στιγμή, από νωρίς το πρωί της Κυριακής η ισραηλινή αεροπορία εξαπολύει στοχευμένες επιθέσεις σε κτίρια στη Γάζα, που φέρονται να σχετίζονται με τη Χαμάς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, επλήγη κτίριο που φέρεται να ήταν ένα από τα στρατηγεία της οργάνωσης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ισραηλινές δυνάμεις άμυνας (IDF) ανακατέλαβαν τοποθεσίες, εκτός από 8 σημεία που κατείχε η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς, και κάνουν επιχειρήσεις από σπίτι σε σπίτι για τυχόν ενόπλους.

Η προσοχή έχει στραφεί και στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ όπου βρίσκονται μαχητές της Χεζμπολάχ. Νωρίς το πρωί εκτοξεύτηκαν ρουκέτες στο Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο.

Η Χαμάς ανακοίνωσε νωρίτερα ότι μαχητές της εξακολουθούν να βρίσκονται σε πόλεις του νότιου Ισραήλ. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η Χαμάς τούς υποστηρίζει με ρουκέτες εναντίον ισραηλινών πόλεων.

Ανέφερε ότι οι μαχητές ήταν παρόντες στο Ofakim, στο Sderot, στο Yad Mordechai, στο Kfar Aza, στο Be’eri, στο Yated και στο Kissufin.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 600 Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της εισβολής της Χαμάς στο Ισραήλ. Συγκεκριμένα, 350 Ισραηλινοί και 256 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανέφερε ότι μεταξύ των νεκρών είναι 20 ανήλικοι, ενώ 1.788 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί.

Έλληνας δημοσιογράφος που ζει στο Ισραήλ περιγράφει τραγικές στιγμές: Τα ξημερώματα χτυπούσαν άγνωστοι τις πόρτες μας, σαν ζωντανός εφιάλτης

Τις τραγικές στιγμές που βιώνουν οι κάτοικοι του Ισραήλ από την στιγμή που ξεκίνησαν οι επιθέσει, περιγράφει ο Έλληνας δημοσιογράφος, Αχιλλέας Πεκλάρης, ο οποίος ζει με την οικογένειά του στην Χάιφα του Ισραήλ.

Με ανάρτησή του στο Facebook ο δημοσιογράφος περιγράφει τη στιγμή που δύο άνδρες με στολές αστυνομικών χτύπησαν την πόρτα του στις 3:30 τα ξημερώματα.

Ξημερώνει Κυριακή και η χώρα είναι σε πόλεμο, τον χειρότερο εδώ και πολλές δεκαετίες. Αυτό που συμβαίνει είναι πέρα από κάθε φαντασία, αδιανόητο και εντελώς απροσδόκητο. Όταν βλέπαμε στην 3η σεζόν της Fauda να μπαινοβγαίνουν οι τζιχαντιστές του Daesh στο Ισραήλ και να μπαίνουν σε σπίτια, να πιάνουν ομήρους κλπ., όλοι σκεφτόμασταν οτι το σενάριο είναι «πολύ τραβηγμένο». Τελικά, όσα έχουν γίνει από χθες ειναι δέκα φορές χειρότερα. Και δυστυχώς αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι ακόμα χειρότερο και θα τραβήξει για αρκετό καιρό.

Εμείς και τα μικρά μας παραμένουμε για την ώρα απολύτως ασφαλείς και ψύχραιμοι. Αποφασίσαμε να μην φύγουμε από τη χώρα, να μην εγκαταλείψουμε το σπίτι μας, για όσο μπορούμε να παραμένουμε έτσι. Ασφαλή είναι και όλα τα μέλη της οικογένειάς μας, όπως και ο στενός μας κύκλος. Θα περιμένουμε τις εξελιξεις τις επόμενες ημέρες και θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση.

[Στις 3:30 τα ξημερώματα ξυπνήσαμε από επίμονα χτυπήματα στην πόρτα του διαμερίσματός μας. Ευτυχώς τα μωρά ήταν σε βαθύ ύπνο και δεν έκαναν θόρυβο. Πηγάμε στις μύτες των ποδιών στο ματάκι της πόρτας. Είδα δυο άντρες με στολές αστυνομικών. Η οδηγία των αρχών ασφαλείας ήταν σαφής: «Μην ανοίγετε σε κανέναν που δεν γνωρίζετε, ό,τι κι αν προφασιστούν». Αυτό κάναμε. Τα χτυπήματα συνεχίστηκαν για περίπου δέκα λεπτά, σαν ζωντανός εφιάλτης, σαν να ξυπνήσαμε μέσα σε ένα θρίλερ. Κρατούσαμε κι οι δύο την ανάσα μας και ευχόμασταν να μην ξυπνήσουν τα μωρά κι αρχισουν να κλαίνε.

Αφού οι δύο ένστολοι έφυγαν, επικοινωνήσαμε με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.Ευτυχώς επιβεβαίωσαν ότι ήταν δικοί τους και «κάποιον έψαχναν, όχι εσάς», τους ενημερώσαμε ότι «κανένας δεν βρίσκεται εδώ». Ο Ματτέο και η Λίμπι ευτυχώς συνέχισαν να κοιμούνται σαν αγγελάκια. Εμείς, όμως, άντε να ξανακοιμηθούμε μετά από αυτό].

Με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες καλούς φίλους και φίλες για τα μηνύματα συμπαράστασης, το νοιάξιμο, τις ευχές για ειρήνη. Να ευχαριστήσω και όλους τους καλούς συναδέλφους από τα ελληνικά ΜΜΕ που επικοινώνησαν για να με βγάλουν σε εκπομπές και δελτία ειδήσεων. Όπως έγραψα και στο προηγούμενο ποστ, ως πατέρας νεογέννητων, αυτό το διάστημα είμαι σε πλήρη δημοσιογραφική αργία. Δεν μπορώ να εγκαταλείψω τη Νάταλι και τα μικρά μας για να πάω στα μέτωπα και να καλύψω τα γεγονότα. Και από την ασφάλεια του σαλονιού μου, δεν έχω να προσθέσω κάτι καινούργιο ή περισσότερο από αυτά που ήδη μεταδίδονται από τα διεθνή και τοπικά ΜΜΕ. Και κυρίως, δεν θέλω να μεταφερω αυτή την φρικτή ενέργεια μέσα στο σπίτι μας, το οποίο πρέπει πάση θυσία να παραμείνει ήρεμο, ειρηνικό και ηλιόλουστο. Είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.

Εν τω μεταξύ, ξημέρωσε. Η Ναταλί κάνει meditation για να ισορροπήσει στη φρίκη. Εγώ διαβάζω ειδήσεις. Η Λίμπι κι ο Ματτέο μόλις ξύπνησαν. Τα πήραμε αγκαλιά, χαμογελούν και μας κοιτάζουν αθώα. Στον κόσμο τους υπάρχει ακόμα μόνο ειρήνη, αγάπη και χαρά. Και έτσι θα παραμείνει.

Διασκέδαζαν σε φεστιβάλ και τις απήγαγαν – Σοκαριστικά βίντεο και μαρτυρίες

Γυναίκες που βρέθηκαν τυχαία στο διάβα των μαχητών της Χαμάς θεωρούνται αγνοούμενες ή νεκρές, σύμφωνα με μαρτυρίες στα κοινωνικά δίκτυα.

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και πανηγυρισμοί για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ
Σοκαριστικές είναι οι ιστορίες για τα άτομα που απήχθησαν από τις δυνάμεις της Χαμάς, την ώρα των ένοπλων επιθέσεων κατά Ισραηλινών, που γίνονται γνωστές μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Μεσανατολικό: Διασκέδαζαν σε φεστιβάλ και τις απήγαγαν

Κεντρικά πρόσωπα είναι γυναίκες, που έπεσαν στα χέρια των μαχητών της Χαμάς και είτε αγνοούνται, είτε θεωρούνται νεκρές σύμφωνα με τα δεδομένα που καταγράφονται σε βίντεο και φωτογραφίες -τα οποία ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ορισμένες γυναίκες που έπεσαν θύματα απαγωγής βρίσκονταν σε ένα μουσικό φεστιβάλ, όταν έγινε η επίθεση των μαχητών της Χαμάς.

Η 30χρονη Shani

Θύμα των βίαιων συγκρούσεων φέρεται να έπεσε η 30χρονη Shani Louk, η οποία εμφανίζεται πιθανότατα νεκρή ή βαρύτατα τραυματισμένη στην καρότσα ενός αγροτικού οχήματος που οδηγούν οι μαχητές της Χαμάς.

Τα τατουάζ στα πόδια της Shani ίσως οδηγήσουν στην ταυτοποίησή της.

 

Αρκετές είναι οι γυναίκες, που έπεσαν στα χέρια των μαχητών της Χαμάς και είτε αγνοούνται, είτε θεωρούνται νεκρές

Άνθρωποι που γνωρίζαν την 30χρονη Γερμανοισραλινή την «ταυτοποίησαν» από τα χαρακτηριστικά τατουάζ που είχε στα πόδια της και τα οποία φαίνονται στο βίντεο που κάνει το γύρο του Διαδικτύου.

Τα χαρακτηριστικά ράστα μαλλιά της 30χρονης φαίνεται να ταιριάζουν με αυτά που φαίνονται στο βίντεο των μαχητών της Χαμάς.

Η Noa αγνοείται

Σε ένα άλλο βίντεο από την εισβολή της Χαμάς στα ισραηλινά εδάφη, διακρίνεται μια άλλη νεαρή κοπέλα, η οποία ζητά βοήθεια την ώρα που οι απαγωγείς της την απομακρύνουν από τους δικούς της με μηχανή.

Σύμφωνα με χρήστες των κοινωνικών δικτύων πρόκειται για τη Νόα, μια νεαρή κοπέλα που είχε βρεθεί και εκείνη στο μουσικό φεστιβάλ στο νότιο Ισραήλ.

Αγωνία για τους αιχμαλώτους σε Ισραήλ και Γάζα

Τετραμελής οικογένεια που εμφανίζεται σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπό την απειλή μαχητών της Χαμάς, αγνοείται. Στο πλέον δραματικό αυτό βίντεο, ο πατέρας δηλώνει ότι η 18χρονη κόρη του δολοφονήθηκε , ενώ δίπλα του είναι η μητέρα, μια κόρη και ο γιός του.

Σύμφωνα με την Πρεσβεία του Ισραήλ στις ΗΠΑ, σε εξέλιξη είναι καταστάσεις ομηρείας, με 100 απαχθέντες Ισραηλινούς. Στο Kibbutz Be’eri, όμηροι διασώθηκαν μετά από 18 ώρες, ανέφεραν τηλεοπτικά δίκτυα του Ισραήλ. Στο Κιμπούτζ Ουρίμ, δύο Ισραηλινοί διασώθηκαν αφού είχαν συλληφθεί όμηροι από μαχητές της Χαμάς σε ένα σπίτι. Στην ίδια περιοχή, μαχητές της Χαμάς σε μοτοσυκλέτες, άρχισαν να πυροβολούν σε υπαίθριο πάρτι στο Kibbutz Re’im, ενώ αρκετά άτομα φέρεται να αγνοούνται.

Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξοντώθηκαν «εκατοντάδες τρομοκράτες» και δεκάδες αιχμαλωτίστηκαν.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι εξοντώθηκε ένας από τους ηγέτες της Χαμάς, ο Ayman Younis.

Πυρά και στο βόρειο Ισραήλ από την Χεζμπολάχ

Από τον Λίβανο, η φιλο -ιρανική οργάνωση Χεζμπολάχ εξαπέλυσε δεκάδες όλμους και τηλεκατευθυνόμενα βλήματα εναντίον τριών ισραηλινών θέσεων σε αμφισβητούμενη περιοχή στα υψώματα του Γκολάν στο βόρειο Ισραήλ .

Το Ισραήλ ανταπέδωσε με πυρά βάλλοντας από μη επανδρωμένα αεροσκάφη θέσεις της σιιτικής οργάνωσης μέσα στο έδαφος του Λιβάνου.

Βίντεο που έχει δει το φως της δημοσιότητας καταγράφει χτύπημα των ισραηλινών δυνάμεων σε πολυόροφο κτήριο, 14 ορόφων, το οποίο φιλοξενεί δεκάδες διαμερίσματα καθώς και γραφεία της Χαμάς στην κεντρική πόλη της Γάζας την ώρα που δημοσιογράφος βρετανικού αραβόφωνου Μέσου ήταν στον αέρα.

Μπαράζ χτυπημάτων με drones κατά «τρομοκρατών» της Χαμάς ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ. Τρομοκρατική ομάδα αναχαιτίστηκε από UAV κοντά στον φράχτη ασφαλείας στη μεθόριο της βόρειας Γάζας και επίσης έγινε αναχαίτιση τρομοκρατών στο Κιμπούτς Be’eri, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Το Ισραήλ ζήτησε από την Αίγυπτο να βοηθήσει στην απελευθέρωση των πολιτών της που συνελήφθησαν από τρομοκράτες της Χαμάς, ανέφεραν αιγυπτιακές πηγές επικαλούμενη την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com