Λαγκάρντ: Θα φτάσουμε στο στόχο για τον πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός επιμένει αλλά επιβραδύνεται

by Times Newsroom

Στην τιθάσευση του πληθωρισμού θα συμβάλει η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποστηρίζει η πρόεδρος της, Κριστίν Λαγκάρντ.«Θέλουμε να φέρουμε τον πληθωρισμό στο 2% και θα το πετύχουμε», λέει χαρατκηριστικά σε συνέντευξή της στη La Tribune Dimanche, προσθέτοντας ότι ένα πληθωριστικό σπιράλ «πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί».

Η ΕΚΤ αύξησε τον περασμένο μήνα το κόστος δανεισμού για 10η συνεχή φορά στο επίπεδο ρεκόρ του 4%. Οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν επισημάνει ότι η διατήρηση αυτού του επιπέδου για κάποιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να είναι επαρκής για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο, αν και οι πιο “γερακίσιοι” αξιωματούχοι είαι υπέρ των περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων.

«Τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φθάσει σε επίπεδα που, αν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλουν αποφασιστικά στο να φθάσει ο πληθωρισμός προς τον στόχο μας το συντομότερο δυνατό», εξηγεί.

Η επιθετικότητα των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας έχει επιβαρύνει την οικονομία, η οποία έχει αναπτυχθεί ελάχιστα φέτος, αν και η Λαγκάρντ τόνισε ότι δεν ήταν στόχος της να δημιουργήσει ύφεση.

Είπε ότι «δεν είναι απαισιόδοξη» για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, αν και αναγνώρισε ότι η Γερμανία είναι ένας παράγοντας που επιβαρύνει τις ευρωπαϊκές προοπτικές.

Ο πληθωρισμός επιμένει, αλλά επιβραδύνεται, και ταυτόχρονα η ανάπτυξη γίνεται ασθενέστερη, είπε.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε τις προβλέψεις του προς τα κάτω σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτός από τις ΗΠΑ», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com