Πόσοι έρωτες υπάρχουν;

Έξι είδη έρωτα υπάρχουν σύμφωνα με τους Hendrick και Hendrick

by Times Newsroom

Σύμφωνα με τους Hendrick και Hendrick, υπάρχουν έξι είδη έρωτα, που είναι τα εξής:

Έρωτας πάθους: ο έρωτας αποτελεί μια συναισθηματική εμπειρία που απορροφά το άτομο πλήρως. Γεννιέται έρωτας με την πρώτη ματιά, ενώ ο σωματικός έρωτας –σεξ- είναι απαραίτητος.

Φιλία ή συντροφικός έρωτας: ο έρωτας αποτελεί μια άνετη οικειότητα που σταδιακά αναπτύσσεται μέσα από τη συντροφικότητα, την αμοιβαία δοτικότητα και την αυτοαποκάλυψη. Ένας εραστής που είναι ταυτόχρονα και ο καλύτερος φίλος είναι αβρός, θερμός και συντροφικός.

Παιγνιώδης έρωτας: το άτομο παίζει με τον έρωτα όπως παίζουν τένις ή σκάκι. Στόχος είναι να απολαύσει το ‘παιχνίδι του έρωτα’ και να το κερδίσει. Καμία σχέση δεν διαρκεί για πολύ, και συνήθως τερματίζεται όταν ο σύντροφος γίνει βαρετός ή υπερβολικά σοβαρός.

Κτητικός έρωτας: ο κτητικός εραστής είναι συναισθηματικά έντονος, ζηλόφθονος, εμμονικός με το αντικείμενο του έρωτά του. Είναι πολύ εξαρτημένος από το αντικείμενο του έρωτά του και για αυτό φοβάται την απόρριψη.

Πραγματιστικός έρωτας: αφορά την ‘αναζήτηση ενός κατάλληλου συντρόφου στην ερωτική αγορά’ και το μόνο που ζητά είναι να λειτουργεί καλά η σχέση, οι δύο σύντροφοι να είναι συμβατοί και να ικανοποιούν ο ένας τις βασικές ανάγκες του άλλου. Ο πραγματιστικός εραστής αποζητά ικανοποίηση παρά διέγερση.

Έρωτας αυτοαπάρνησης ή αλλιώς αλτρουιστικός έρωτας: αυτό το ύφος έρωτα προσφέρει άνευ όρων ενδιαφέρον και φροντίδα, δοτικότητα και συγχώρεση. Ο έρωτας σημαίνει καθήκον να δίνει κανείς στο αγαπημένο πρόσωπο χωρίς προσμονή ανταπόδοσης.

  • Πηγή: Hogg & Vaughan. (2010). Κοινωνική Ψυχολογία. Εκδόσεις Gutenberg.

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Posted by Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com