Πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ: Η Ουάσιγκτον δεν ενδιαφέρεται για τις ανησυχίες της Τουρκίας από τους Κούρδους Συρίας

«Πιστεύουν ότι οι Τούρκοι πρέπει να σταματήσουν να ανησυχούν για αυτό το θέμα και αυτό σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αγνοούν κατά κάποιο τρόπο τις ανησυχίες της Τουρκίας»

by Times Newsroom

Ο τελευταίος πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Δαμασκό, Ρόμπερτ Φορντ, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν παίρνουν στα σοβαρά τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στη Συρία» και « που όταν υπάρχει (στην Τουρκία) ένα πολιτικό ζήτημα, τείνουν να το αντιμετωπίζουν ως ζήτημα ασφάλειας».

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, ο Φορντ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η Ουάσιγκτον γενικά και πολλοί αναλυτές εκεί δεν αντιλαμβάνονται την έκταση της δυσαρέσκειας της Άγκυρας για τη σχέση των ΗΠΑ με τις Κουρδικές ένοπλες ομάδας στη Συρία (YPG).

Και πρόσθεσε, «Πιστεύουν ότι οι Τούρκοι πρέπει να σταματήσουν να ανησυχούν για αυτό το θέμα και αυτό σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αγνοούν κατά κάποιο τρόπο τις ανησυχίες της Τουρκίας».

O Πρέσβης των ΗΠΑ στη Συρία από το 2011 έως το 2014, Ρομπερτ Φορντ

Τον Φεβρουάριο του 2012, η ​​Ουάσιγκτον ανακοίνωσε το κλείσιμο της πρεσβείας της στη Δαμασκό και την απόσυρση όλου του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου του πρέσβη Ρόμπερτ Φορντ, με το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου εκεί.

Σχετικά με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κουρδική Οργάνωση «YPG» προκειμένου να νικηθεί το ISIS, ο Φορντ είπε ότι το όφελος του ήταν «άμεσο και βραχυπρόθεσμο» μεταξύ 2015-2019.

Και συνέχισε, “Μπορεί το (YPG) το 2023 να εμποδίσει τους άτυχους νεαρούς άνδρες να ενταχθούν στο (ISIS) σε μέρη όπως στο Ντέιρ Εζ Ζορ και στην αλ Χασάκα; Δεν μπορούν».

Εξήγησε ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στις τοπικές αραβικές κοινότητες κατά των Ομάδων Λαϊκής Άμυνας- YPG.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, ο Φορντ είπε ότι οι εντάσεις θα συνεχιστούν μεταξύ των δύο πλευρών.

Εξήγησε, «Θα υπάρξουν περισσότερες ιρανικές επιθέσεις και όταν υπάρξουν θύματα, οι Αμερικανοί πιθανότατα θα απαντήσουν πολύ σκληρά. Δεν μπορώ να δω ένα τέλος σε αυτό».

Ο Φορντ πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές δεν ήθελαν έναν «μεγάλο πόλεμο».

Ανέφερε ότι πιστεύει ότι η αποστολή των ΗΠΑ στη Συρία θα συνεχιστεί «επ’ αόριστον» και ότι «δεν έχει ξεκάθαρο τέλος».

«Το τελευταίο προπύργιο του ISIS έπεσε στην Αλ Μπαγκούζ πριν από περισσότερα από τέσσερα χρόνια και οι Αμερικανοί είναι ακόμα εκεί και δεν έχουν ξεκάθαρη ιδέα γιατί πρέπει να αποσυρθούν από εκεί», πρόσθεσε ο Φορντ.

Εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία «πρέπει να πάνε σπίτι τους», ο Φορντ σημείωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα αποφασιστική πλειοψηφία στην Ουάσιγκτον που να υποστηρίζει την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την ανατολική Συρία.

Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ ανακοίνωσε ότι μια επίθεση με 10 πυραύλους στόχευσε τη βάση «Πράσινο Χωριό» στο Ντέιρ εζ Ζορ, στην ανατολική Συρία.

Η επίθεση σημειώθηκε μια ημέρα αφότου ένα drone στόχευσε μια εγκατάσταση στη βάση του Διεθνούς Συνασπισμού στη Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, σκοτώνοντας έναν Αμερικανό εργολάβο και τραυματίζοντας 5 Αμερικανούς στρατιώτες, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν.

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή