Προκλήσεις από Άγκυρα: Η Αθήνα θα διεθνοποιήσει τις παράνομες τουρκικές ενέργειες

Λοβέρδος: Η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά και δεν απειλείται

by Times Newsroom

Η Αθήνα προχωράει με αποφασιστικότητα και προσηλωμένη στην διασφάλιση των εθνικών κυριαρχικών της δικαιωμάτων, στην υλοποίηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διαμηνύοντας παράλληλα τον απόλυτο σεβασμό της στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η Άγκυρα, μετά τα δύο Προεδρικά Διατάγματα για τα θαλάσσια πάρκα σε Βόρειο Αιγαίο και γύρω από το Καστελόριζο, προχώρησε σε μία νέα κίνηση αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με αφορμή αυτή τη φορά τον Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου ΕξωτερικώνΟντζού Κετσελί, ισχυρίζεται ότι αυτή και παρόμοιες πρωτοβουλίες δεν θα επηρεάσουν τη νομική θέση της Τουρκίας σε ζητήματα Αιγαίου: «Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο ανακοίνωσε σήμερα η Ελλάδα και το οποίο καλύπτει και το Αιγαίο Πέλαγος, δεν θα επιφέρει καμία έννομη συνέπεια για την Τουρκία, όπως ισχύει και με άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πλαίσιο των αλληλένδετων ζητημάτων του Αιγαίου μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων γεωγραφικών σχηματισμών των οποίων η κυριαρχία δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα μέσω διεθνών συνθηκών».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα, πέραν των διαβημάτων, θα προχωρήσει και σε ενημέρωση των διεθνών οργανισμών, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και χωρών της ευρύτερης περιοχής για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Χατζηβασιλείου: Το ΥΠΕΞ θα προχωρήσει σε διπλωματικές ενέργειες

«Το προσεχές διάστημα το υπουργείο ΕΞωτερικών θα προχωρήσει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες στο κατάλληλο επίπεδο για να ενημερώσουμε συμμάχους για το τι συμβαίνει» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου μιλώντας στο Open.

«Ενοχλήθηκαν άνευ λόγου από το χωροταξικό στον τουρισμό και στις ΑΠΕ» πρσέθεσε, τονίζοντας πως «η Τουρκία απαντά με παράνομο τρόπο στις νόμιμες και νομικά ισχυρές κινήσεις της Ελλάδας».

Σημειώσε επίσης ότι «τα “ήρεμα νερά” δεν είναι αυτοσκοπός, είναι μέσο μπας και βρουν κοινό τόπο οι δύο χώρες. Η κυβέρνηση απαντά με τεκμήρια».

Λοβέρδος: «Ανυπόστατα τα θαλάσσια πάρκα της Τουρκίας, δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα»

Την ανάγκη για ψυχραιμία και υπευθυνότητα στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Λοβέρδος, μιλώντας στο ΕΡTNews και τη Βούλα Μαλλά.

Αναφερόμενος στις νέες τουρκικές ανακοινώσεις για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε την εξέλιξη αρνητική, επαναλαμβάνοντας ότι, σύμφωνα με την ελληνική θέση, τα συγκεκριμένα πάρκα είναι «ανυπόστατα» και «δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα».

Όπως τόνισε,η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό προϋποθέτει αντίστοιχη βούληση και από την άλλη πλευρά.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να μην μετατρέπονται τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. «Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με κραυγές, δεν ασκείται με φωνές», ανέφερε, σημειώνοντας ότι απαιτεί συνέπεια και υπευθυνότητα.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους της για τις τουρκικές ενέργειες και ότι θα λάβει κάθε αμυντικό μέτρο που βρίσκεται στη διάθεσή της για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας και των εθνικών συμφερόντων.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή