Πύργος του Λονδίνου (Tower of London)

...επισήμως γνωστός ως Βασιλικό Παλάτι και Φρούριο της Αυτού Μεγαλειότητος του Πύργου του Λονδίνου 

by Times Newsroom

Ο Πύργος του Λονδίνου (Tower of London), επισήμως γνωστός ως Βασιλικό Παλάτι και Φρούριο της Αυτού Μεγαλειότητος του Πύργου του Λονδίνου (His Majesty’s Royal Palace and Fortress of the Tower of London), είναι ιστορικό κάστρο στη βόρεια όχθη του Τάμεση στο κεντρικό Λονδίνο, στην Αγγλία. Βρίσκεται μέσα στο Διαμέρισμα Τάουερ Άμλετς του Λονδίνου, χωριζόμενο από την αριστερή όχθη του Σίτι του Λονδίνου με τον ανοιχτό χώρο που είναι γνωστός ως Τάουερ Χιλ. Ιδρύθηκε προς το τέλος του 1066 ως μέρος της Νορμανδικής Κατάκτησης της Αγγλίας.

Το 1066, οι Νορμανδοί κατέλαβαν την Αγγλία. Ο Νορμανδός βασιλιάς, Γουλιέλμος ο Κατακτητής, επέλεξε το Λονδίνο ως πρωτεύουσα της χώρας. Για να ελέγχει την πόλη, αποφάσισε να κατασκευάσει ένα μεγάλο οχυρό εκεί όπου τελείωναν τα παλιά ρωμαϊκά τείχη. Το φρούριο αυτό ονομάστηκε Λευκός Πύργος, εξαιτίας του χρώματος της πέτρας του. Τους τρεις επόμενους αιώνες, χτίστηκε γύρω του ένα πελώριο οχυρωματικό σύμπλεγμα, προστατευμένο από τείχη και τάφρο, το οποίο ονομάστηκε Πύργος του Λονδίνου. Αρχικά το κάστρο ήταν το κέντρο της μοναρχικής εξουσίας, αλλά και ένα καταφύγιο για την βασιλική οικογένεια σε ταραγμένες περιόδους. Αργότερα, μετατράπηκε σε μια τρομερή φυλακή, όπως επίσης και σε αποθήκη όπλων και πολύτιμων αντικειμένων. 

Η εκτέλεση με αποκεφαλισμό επιφυλασσόταν κατά κανόνα σε ευγενείς καταδικασμένους για προδοσία. Οι καρατομήσεις συνήθως πραγματοποιούνταν στο Τάουερ Χιλ, ένα ύψωμα ακριβώς έξω από τα τείχη του κάστρου. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας ήταν πιο “τυχερά”, αφού εκτελούνταν με μυστικότητα στους εσωτερικούς χώρους.

Τα βασανιστήρια με υπερέκταση των άκρων πάνω σε έναν τροχό ήταν νόμιμα στην Αγγλία μέχρι το 1640. Ο Πύργος του Λονδίνου αποτελούσε σύνηθες χώρο ανάκρισης υπόπτων για προδοσία, στους οποίους ασκούνταν αφόρητη πίεση για να ομολογήσουν. 

Η Πύλη των Προδοτών

Όσοι καταδικάζονταν σε φυλάκιση στον Πύργο του Λονδίνου κατέφταναν με πλοίο μέσω του ποταμού Τάμεση και διέβαιναν μια μικρή πύλη, που φαίνεται στην φωτογραφία κάτω . 

Ο Πύργος του Λονδίνου (1600)

Σήμερα

Ο Πύργος του Λονδίνου παραμένει μέχρι σήμερα ένα βασιλικό οχυρό, με φρουρά και οπλοστάσιο. Κάθε χρόνο, χιλιάδες επισκέπτες καταφτάνουν για να δουν ένα από τα πιο ιστορικά αξιοθέατα της Αγγλίας. Μέσα στον Πύργο, σε ένα ειδικά κατασκευασμένο θησαυροφυλάκιο, φυλάσσονται τα πετράδια των στεμάτων και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, όπως βασιλικές πανοπλίες. Συνταξιούχοι στρατιωτικοί, οι λογχοφόροι φρουροί, φυλάσσουν τον πύργο και ξεναγούν τους επισκέπτες.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com