Ψευδές βίντεο φαίνεται πώς μετέδωσε το NTV, ένα από τα μεγαλύτερα κανάλια της Ρωσίας, από δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της Ουκρανίας. Μάλιστα, το BBC υποστηρίζει ότι χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη για την επεξεργασία του ήχου, με στόχο να κατηγορηθεί το Κιέβο για το μακελειό στη Μόσχα.

Στο βίντεο, το οποίο έχει επίσης κοινοποιηθεί ευρέως στο διαδίκτυο, ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας Ολέκσι Ντανίλοφ φαίνεται να λέει: «Είναι διασκεδαστικό στη Μόσχα σήμερα. Νομίζω ότι είναι πολύ διασκεδαστικό. Θα ήθελα να πιστεύω ότι θα κανονίσουμε τέτοια διασκέδαση για αυτούς πιο συχνά».

Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, το βίντεο αποτελείται από δύο συνεντεύξεις που δημοσιεύθηκαν την τελευταία εβδομάδα. Η φωνή του Ντανίλοφ πιθανότατα δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας τεχνολογία AI, σύμφωνα με έναν ειδικό.

Οι δύο συνεντεύξεις που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του πλαστού βίντεο είναι προσβάσιμες στο YouTube: η μία -με ημερομηνία 19 Μαρτίου- περιλαμβάνει τον Danilov και η άλλη -με ημερομηνία 16 Μαρτίου- τον αρχηγό στρατιωτικών υπηρεσιών της Ουκρανίας Κίριλο Μπουντάνοφ.

Οι παρουσιαστές που παίρνουν συνέντευξη από τον Μπουντάνοφ φαίνονται στο ψεύτικο βίντεο του NTV, φορώντας τα ίδια ακριβώς ρούχα με το ίδιο φόντο πίσω τους.

Το απόσπασμα του Ντανίλοφ που εμφανίζεται στο βίντεο του NTV δεν μπορεί να ακουστεί στην αρχική συνέντευξη της 16ης Μαρτίου, καθιστώντας πιθανό ότι ο ήχος έχει δημιουργηθεί από AI.

Ο Σαμ Γκρέγκορι, ειδικός σε περιεχόμενο που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη, είπε στο BBC ότι το βίντεο που προβλήθηκε από το NTV ήταν πιθανότατα deepfake και η φωνή του Danilov σε αυτό φαινόταν να είναι «deepfake κλώνου φωνής».

Δείτε τα δύο βίντεο: