Ροβέρτειος Σχολή

Ιδρύθηκε το 1863 από τον Κύρο Χάμλιν και που συμπληρώθηκε με δωρεά εκ 400.000 δολαρίων του Νεοϋορκέζου εμπόρου Κρίστοφερ Ρόμπερτ (Christopher Rhinelander Robert). Είναι το παλαιότερο αμερικανικό σχολείο εκτός ΗΠΑ

by Times Newsroom

Η Ροβέρτειος Σχολή (Robert College, τουρκικά: Robert Koleji) είναι εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Κωνσταντινούπολη. Αποτελεί συγκρότημα ανωτέρων σχολών εγκατεστημένο σε περίοπτη θέση επί της ευρωπαϊκής όχθης του Βοσπόρου, στο Μέγα Ρεύμα, πάνω από τα υψώματα Μπεμπέκιου και Ρούμελη Χισάρ. Ιδρύθηκε το 1863 από τον Κύρο Χάμλιν και που συμπληρώθηκε με δωρεά εκ 400.000 δολαρίων του Νεοϋορκέζου εμπόρου Κρίστοφερ Ρόμπερτ (Christopher Rhinelander Robert). Είναι το παλαιότερο αμερικανικό σχολείο εκτός ΗΠΑ.

Ο πρώτος Έλληνας καθηγητής της σχολής, Λοΐζος Ηλιού

Μέσα σε 12 κτίρια που πληρούν όλους τους σύγχρονους χώρους παιδαγωγικής και αθλημάτων περιλαμβάνονται γυμνάσιο, λύκειο, πρακτικό λύκειο, ανώτερη εμπορική σχολή, τμήματα ανωτέρων σπουδών και από το 1912 σχολή μηχανικών.

Η σχολή εξυπηρέτησε τη χριστιανική μειονότητα της οθωμανικής αυτοκρατορίας και τους αλλοδαπούς της Κωνσταντινούπολης. Προ της κεμαλικής μεταπολίτευσης στη Ροβέρτειο Σχολή φοιτούσαν εκτός από πρίγκιπες της οθωμανικής αυτοκρατορίας πολλοί ξένοι κυρίως εκ των χωρών της Βαλκανικής, γόνοι υψηλόβαθμων και ευκατάστατων ιδίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία καθώς και Τούρκοι, Αρμένιοι και Ισραηλίτες. Το δε ελληνικό στοιχείο υπερείχε και ποσοτικά αλλά και ποιοτικά. Μεταξύ των καθηγητών της σχολής υπήρχαν και πολλοί Έλληνες όπως ο Ευγένιος Ευγενίδης, ο Μιχαηλίδης, ο Κωνσταντίνου, ο Σαββίδης, καθώς και ο αρχαιότερος όλων ο Λοΐζος Ηλιού. Ανάμεσα στους αποφοίτους της Ροβερτείου Σχολής είναι ο Κώστας Ουράνης, ο Κάρολος Κουν, ο Απόστολος Νικολαΐδης και ο Ορχάν Παμούκ.

Όμως από το 1954 η Ροβέρτειος Σχολή έπαυσε να έχει τον παλαιό διεθνή χαρακτήρα της, παραμένοντας όμως σε υψηλή θέση μεταξύ των αξιόλογων αχολών του είδους στην Τουρκία. 

Από το 1971, λειτουργεί ως γυμνάσιο/λύκειο (από όπου αποφοίτησε η συγγραφέας Ασλί Ερντογάν), ενώ το τριτοβάθμιο σκέλος της έχει εξελιχθεί ως κρατικό Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com