Σκόπια: Στο Σύνταγμα της χώρας θα συμπεριληφθούν 6 λαοί

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων για τις συνταγματικές αλλαγές ολοκλήρωσε το έργο της οριστικοποιώντας την πρόταση πρωτοβουλίας και το σχέδιο τροπολογιών για τις συνταγματικές αλλαγές.

by Times Newsroom

Μετά την 8ωρη συζήτηση, η επικεφαλής αυτής της ομάδας, Μαργαρίτα Τσάτσα Νικολόφσκα, ενημέρωσε ότι η ομάδα εργασία προτείνει τη συμπερίληψη 6 λαών (κοινοτήτων) στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας.

 Η πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα.

«Μετά τον βοσνιακό λαό, προστίθενται οι λέξεις Βουλγαρικός, Κροατικός, Μαυροβούνιος, Σλοβενικός, Εβραϊκός, Αιγυπτιακός», δήλωσε η Μαργαρίτα Τσάτσα Νικολόφσκα, επικεφαλής της ομάδας εργασίας.

Εκτός από το προοίμιο, αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στο κανονιστικό σκέλος του Συντάγματος, που μιλάει για τη διασπορά και την Επιτροπή Σχέσεων μεταξύ Κοινοτήτων.

Η Νικολόφσκα επιβεβαίωσε ότι η πρόταση της ομάδας αφορά μόνο τις αλλαγές που προκύπτουν από το διαπραγματευτικό πλαίσιο μεταξύ Σκοπίων και Βρυξελλών.

Σύμφωνα με την ίδια, στο τραπέζι υπήρξαν προτάσεις για αντικατάσταση «του 20 τοις εκατό με την αλβανική γλώσσα», αλλά δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση για το θέμα αυτό, καθώς η ομάδα εργασίας επικεντρώθηκε στο βασικό έργο.

Στο ερώτημα αν είναι δυνατή η αντικατάσταση του 20 τοις εκατό στο μέλλον, η Νικολόφσκα απάντησε:

«Το σύνταγμα θα ανοίξει ούτως ή άλλως. Θεού θέλοντος, το Σύνταγμα θα ανοίξει πριν από την ένταξη στην ΕΕ και μετά σίγουρα θα υπάρξουν άλλες προτάσεις, που κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα», πρόσθεσε η Νικολόφσκα.

Η πρόταση πρωτοβουλίας αναμένεται να περάσει στην κυβερνητική συνεδρίαση, ενώ στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο τροπολογιών.

Η Νικολόφσκα έδωσε εντολή να αποδεχθούν οι βουλευτές τις προτεινόμενες αλλαγές, ώστε το κράτος να μπορέσει να εκπληρώσει τον στρατηγικό του στόχο για ένταξη στην ΕΕ, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com