Συνάντηση Μπάιντεν -Τζινπίνγκ: 6 καυτά θέματα, μία συμφωνία και μία γκάφα

Σε μία πολυτελή έπαυλη στους λόφους της Καλιφόρνιας, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας προσπάθησαν να παραμερίσουν τις τεράστιες διμερείς διαφορές τους και, με τη βοήθεια του ωραίου περιβάλλοντος και ενός νόστιμου γεύματος, να βρουν πάλι πεδίο συνεννόησης.

by Times Newsroom

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη στο Πεκίνο του υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος κατάφερε με δυσκολίες να προλειάνει το έδαφος για την σινο-αμερικανική συνάντηση κορυφής της Τετάρτης έξω από το Σαν Φρανσίσκο, με την ευκαιρία της Συνόδου Apec, της οποίας οικοδεσπότης είναι ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Επανήλθαμε σε απευθείας, καθαρή επικοινωνία», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν μετά την τετράωρη συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ. Ηταν η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά από ένα χρόνο – από τη Σύνοδο Ασίας-Ειρηνικού (Apec) στο Μπαλί. Οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν έκτοτε και η ρητορική των εκατέρωθεν απειλών ενισχύθηκε – συνέβαλαν σ’ αυτό τα κινεζικά κατασκοπευτικά αερόστατα. Παρά τη μακρά συνομιλία και τα σημεία συμφωνίας των Μπάιντεν και Σι, ο Αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε ενόχληση στο Πεκίνο, όταν αναφέρθηκε στον Κινέζο πρόεδρο ως «δικτάτορα».

Τι ακριβώς, όμως, συζήτησαν οι δύο πρόεδροι;

1 Στρατιωτικές επαφές

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να τις επαναλάβουν – οι επαφές είχαν διακοπεί μετά το περυσινό ταξίδι της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν. Στο εξής, οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών θα έχουν απευθείας συνομιλίες για στρατιωτικά ζητήματα.

2 Διαφώνησαν για Ταϊβάν

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον ομόλογό του να σεβαστεί την εκλογική διαδικασία στην Ταϊβάν και ο Σι Τζινπίνγκ ζήτησε από τις ΗΠΑ να μην υποδαυλίζουν την ανεξαρτησία της νήσου εξοπλίζοντάς την και να εργαστούν προς την ειρηνική επανένωσή της με την Κίνα.

3 Αμερικανικές κυρώσεις

Ο Κινέζος ηγέτης προειδοποίησε τον Αμερικανό πρόεδρο πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος κινεζικών εταιριών πλήττουν «θεμιτά συμφέροντα» του Πεκίνου.

4 Τεχνητή Νοημοσύνη

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διεξαχθούν συνομιλίες ανάμεσα στις κυβερνήσεις τους για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

5 Οπιοειδή

Ο πρόεδρος Σι δέχθηκε να ληφθούν μέτρα από την Κίνα για τον έλεγχο της διακίνησης φαιντανύλης – ενός οπιοειδούς φαρμάκου που έχει τεράστια διάδοση στις ΗΠΑ και οδηγεί πολλούς Αμερικανούς στο θάνατο. Οι ΗΠΑ έχουν εντοπίσει κινεζικά δίκτυα διακίνησης φαιντανύλης.

6 Σχέσεις με Ιράν και Ρωσία

Ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Σι αφενός να ασκήσει πιέσεις στο Ιράν, ώστε να μην επεκταθεί ο πόλεμος Ισραήλ και Χαμάς, και, αφετέρου, να μην ενισχύει στρατιωτικά τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Σι

Η συνάντηση μεταξύ Μπάιντεν και Σι ήταν επιτυχής -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αμερικανικών μέσων- ωστόσο μία λέξη του προέδρου Μπάιντεν ενδέχεται να μην επιτρέψει την πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων. Μιλώντας σε Αμερικανούς δημοσιογράφους, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε γι τον «Δικτάτορα Σι», προκαλώντας αίσθηση στο ακροατήριο και ιδιαίτερα στον υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, αλλά και μεγάλη ενόχληση στο Πεκίνο. Οταν μία δημοσιογράφος ρώτησε τον Μπάιντεν αν θεωρεί ακόμα «δικτάτορα» τον Κινέζο ηγέτη, εκείνος απάντησε: «Είναι δικτάτορας με την έννοια ότι κυβερνά μια κομμουνιστική χώρα, όπου η μορφή διακυβέρνησης είναι εντελώς διαφορετική από τη δική μας».

Εσπασαν τον πάγο με το κοινό γεύμα

Τα ραβιόλι με ρικότα και το κοτόπουλο με εστραγκόν που έφαγαν οι δύο ηγέτες κατά τη συνάντησή τους έσπασαν ελαφρώς τον πάγο ανάμεσα στον Μπάιντεν και τον Σι. Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διμερείς επαφές και την επικοινωνία σε ανώτερο στρατιωτικό επίπεδο, ενώ μίλησαν διεξοδικά και για το ακανθώδες ζήτημα της Ταϊβάν, αλλά και τις παράνομες εισαγωγές οπιοειδών στις ΗΠΑ από την Κίνα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com