Συνεργασία Ουγγαρίας-Κίνας σε θέματα ασφαλείας – Νέος πονοκέφαλος για ΝΑΤΟ και ΕΕ

Το σύμφωνο ασφαλείας με την Ουγγαρία ασφαλώς αντιπροσωπεύει μια διπλωματική νίκη για την Κίνα στην ΕΕ, η οποία εδώ και καιρό ανησυχεί για την ανισορροπία στο ισοζύγιο των διμερών εμπορικών συναλλαγών και βλέπει με καχυποψία τη στάση του Πεκίνου απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

by Times Newsroom

Περαιτέρω στήριξη στην Ουγγαρία σε θέματα δημόσιας ασφάλειας είναι διατεθειμένη να προσφέρει η Κίνα, σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας της ασιατικής υπερδύναμης Γουάνγκ Ξιαοχόνγκ, ο οποίος επισκέφτηκε τις προηγούμενες ημέρες τη Βουδαπέστη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 75 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε ότι ελπίζει ότι τέτοιες προσπάθειες θα αποτελέσουν «ένα νέο αποκορύφωμα των διμερών σχέσεων» σε τομείς όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το διεθνές έγκλημα, πέρα από τις άριστες διμερείς εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις.

Ο Γουάνγκ συναντήθηκε επίσης με τον Ούγγρο υπουργό Εσωτερικών Σάντορ Πίντερ, με τον οποίο υπέγραψε μια σειρά μνημονίων συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας. Σταθερά στο πλευρό της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια, υπό τον Όρμπαν η Ουγγαρία προσπάθησε να μειώσει την εξάρτησή της από τις δυτικές χώρες, αντιστεκόμενη πρόσφατα στις πιέσεις να εγκρίνει την επέκταση του ΝΑΤΟ, όντας το μόνο κράτος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που δεν έχει επικυρώσει την αίτηση ένταξης της Σουηδίας.

Ήδη σε αρκετές περιπτώσεις η Ουγγαρία είχε αντιταχθεί σε θέσεις της ΕΕ που επέκριναν την Κίνα σε θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και άνοιγε τις πόρτες σε κινεζικές επενδύσεις παρά τις εκκλήσεις της Κομισιόν προς τα μέλη να ευθυγραμμίσουν τις σχέσεις τους με την Κίνα.

Η Ουγγαρία αυτή τη στιγμή φιλοξενεί τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις συναρμολόγησης και εφοδιαστικής διαχείρισης της Huawei Technologies (HWT.UL) εκτός Κίνας, παρά τις προειδοποιήσεις ότι ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός ενέχει κίνδυνο για την ασφάλεια της ΕΕ, ενώ σύντομα θα ανοίξει εκεί και το πρώτο ευρωπαϊκό εργοστάσιο της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας BYD’s.

Πηγή:ΕΡΤ, Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com