Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν ότι χρησιμοποίησε κλεμμένα έγγραφα του ΙΑΕΑ για να αποφύγει τις πυρηνικές έρευνες

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ένας αξιωματούχος του ιρανικού υπουργείου Άμυνας έγραψε στα υποτιθέμενα έγγραφα ότι «αργά ή γρήγορα (ο ΙΑΕΑ) θα μας ρωτήσει και θα χρειαστεί να έχουμε μια περιεκτική ιστορία συγκάλυψης γι' αυτούς».

by Times Newsroom

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ κατηγόρησε σήμερα το Ιράν για κλοπή εσωτερικών εκθέσεων του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στο πλαίσιο ενός σχεδίου της Τεχεράνης να προετοιμάσει τρόπους για να αποτρέψει τον έλεγχο του πυρηνικού της προγράμματος.

Ούτε η Τεχεράνη ούτε ο ΙΑΕΑ απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με αυτές τις καταγγελίες, οι οποίες φαίνονται να αποτελούν μέρος μιας ισραηλινής εκστρατείας για να αποθαρρύνουν τις μεγάλες δυνάμεις να ανανεώσουν την ιρανική πυρηνική συμφωνία του 2015 στις τελματωμένες πλέον διαπραγματεύσεις της Βιέννης.

«Το Ιράν έκλεψε απόρρητα έγγραφα του ΙΑΕΑ … και χρησιμοποίησε αυτές τις πληροφορίες για να αποφεύγει συστηματικά τις έρευνες για τα πυρηνικά του», υποστήριξε ο Μπένετ σε μια ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία συνοδευόταν από φερόμενα κλεμμένα αρχεία, ορισμένα από τα οποία ήταν μεταφρασμένα στα αγγλικά.

«Πώς το ξέρουμε; Επειδή έχουμε στα χέρια μας το ιρανικό σχέδιο εξαπάτησης», είπε χαρακτηριστικά.

Ένας συνεργάτης του Μπένετ τόνισε ότι αυτός ο ισχυρισμός αναφερόταν στη δημοσιοποίηση από Ισραηλινούς κατασκόπους το 2018 μιας μυστικής συλλογής εγγράφων που κατασχέθηκαν στο Ιράν και σχετίζονται με τα πυρηνικά του προγράμματα. Η Τεχεράνη αποκάλεσε κατασκεύασμα αυτό το λεγόμενο «Αρχείο για τα Πυρηνικά» .

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ένας αξιωματούχος του ιρανικού υπουργείου Άμυνας έγραψε στα υποτιθέμενα έγγραφα ότι «αργά ή γρήγορα (ο ΙΑΕΑ) θα μας ρωτήσει και θα χρειαστεί να έχουμε μια περιεκτική ιστορία συγκάλυψης γι’ αυτούς».

Η Ισλαμική Δημοκρατία υπογραμμίζει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι ειρηνικό. Το Ισραήλ, η Ουάσινγκτον και ο ΙΑΕΑ έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι πιστεύουν ότι το Ιράν είχε ένα συντονισμένο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων μέχρι το 2003.

Ο ΙΑΕΑ πέρασε πάνω από μια δεκαετία ερευνώντας τις προηγούμενες δραστηριότητες του Ιράν και τώρα ζητάει ξανά απαντήσεις από την Τεχεράνη σχετικά με την προέλευση των σωματιδίων ουρανίου που βρέθηκαν σε τρεις αδήλωτες τοποθεσίες.

Νωρίτερα σήμερα το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών εκτίμησε ότι η πιο πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας που αναφέρεται στις μη δηλωμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, δεν είναι ούτε «ισορροπημένη» ούτε «δίκαιη».

Οι ΗΠΑ και πέντε άλλες δυνάμεις επιδιώκουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες με το Ιράν για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015, από την οποία η Ουάσινγκτον αποχώρησε με απόφαση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Το Ισραήλ δεν συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, αλλά έχει κάποια επιρροή σε ξένες δυνάμεις.

«Λέμε: Αυτή δεν είναι μια καλή συμφωνία και δεν θα υπάρξει καταστροφή αν δεν υπογραφεί», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ στον ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό 103 FM.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com