Βερολίνο: Αποφύγετε Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη, Λίβανο

Το υπ. Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση για τρεις περιοχές. Σε εξέλιξη διπλωματικές ενέργειες για τους ομήρους της Χαμάς. Συνεχίζεται ο επαναπατρισμός Γερμανών.

by Times Newsroom

Άσκελον, Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

Σειρά εντατικών διπλωματικών επαφών υπό άκρα μυστικότητα είχε στο Κάιρο η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ για την κατάσταση των Γερμανών ομήρων της Χαμάς. Το θέμα βρέθηκε στην κοφυφή των επαφών που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό της Σαμίχ Σούκρι, τον Τούρκο υπ. Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γκάιτ.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στους οκτώ ανέρχονται οι όμηροι της Χαμάς, οι περισσότεροι με διπλή γερμανο-ισραηλινή υπηκοότητα. «Χρησιμοποιούμε όλους τους πιθανους διαύλους επικοινωνίας προκειμένου να ληφθούν πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκονται οι όμηροι και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε την απελευθέρωση αθώων ανθρώπων» ανέφερε η Γερμανίδα υπ. Εξωτερκών.

Μπέρμποκ και Σούκρι στο Κάιρο
Μπέρμποκ και Σούκρι στο Κάιρο Εικόνα: Ahmed Hasan/AFP

Η Αναλένα Μπέρμποκ είχε συναντηθεί προηγουμένως και με την μητέρα της απαχθείσας Σάνι Λουκ σε μυστική τοποθεσία, με την οικογένεια της νεαρής κοπέλας να εκτιμά ότι η κόρη της είναι εν ζωή. Σύμφωνα με δηλώσεις της μητέρας της 22χρονης σε γερμανικά μέσα το βράδυ του Σαββάτου, επικαλούμενη εμπιστευτικές πληροφορίες «από πρόσωπο στη Λωρίδα της Γάζας» η Σάνι Λουκ νοσηλεύεται με τραύμα στο κεφάλι.

Η μητέρα της ευχαρίστησε την Αναλένα Μπέρμποκ για την κινητοποίησή της, ωστόσο θέλησε να καταστήσει σαφές ότι «δεν υπάρχει χρόνος» δεδομένου ότι όλοι όσοι βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς κινδυνεύουν. Ακόμη επέρριψε ευθύνες τόσο στις γερμανικές όσο και στις ισραηλινές αρχές για τον χειρισμό της υπόθεσης της κόρης της.  «Βρισκόμαστε σε απόλυτο σκοτάδι κι αυτό είναι το χειρότερο» δήλωσε.

Και η Bundeswehr αναλαμβάνει δράση

Πτήση επαναπατρισμού Γερμανού στη βάση Βούνστορφ
Στρατιωτική βάση Βούνστορφ, Κάτω Σαξονία – 04.35 τα ξημερώματα Εικόνα: Bundeswehr

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες απομάκρυνσης Γερμανών πολιτών που βρίσκονται στη Γάζα μέσω της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα σε συνεργασία με τις αιγυππτιακές αρχές. Στην περιοχή έχουν σπεύσει πάντως και οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις (Bundeswehr) κι έχουν αρχίσει να συνδράμουν στις πτήσεις επαναπατρισμού Γερμανών πολιτών από το Τελ Αβίβ στη Γερμανία.

Ήδη τα ξημερώματα δύο πτήσεις της Bundeswehr, που προηγουμένως είχαν μεταφέρει ανθρωπιστικό υλικό στο Τελ Αβίβ, προσγειώθηκαν στην στρατιωτική βάση Βούνστορφ της Κάτω Σαξονίας. Ένα επιπλέον επιβατικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Βόννης-Κολωνίας, ενώ το κυβερνητικό αεροσκάφος τύπου Αirbus, με το οποίο μετέβη την Παρασκευή στο Ισραήλ η Αναλένα Μπέρμποκ, επέστρεψε στη Γερμανία μεταφέροντας πάνω από 80 Γερμανούς πολίτες. Αντίστοιχες πτήσεις αναμένονται και τις επόμενες ώρες.

Μέχρι στιγμής το γερμανικό υπ. Άμυνας διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για «στρατιωτικές επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών» διότι εξακολουθούν να γίνονται εμπορικές πτήσεις. «Είμαστε όμως προετοιμασμένοι να ξεκινήσουμε στρατιωτικές πτήσεις εκκένωσης, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο» δήλωσε ο Γερμανός υπ. Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

Αυστηρή ταξιδιωτική προειδοποίηση

Τουρίστες στην Ιερουσαλήμ εν καιρώ ειρήνης
Αυστηρή ταξιδιωτική προειδοποίηση για Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη, Λίβανο- Στη φωτογραφία, τουρίστες στην Ιερουσαλήμ εν καιρώ ειρήνης Εικόνα: Sebastian Scheiner/ASSOCIATED PRESS/picture alliance

Στο μεταξύ το υπ. Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση για το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη εξαιτίας της κλιμάκωσης της βίας στην περιοχή, τονίζοντας ότι «το Ισραήλ βρίσκεται επίσημα σε κατάσταση πολέμου». Σύμφωνα με το υπ. Εξωτερικών οι Γερμανοί πολίτες καλούνται να εγγραφούν στην ειδική λίστα κρίσης ELEFAND, μέσω της οποίας θα ενημερώνονται διαρκώς για τις δυνατότητες εξόδου από την χώρα. Καλούνται επίσης να ακολουθούν τις οδηγίες των ισραηλινών αρχών και να παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην περιοχή, να αποφεύγουν πολυσύχναστα σημεία και να πηγαίνουν άμεσα σε καταφύγια μόλις ακούσουν σειρήνες.

«Το Ισραήλ παραμένει διακηρυγμένος στόχος για επιθέσεις ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων. Βάσει της τρέχουσας κατάστασης, είναι πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις σε δημόσιους χώρους. Ο κίνδυνος επιθέσεων παραμένει έντονος» αναφέρει μεταξύ άλλων η προειδοποίηση.

Η ταξιδιωτική προειδοποίηση έχει εκδοθεί και για περιοχές του  Λιβάνου στα σύνορα με το Ισραήλ και την Συρία. «Δεν αποκλείεται περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και επέκταση των συγκρούσεων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον νότιο Λίβανο, δηλαδή όλες τις περιοχές νοτίως της Βηρυτού» αναφέρει μεταξύ άλλων η γερμανική προειδοποίηση για τον Λίβανο.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο Ανταποκρίτρια της Ελληνικής Σύνταξης της DW στο Βερολίνο
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com