Βολιβία: Μας βιάζουν και μας σκοτώνουν και το θεωρούν φυσιολογικό

Στη χώρα βρίσκονται σε έξαρση τα εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης και οι γυναικοκτονίες

by Times Newsroom

Στην Βολιβία, γυναίκες που έπεσαν θύματα βιασμού ή που είναι συγγενείς θυμάτων γυναικοκτονίας και κακοποίησης, μαζί με ακτιβίστριες και φεμινιστικές οργανώσεις βγήκαν στους δρόμους της Λα Πας σε μια πορεία διαμαρτυρίας μετά από τη σύλληψη ενός σεσημασμένου κακοποιού που έχει διαπράξει τουλάχιστον τέσσερις γυναικοκτονίες και περισσότερους από 70 βιασμούς.

«Μας σκοτώνουν, μας σκοτώνουν σαν να ήμασταν ζώα! Μέρα με την ημέρα ολοένα και περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν και βιάζονται και το θεωρούμε φυσιολογικό», δήλωσε η Μπερσέμπα Σαρσούρι, 27 ετών, φοιτήτρια και αδελφή θύματος σεξουαλικής βίας, που συμμετείχε στην πορεία.

Η σύλληψη του διαβόητου κακοποιού, Ρίτσαρντ Τσόκε Φλόρες, πυροδότησε τις διαμαρτυρίες. Ο συγκεκριμένος άνδρας είναι σεσημασμένος κακοποιός. Η Αστυνομία του προσάπτει τέσσερις γυναικοκτονίες και 77 βιασμούς. Παρόλο που το 2013 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 ετών χωρίς αναστολή έμεινε ελεύθερος το 2019. Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν δύο ανήλικες θαμμένες στο σπίτι του.

Την περασμένη Κυριακή (30/1) συνελήφθη ένας συνεργός του Φλόρες με τον οποίον είχαν καταδικαστεί για γυναικοκτονία το 2013, αλλά που κι αυτός έμεινε ελεύθερος προτού ολοκληρώσει την ποινή του, το 2015.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Οικονομικής Επιτροπής για την Λατινική Αμερική, η Βολιβία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικοκτονιών στη Νότια Αμερική. Το 2021 καταγράφηκαν 108 γυναικοκτονίες, ενώ την προηγούμενη χρονιά ήταν 113. Άλλα στοιχεία δείχνουν πως το 74,7% των γυναικών στη χώρα – είτε παντρεμένες, είτε σχέση – έχουν πέσει θύματα κάποιας μορφής βίας από το σύντροφό τους. Μακριά από την πρωτεύουσα Λα Πας, το ποσοστό ανεβαίνει στο 82,5%.

Ο δικαστής που διέταξε την απελευθέρωση του συνελήφθη και προφυλακίστηκε για έξι μήνες. Βάσισε την απόφασή του στα υποτιθέμενα προβλήματα υγείας που είχε ο Ρίτσαρντ Τσόκε Φλόρες, αλλά και για την καλή του διαγωγή. Ο δικαστής θα κατηγορηθεί για στρεψοδικία, ενώ διεξάγεται έρευνα και για τις ευθύνες άλλων δικαστικών υπαλλήλων.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή