Βρετανία: Καλπάζει η ακρίβεια – Ρεκόρ για τον τιμάριθμο που σκαρφάλωσε στο 8,9%

Πρωταγωνιστές λαχανικά, φρούτα και σοκολάτες

by Times Newsroom

Σε νέο ρεκόρ 8,9% αυξήθηκε ο τιμάριθμος λιανικής στη Βρετανία τον Μάρτιο σε ετήσια βάση έναντι 8,4% τον Φεβρουάριο, ενώ αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ενόψει του Πάσχα.

Σύμφωνα με τον δείκτη British Retail Consortium (BRC)-NielsenIQ, ο πληθωρισμός των τροφίμων επιταχύνθηκε στο 15,0% τον Μάρτιο, από 14,5% τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στην κατηγορία των τροφίμων που έχει καταγραφεί.

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός σε προϊόντα εκτός των τροφίμων στη λιανική έφτασε επίσης σε νέο ρεκόρ 5,9%, από 5,3% τον Φεβρουάριο.

Έπεται συνέχεια

Παρά τις υψηλές τιμές ρεκόρ, η BRC έχει προειδοποιήσει ότι ο πληθωρισμός λιανικής δεν έχει ακόμη κορυφωθεί.

«Οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων πιθανότατα θα υποχωρήσουν τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα καθώς εισερχόμαστε στην αναπτυξιακή περίοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά ο ευρύτερος πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλός», δήλωσε η Helen Dickinson, διευθύνουσα σύμβουλος της BRC.

«Ο πληθωρισμός των τιμών των καταστημάτων δεν έχει ακόμη κορυφωθεί. Καθώς πλησιάζει το Πάσχα, το αυξανόμενο κόστος της ζάχαρης σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής άφησαν ορισμένους πελάτες με “πικρή γεύση”, καθώς οι αυξήσεις των τιμών για τη σοκολάτα, τα γλυκά και τα ανθρακούχα ποτά αυξήθηκαν τον Μάρτιο», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα η στατιστική αρχή της χώρας ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία εκτοξεύτηκε απροσδόκητα από 10,1% τον Ιανουάριο σε 10,4% τον Φεβρουάριο, καθώς οι ελλείψεις λαχανικών ώθησαν τις τιμές των τροφίμων στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 45 ετών.

«Οι τιμές των φρούτων και των λαχανικών αυξήθηκαν επίσης καθώς η κακή σοδειά στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αφρική επιδείνωσε τη διαθεσιμότητα και οι εισαγωγές έγιναν πιο ακριβές λόγω της εξασθένησης της λίρας. Κάποιες προσφορές ήταν διαθέσιμες σε είδη εκτός τροφίμων, όπως είδη οικιακής ψυχαγωγίας και ηλεκτρικές συσκευές», είπε η Dickinson.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή