ΥΠΑΜ Γερμανίας: «Να κρίνουμε την Κίνα από τις πράξεις και όχι από τα λόγια της»

Ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους εξέφρασε σήμερα τις επιφυλάξεις του σχετικά με τις προτάσεις του Πεκίνου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

by Times Newsroom

«Όταν ακούω πληροφορίες – και δεν γνωρίζω αν είναι αληθινές – σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα σχεδιάζει να προμηθεύσει με drones καμικάζι την Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει ειρηνευτικό σχέδιο, τότε προτείνω να κρίνουμε την Κίνα από τις πράξεις και όχι από τα λόγια της», δηλώνει σε συνέντευξή του στο γερμανικό δίκτυο Deutschlandfunk ο Μπόρις Πιστόριους.

Τα σχόλια του Πιστόριους απηχούν τις θέσεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εξέφρασαν επιφυλάξεις για την αξιοπιστία του Πεκίνου ως μεσολαβητή μετά την γνωστοποίηση κινεζικής πρότασης για κατάπαυση του πυρός.

Το Πεκίνο δημοσιοποίησε την πρόταση την Παρασκευή, κατά την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε ορισμένα στοιχεία της κινεζικής πρότασης, αλλά δήλωσε ότι μόνο η χώρα στο έδαφος της οποίας διεξάγεται ένας πόλεμος θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία για ένα σχέδιο ειρήνης.

Ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας υπογράμμισε ότι εξαρτάται από το Κίεβο να αποφασίσει πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα εισέλθει σε συνομιλίες με την Μόσχα και πρόσθεσε ότι το ίδιο ισχύει για οποιαδήποτε απόφαση για την ανακατάληψη της χερσονήσου της Κριμαίας που προσαρτήθηκε από την Μόσχα το 2014.

«Τείνω να πω, ναι, η Κριμαία είναι ουκρανικό έδαφος και κατά συνέπεια πρέπει να επιστραφεί», δηλώνει στην συνέντευξη. «Αλλά πάλι: αυτό δεν είναι απόφαση που θα λάβουμε εμείς».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα εκδιώξουν την Ρωσία από όλα τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, περιλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή