32 χώρες προσχώρησαν στη αγωγή της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας στο δικαστήριο του ΟΗΕ βάσει της Σύμβασης για Γενοκτονία

Η πλειοψηφία των δικαστών του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να συμπεριλάβει 32 κράτη στην αγωγή της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας λόγω παραβίασης της Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας.

by Times Newsroom

Η πλειοψηφία των δικαστών του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να συμπεριλάβει 32 κράτη στην αγωγή της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας λόγω παραβίασης της Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας.

Αυτό  ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Δικαστηρίου την Παρασκευή.

Με τις ψήφους δεκατεσσάρων δικαστών του IC του ΟΗΕ έναντι ενός, 26 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από την Ουγγαρία, καθώς και την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν και τη Μεγάλη Βρετανία, προσχώρησαν στην αγωγή της Ουκρανίας στο προκαταρκτικό στάδιο.

Την ίδια στιγμή, το δικαστήριο αρνήθηκε ομόφωνα τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετάσχουν στην αγωγή της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας στο στάδιο των προκαταρκτικών ενστάσεων των μερών.

Οι ακροάσεις για την πρώτη αγωγή της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας, όπου η Ρωσική Ομοσπονδία κατηγορείται για παραβίαση δύο συμβάσεων του ΟΗΕ,  ξεκίνησαν στις  6 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 14 Ιουνίου. Ως εκ τούτου, μια απόφαση θα μπορούσε ενδεχομένως να ληφθεί στα τέλη του 2023 – αρχές του 2024.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για την υπόθεση «Εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για την Καταπολέμηση της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και της Διεθνούς Σύμβασης για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων (Ουκρανία εναντίον Ρωσικής Ομοσπονδίας)», η Ουκρανία κατέθεσε αυτήν την αγωγή το 2017.

Σε αυτό, η Ουκρανία αποδεικνύει ότι η Ρωσία παραβίασε τις σχετικές συμβάσεις εξοπλίζοντας τις ένοπλες ομάδες των «δημοκρατιών» μαριονέτα της στα κατεχόμενα των περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ και με την πολιτική της έναντι μη ρωσικών εθνοτήτων στην κατεχόμενη Κριμαία.

Τον Απρίλιο του 2017, το Δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή απόφαση, υποχρεώνοντας τη Ρωσία να μην περιορίσει την ικανότητα των Τατάρων της Κριμαίας να διατηρήσουν τα αντιπροσωπευτικά τους ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Mejlis, και να εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα εκπαίδευσης στην ουκρανική γλώσσα.

Τον Νοέμβριο του 2019, το Δικαστήριο απέρριψε όλα τα επιχειρήματα της Ρωσίας σχετικά με τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου και το παραδεκτό της υπόθεσης, η οποία ήταν μια πλήρης νίκη για την Ουκρανία σε εκείνο το στάδιο της διαδικασίας, όπως σημειώνει η ουκρανική Pravda.

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com