39η σε 117 χώρες η Ελλάδα στον Δείκτη Ποιότητας Ψηφιακής Ζωής

Η χώρα μας είναι πρώτη, παγκοσμίως, στην ψηφιακή ασφάλεια, ενώ βελτιώνει τη θέση της στον τομέα του e-government

by Times Newsroom

της Νατάσας Φραγκούλη, [email protected]

Βήματα για τη βελτίωση της ποιότητας της ψηφιακής ζωής κάνει η Ελλάδα, η οποία για το 2022 κατέκτησε, παγκοσμίως, την 39η θέση ανάμεσα σε 117 χώρες στον Δείκτη Ποιότητας Ψηφιακής Ζωής (Digital Quality of Life Index-DQL).

Ο Δείκτης αξιολογεί το ψηφιακό περιβάλλον, που εξασφαλίζουν τα κράτη στους πολίτες τους και μετρά τις επιδόσεις των χωρών σε πέντε βασικούς άξονες: τις τιμές του Internet σε σχέση με το μέσο εισόδημα, την ποιότητα του Διαδικτύου, τις ψηφιακές υποδομές, το e-Government και την ψηφιακή ασφάλεια.

Την πρώτη θέση στη συνολική κατάταξη καταλαμβάνει το Ισραήλ, με δεύτερη τη Δανία και τρίτη τη Γερμανία για το 2022. Στην τέταρτη θέση για το 2022 βρίσκεται η Γαλλία και ακολουθούν: Σουηδία, Ολλανδία, Φινλανδία, η Ιαπωνία, η Μεγάλη Βρετανία με η Κορέα. Συνολικά, η Ευρώπη σκοράρει πολύ καλά στον Digital Quality of Life Index, αφού τις 15 από τις 20 πρώτες θέσεις της κατάταξης κατέχουν ευρωπαϊκά κράτη.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση για τον Digital Quality of Life Index, που δημοσιεύει σε ετήσια βάση η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Surfshark, είναι πρώτη στον κόσμο – ανάμεσα σε 117 χώρες –  στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας, θέση που κατέκτησε και το 2021.

Να σημειωθεί ότι ο Δείκτης Ψηφιακής Ποιότητας Ζωής αναλύει τις χώρες στο πεδίο της ψηφιακής ευημερίας, με βάση δεδομένα από τον ΟΗΕ, την Παγκόσμια Τράπεζα, το Freedom House και τη Διεθνή Ένωση Επικοινωνιών.

Πρόοδος στο egovernment

Η Ελλάδα κατάφερε το 2022 να βελτιώσει τις επιδόσεις της στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καταλαμβάνοντας την 55η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, από την 59η που είχε το 2021. Ένας από τους υπο-δείκτες που εξετάζει η έκθεση, όσον αφορά το e-Government, είναι η ετοιμότητα επιχειρήσεων και Δημοσίου να ενσωματώσουν την τεχνητή νοημοσύνη στη λειτουργία τους, με την Ελλάδα να βελτιώνει τις επιδόσεις της κατά δέκα θέσεις μεταξύ 2021 και 2022.

Στον αντίποδα, “αχίλλειος πτέρνα” της Ελλάδας, όσον αφορά τους δείκτες που ορίζουν την ψηφιακή ποιότητα ζωής, είναι οι τιμές του Διαδικτύου σε σχέση με το μέσο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Σε αυτό τον τομέα, η Ελλάδα έχει τη χειρότερη της επίδοση, καθώς έρχεται 67η ανάμεσα σε 117 κράτη, έχοντας, μάλιστα, χάσει έξι θέσεις σε σχέση με το 2021, όταν βρισκόταν στην 61η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Πάντως, από τότε που έγινε η καταμέτρηση της Surfshark μέχρι σήμερα, οι τιμές των πακέτων για τη χρήση του Διαδικτύου στην Ελλάδα έχουν μειωθεί, πράγμα που σημαίνει λογικά ότι στην επόμενη αξιολόγηση η θέση της Ελλάδα θα έχει βελτιωθεί στη γενική κατάταξη.

Καλύτερα πλασάρεται η Ελλάδα στον επιμέρους δείκτη, που μετρά την ποιότητα του Διαδικτύου, όπου η χώρα βρίσκεται στην 55η θέση έναντι των 117 κρατών, που μετρά ο Digital Quality of Life Index. Η Ελλάδα σκοράρει καλά στην ταχύτητα του Διαδικτύου, καθώς κατακτά για το 2022 την 30η θέση στον κόσμο, ενώ είναι 1η στον υπο-δείκτη που μετρά τη βελτίωση της ταχύτητας του Internet.

Τέλος, στον τομέα των ψηφιακών υποδομών, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 55η θέση διεθνώς για το 2022, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα κατείχε την 51η.

Πηγή: http://www.sepe.gr/

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή