50 πράγματα που δεν ξέρατε για τον ηθοποιό Κώστα Χατζηχρήστο

Ποτέ δεν ξέχασε, πόσο υπέφερε εξαιτίας του ο Θανάσης Βέγγος στην ταινία «Ο Ηλίας του 16ου», όταν τον άρπαξε από το γιακά και τον άρχισε στα χαστούκια για τις ανάγκες του σεναρίου.

  • ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ

Ξέρετε, ότι ο Κώστας Χατζηχρήστος έπαιξε τον βλάχο, τον ρόλο που τον καθιέρωσε, ύστερα από μεγάλες πιέσεις; Αν θέλετε, να μάθετε και άλλα 49 πράγματα για τον αξέχαστο κωμικό, διαβάστε το παρακάτω:

1 Η μεγάλη αγάπη του Κώστα Χατζηχρήστου ήταν ο Στρατός, ώσπου τα κατάφερε και έγινε ανθυπολοχαγός.

2 Όταν κηρύχτηκε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940-41, ο Χατζηχρήστος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Αλβανία. Όμως μετά από δέκα μέρες έπαθε κρυοπαγήματα και τον έστειλαν στα μετόπισθεν.

3 Απέναντι από το νοσοκομείο που νοσηλευόταν ήταν ένα καφενεδάκι, που το είχε ένας Αλβανός. Ο Χατζηχρήστος δεν ξεκολλούσε τα μάτια του από αυτό και ο λόγος ήταν η αδελφή του ιδιοκτήτη, η Οχράνα.

4 Για να πλησιάσει την Οχράνα, ο Χατζηχρήστος έκλεψε δέκα μεταξωτές ιταλικές κουβέρτες και τις πήγε στον αδελφό της. Έτσι έγινε ζευγάρι με την Οχράνα.

5 Ο φίλος του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής φρόντισε να του δοθούν διπλές καρτέλες για να μπορεί να παίρνει διπλή μερίδα ψωμιού ή μπομπότας την περίοδο της κατοχής.

6 Γύρω στο πενήντα πήγε στον Αλέκο Καραμανλή και του ζήτησε να τον βοηθήσει να γίνει ηθοποιός. Εκείνος τον έστειλε σε ένα θεατράκι στην Κοκκινιά.

7 Εκεί, τον είδε ο Νικήτας Πλατής κι ενώ συνέτρωγαν σε ένα ταβερνάκι του είπε: «Εσύ θα γίνεις σπουδαίος ηθοποιός !»

8 Ένα χειμωνιάτικο βράδυ κοντά στη Λαμία κι ενώ έβρεχε καταρρακτωδώς, είχε στριμωχτεί στο μικρό του Fiataki μαζί με την Μπεάτα Ασημακοπούλου και τη φίλη Άννυ και τους πήρε ο ύπνος. Μες στον ύπνο του κίνησε το χειρόφρενο και το αμάξι άρχισε να τσουλάει προς τον γκρεμό. Ο Χατζηχρήστος ευτυχώς πρόλαβε κι έβαλε το χειρόφρενο και τη γλύτωσαν παρά τρίχα.

9 Στον Εμφύλιο που έπαιζε σε ένα θεατράκι στη Λάρισα στον θίασο του Λουκά Μυλωνά, εισέβαλαν στο θέατρο οι Ελληνικές Αντικομμουνιστικές Ομάδες για να τον σκοτώσουν. Τον ειδοποίησε έγκαιρα ο συνθέτης Λυκούργος Μαρκέας και σώθηκε.

10 Αιτία για όλα αυτά ήταν μία γυναίκα, που δεν θέλει να θυμάται ούτε το όνομά της.

11 Όταν ο Κώστας Νικολαΐδης του έγραψε ένα νούμερο, τον Βλάχο, δεν ήθελε να το παίξει με τίποτα, γιατί προτιμούσε τύπους μάγκα. Μετά από πολλές πιέσεις όμως, δέχτηκε .Έτσι ξεκίνησε η καριέρα του Θύμιου, του ήρωα που τον ανέδειξε.

12 Η ταινία «Ο ταυρομάχος προχωράει» ήταν η μεγαλύτερη κινηματογραφική του αποτυχία και η θεατρική παράσταση «Καζινό ντε Παρί» παρ’ ολίγο να τον καταστρέψει οικονομικά.

13 Από τον βλάχο βγήκαν τρία σλόγκαν: Το πρώτο ήταν το «Αμ πως;», το δεύτερο «Τ΄άκουσες πουλί μου» και το τρίτο «Τίποτας». Και τα τρία έγραψε ο Λάκης Μιχαηλίδης και τον συνόδεψαν σχεδόν σε όλα τα έργα του.

14 Είχε έναν υποβολέα ονόματι Τζιμάκο. Ένα βράδυ κι ενώ βρισκόταν στο καμαρίνι του, ακούει σαματά έξω και δύο κοπέλες να βγαίνουν στη σκηνή. Η μία ήταν η Δέσποινα Στυλιανοπούλου και η άλλη η Δώρα Γαμβέτα. Έτρεξε κοντά τους και τι ανακάλυψε; Ότι ο υποβολέας είχε κατεβάσει το παντελόνι του και έσπαζε μαμούνια. ‘Εκλεισε τότε το υποβολείο και η παράσταση συνεχίστηκε κανονικά χωρίς κανείς να καταλάβει τίποτα.

15 Η μάνα του έκανε έντεκα παιδιά από τα οποία έζησαν μόνον τρία.

16 Όταν έδινε παραστάσεις με τον θίασό του στο χωριό Καζακλάρ, έμειναν σε ένα ψευτοπανδοχείο. ‘Εκανε πολύ κρύο και όλοι οι ηθοποιοί ήταν μαζεμένοι γύρω από την αναμμένη σόμπα, αλλά είχαν ξεπαγιάσει. Μόλις ο Χατζηχρήστος άνοιξε το καπάκι λύθηκε το μυστήριο. Ο ξενοδόχος, επειδή δεν τον καλοπλήρωναν, είχε βάλει μέσα στη σόμπα ένα φανάρι για να νομίζουν, ότι είναι φωτιά…

17 ‘Όταν ο Γιάννης Τσάκωνας τον έστειλε να παίξει στο «Αλκαζάρ», έκανε ένα ψευτονούμερο που δεν έλεγε τίποτα. Εκεί, έπαιζαν ο Μητσάρας, ο Ζάζας και ο Χατζηχρήστος τους κρυφοκοίταζε πίσω από τις κουίντες και ονειρευόταν να τους μοιάσει.

18 Στα πρώτα χρόνια κοιμόταν στον τελευταίο όροφο ενός φτηνοξενοδοχείου «Στ΄ ΄Αστρα», στο καμαράκι της ταράτσας, γιατί εκεί ήταν πιο χαμηλό το νοίκι.

19 Αργότερα έμεινε με το φίλο του, το Νίκο Ρίζο, στο ξενοδοχείο «Μυκήναι». Την έβγαζαν σπαρτιάτικα. Μέχρι που μοιράζονταν ένα πουκάμισο για ένα μεγάλο διάστημα.

20 Ο Χατζηχρήστος τα ΄βαψε μαύρα, όταν φώναξαν πρώτα τον Ρίζο να παίξει σε μία ταινία.

21 Μετά από τρεις μήνες άνοιξε και η δική του τύχη. Τον κάλεσε ο Φιλοποίμην Φίνος να παίξει στην Γκόλφω.

22 Μεγάλες ταλαιπωρίες πέρασε στα γυρίσματα της πρώτης ταινίας. Μετά την παράσταση πήγαινε με το Μίμη Φωτόπουλο στο Διακοφτό, που θα γίνονταν τα γυρίσματα, αλλά έβρεχε καταρρακτωδώς. Ευτυχώς, μετά από δέκα μέρες, σταμάτησε η βροχή.

23 Ποτέ δεν ξέχασε, πόσο υπέφερε εξαιτίας του ο Θανάσης Βέγγος στην ταινία «Ο Ηλίας του 16ου», όταν τον άρπαξε από το γιακά και τον άρχισε στα χαστούκια για τις ανάγκες του σεναρίου.Ήταν η σκηνή που ο Χατζηχρήστος έπαιζε έναν ψευτοαστυφύλακα και ο Βέγγος έναν φουκαριάρη. Ο Χατζηχρήστος του έδωσε, μεταξύ άλλων, ένα τόσο δυνατό χαστούκι, και οι άνθρωποι του συνεργείου περίμεναν ώρες για να συνέλθει ο Βέγγος.

24 Όταν έπαιζε στο θέατρο με τον Βασίλη Αυλωνίτη έναν μπακαλόγατο, μπήκε μέσα μια πελάτισσα (Έλσα Ρίζου) για να πάρει φακές. Κάνει να βάλει ο Χατζηχρήστος φακές, αλλά δεν υπήρχαν στη θέση τους. «Άντε ρε βάλε φακές στη μαντάμ» λέει ο Αυλωνίτης. «Ξέρετε μαντάμ, δεν έχουμε φακές, γιατί φταίνε τα μαμούνια, που μπήκαν στο σακί» απάντησε ο μπακαλόγατος.

25 Άλλο ένα περιστατικό από τον μπακαλόγατο: όταν ο Αυλωνίτης ακόνιζε ένα μαχαίρι κοιτώντας άγρια τον Χατζηχρήστο, έρχεται η πελάτισσα και ζητάει πάλι φακές. Βλέπει, όμως, τον Αυλωνίτη με το μαχαίρι και το βάζει στα πόδια.

26 Στην πρεμιέρα του «Πτέραρχου» κι ενώ υπήρχε κοσμοσυρροή στην πλατεία, άρχισαν να βγαίνουν από την αίθουσα, γιατί είχε μια φοβερή βρώμα. Μετά έμαθαν, πως ήταν σαμποτάζ, γιατί βρήκαν σπασμένες αμπούλες.

27 Όταν περιόδευε στην Αίγυπτο δεν πήγε στο γεύμα, που παρέθεσε προς τιμήν του ο βασιλιάς Φαρούκ, κι όταν κάλεσε τον θίασο για περιήγηση στις ιστορικές πυραμίδες πήγε ο Χατζηχρήστος αλλά δεν ήρθε ο Φαρούκ.

28 Λόγω οικονομίας δεν φώναξαν σκηνοθέτη στην ταινία «Ποιος πληρώνει το μάρμαρο». Έτσι την σκηνοθέτησε ο Χατζηχρήστος και η ταινία χάλασε κόσμο.

29 Όταν γύριζε την ταινία «Να ζήσουν τα φτωχόπαιδα» δημιουργήθηκε θέμα πνευματικών δικαιωμάτων, γιατί τον ίδιο τίτλο είχε κι ένα λαϊκό τραγούδι, που τραγουδούσε η Χατζοπούλου. Τελικά, έγινε το δικαστήριο, αλλά τα βρήκαν στο διάδρομο με το συμβιβαστικό ποσόν των 5000 δρχ.

30 Οι περισσότεροι πίστευαν, ότι ο Νίκος Φέρμας ήταν ο πατέρας του. Και δεν ήταν έτσι. Απλά ο Χατζηχρήστος τον έβαζε κι έπαιζε τον βαρύμαγκα σε όλες τις παραστάσεις του, γιατί εκτιμούσε το ταλέντο του.

31 Έχει γυρίσει συνολικά περισσότερες από 190 ταινίες, αλλά δεν τις θυμόταν.

32 Στα γυρίσματα κάποιας ταινίας, ένας οπερατέρ, αντί να τραβάει τον Χατζηχρήστο, τραβούσε το ταβάνι. «Μα εγώ μιλάω κι εσύ τραβάς το ταβάνι» του είπε ο Χατζηχρήστος. «’Έτσι έμαθα εγώ στο Τέξας» απάντησε εκείνος. «Κι επειδή εγώ θέλω να φαίνομαι, ή με τραβάς στο Τέξας που σε ξέρουν. Εντάξει;» Το τι γέλιο έπεσε, δεν λέγεται.

33 Κατά την διάρκεια μιας παράστασης αρπάχτηκαν δύο τεχνικοί στα παρασκήνια και ο ένας χαστούκισε τον άλλο. Στη σκηνή ήταν ο Χατζηχρήστος με ένα νέο ηθοποιό. Με το φλαπ που έπεσε, του είπε: «Γιατί βαράς ρε;». Έκπληκτος ο ηθοποιός, δεν ήξερε, τι να πει, αφού το έργο δεν είχε ούτε ένα φλαπ.

34 Όταν ο διευθυντής κάποιας δουλειάς ήταν ο Παρασκευάς Οικονόμου, καθόταν προσοχή, όταν αυτός ανέβαινε, να περάσει στο καμαρίνι του, παρότι ήταν φίρμα.

35 Η πιο αποτυχημένη του θεατρική μέρα ήταν στη Νεμέα, όπου έκοψε μόνο 28 εισιτήρια.

36 Οι μόνες υποκλίσεις που έκανε στη ζωή του, ήταν αυτές που έσκυβε μέχρι το σανίδι, όταν τον χειροκροτούσε το κοινό.

37 Η Καίτη Ντιριντάουα, μία από τις συζύγους του, ήταν από τις γυναίκες που δεν ξέχασε όσο ζούσε.

38 Όταν γεννήθηκε η κόρη του, από το γάμο του με την Μαίρη Νικολαϊδου, ήθελε να της δώσει το όνομα του πατέρα του, αλλά δεν γινόταν, να την φωνάζει δεσποινίς Νίκο. Έτσι την έβγαλε Νικολέτα. Η κόρη του αυτή είχε παντρευτεί τον Πέτρο Φυσσούν.

39 Όλα τα όνειρά του, να γίνει μεγάλος και τρανός, έκανε ο Χατζηχρήστος στο καφενεδάκι της Λαμίας, που έπαιξε για μεγάλο διάστημα.

40 Δύο-τρεις ημέρες μετά το πραξικόπημα του Παπαδόπουλου, ο Αχιλλέας Καραμανλής του ζήτησε να πάρει, τον αδελφό του τον Γραμμένο, σπίτι του. Καθώς έπαιρνε το δρόμο για το Κολωνάκι, εκείνος του ζήτησε να πάνε στο Σύνταγμα. Με την ψυχή στο στόμα μπήκε στο Σύνταγμα και τον σταμάτησαν οι αστυνομικοί. «Δεν τρέχει τίποτα ρε παιδιά. Μια βόλτα βγήκαμε να κάνουμε.» τους είπε ο Χατζηχρήστος και εκείνοι με βλοσυρό ύφος απάντησαν: «Εντάξει κύριε Χατζηχρήστο κάνε τη βόλτα σου και φύγε γρήγορα από δω.»

41 Την επόμενη μέρα τον βρήκε ο Ασλανίδης και του είπε: «Ρε τσόγλανε , τι είναι αυτό που έκανες;» «Ένας Καραμανλικός σαν κι εσάς δεν θα έκανε το ίδιο;» τον ρώτησε ο Χατζηχρήστος και τον άφησε άναυδο.

42 Όταν τελείωσαν τα γυρίσματα της ταινίας «Ο Μπακαλόγατος», άρχισαν να γυρίζουν τους τίτλους της ταινίας. Η ταινία άρχιζε με κάτι πόδια που έκαναν ποδήλατο. Μόνο που τα πόδια δεν ήταν του Χατζηχρήστου, γιατί βρισκόταν στο νοσοκομείο, αλλά του Ντίνου Κατσουρίδη, που υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας.

43 Όταν έπαιζε στο «Ριάλτο» της Κυψέλης «Γρανίτα και χωνάκι, λαός και Κολωνάκι» δεν προλάβαινε τον κόσμο , που ερχόταν κατά εκατοντάδες και τα καθίσματα σκίζονταν από το βάρος.

44 Όταν περιόδευε στη Θεσσαλονίκη γνώρισε τον μεγάλο ακροβάτη, τον Τζόνι, που είχε για βοηθούς το Τζουανάκι και την Τούλα. Η Τούλα ήταν η Μπέττυ Μοσχονά, που τον ακολούθησε στον θίασο, όταν πήραν όμηρο τον Τζόνι στη Γερμανία.

45 Ήταν βαθιά θρησκευόμενο άτομο και πίστευε, πως με την βοήθεια του Θεού άντεξε και ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες της ζωής του.

46 Μαζί με το Νίκο Σταυρίδη υπήρξαν από τους μεγαλύτερους εραστές του Ελληνικού Θεάτρου.

47 Η Άννα Φόνσου υπήρξε ένα από τα πιο καθοριστικά κίνητρα της ζωής του και όσο ζούσε τη σκεφτόταν. Η Φόνσου ήταν εκείνη εξάλλου, που του στάθηκε μέχρι που έκλεισε τα μάτια του.

48 Σε μία τουρνέ με τον Ρίζο, όταν ο δημοφιλής κοντός ήταν ερωτευμένος με μία Κρητικιά, έκαναν τραπέζι στην κοπέλα και το σόι της και παρήγγειλαν και μία τούρτα. Μόνο που ο ζαχαροπλάστης, αντί για τούρτα άλειψε με κρέμα ένα καρβέλι ψωμί. Ευτυχώς, η κοπέλα έφαγε μόνο την σαντιγί και γλίτωσαν το ρεζιλίκι.

49 Η ζωή τού έμαθε, ότι δεν μπορούσε να γίνει πιο όμορφος από ένα τριαντάφυλλο και σκληρότερος από μία πέτρα.

50 Όταν ο Καραμανλής ήταν αυτοεξόριστος στο Παρίσι, ο Χατζηχρήστος γύριζε εκεί την ταινία «Ο ταυρομάχος προχωρεί» και πήγαινε και τον έβλεπε. Του πήγαινε ούζο και φιστίκια Αιγίνης που τα λάτρευε.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com