Με έντονη δυσαρέσκεια αντέδρασαν οι Αλβανοί στο Κόσοβο ακούγοντας την ετυμηγορία για τον Χάσιμ Θάτσι και άλλους τρεις πρώην διοικητές του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK).
Το ειδικό δικαστήριο στην Χάγη, που ασχολείται με τα εγκλήματα του UCK, έκρινε ένοχους τους τέσσερεις κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν την περίοδο 1998-1999. Ο πρώην πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών ενώ η ίδια ποινή επιβλήθηκε και στον Γιάκουμπ Κρασνίτσι. Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι, ο Κάντρι Βέσελτζι και ο Ρετζέπ Σελτζίμι, καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 18 και 13 ετών αντίστοιχα. Το δικαστήριο απέρριψε την κατηγορία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Χιλιάδες Αλβανοί, που παρακολουθούσαν σε γιγαντοοθόνη στο κέντρο της Πρίστινα την έκδοση της απόφασης, ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες και αργότερα άρχισαν να φωνάζουν «Ουτσεκα, ούτσεκα!». Κάποιοι έκλαιγαν ενώ οι περισσότεροι καταδικάζουν ως άδικη την απόφαση, καθώς θεωρούν τους τέσσερεις πρώην διοικητές του UCK ήρωες και απελευθερωτές του Κοσόβου.
Στο κέντρο της Πρίστινας έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αποτραπούν επεισόδια μιας και τις προηγούμενες ημέρες οργανώσεις βετεράνων πολέμου ανήγγειλαν μαζικές διαδηλώσεις, αν η απόφαση είναι καταδικαστική.
