Αφγανιστάν: Δυτικές χώρες και ΕΕ καλούν τους Ταλιμπάν να κρατήσουν ανοιχτά τα σχολεία θηλέων

«Θα έχει αναπόφευκτες επιπτώσεις στις πιθανότητες των Ταλιμπάν να εξασφαλίσουν πολιτική υποστήριξη και νομιμοποίηση», αναφέρουν μεταξύ άλλων

by Times Newsroom

Έξι δυτικές χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάλεσαν τους Ταλιμπάν να «αναθεωρήσουν επειγόντως» την απόφασή τους να κλείσουν τα δευτεροβάθμια σχολεία θηλέων, με κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

Η Γαλλία, η Ιταλία, η Νορβηγία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, προειδοποίησαν ότι η απόφαση αυτή θα έχει «συνέπειες πολύ πέραν της ζημιάς που θα καταφέρει στα κορίτσια στο Αφγανιστάν», ότι ενδέχεται να διαγράψει τη φιλοδοξία των σημερινών αφγανικών αρχών η χώρα να γίνει «μέλος της κοινότητας των εθνών που θα χαίρει σεβασμού».

«Θα έχει αναπόφευκτες επιπτώσεις στις πιθανότητες των Ταλιμπάν να εξασφαλίσουν πολιτική υποστήριξη και νομιμοποίηση, εντός της χώρας και στο εξωτερικό», συνεχίζει η κοινή ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζονται επίσης οι συνέπειες για την «κοινωνική συνοχή» και την «οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

«Κάθε Αφγανός πολίτης, είτε είναι αγόρι είτε κορίτσι, άνδρας ή γυναίκα, έχει εξίσου δικαίωμα στην εκπαίδευση όλων των επιπέδων, σε όλες τις επαρχίες της χώρας», προστίθεται στο κείμενο.

Οι Ταλιμπάν, φονταμενταλιστές σουνίτες που κατέλαβαν ξανά την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, υπαναχώρησαν προχθές Τετάρτη από την απόφαση να επιτρέψουν στα κορίτσια να φοιτούν σε γυμνάσια και λύκεια, μόλις μερικές ώρες μετά την επαναλειτουργία τους, χωρίς να εξηγήσουν σαφώς γιατί.

Η απόφαση ανακοινώθηκε καθώς πολλές μαθήτριες μόλις είχαν επιστρέψει στις τάξεις τους.

Τους επτά μήνες που βρίσκονται στην εξουσία, οι Ταλιμπάν επέβαλαν πολλούς περιορισμούς στις γυναίκες. Τις απέκλεισαν από θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα· τους επέβαλαν αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα· τους απαγόρευσαν να φεύγουν χωρίς άνδρα συνοδό από τον τόπο διαμονής τους.

Νωρίτερα χθες, η Γαλλία καταδίκασε την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά «ανησυχητική», υπενθυμίζοντας ότι παραβιάζει δεσμεύσεις που ανέλαβαν δημόσια οι Ταλιμπάν.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή