ΑΓΡΟΤΗΣ, ο φροντιστής του περιβάλλοντος

Την Κυριακή, 11 Δεκ 2022, στις 11.00 στην Ρητίνη Πιερίας οργανώνεται συζήτηση για την «ΤΟΠΙΚΗ Αγροτική Ανάπτυξη» με τους κκ Γεώργιο Κουκουλιάτα και Δημήτριο Μιχαηλίδη.

Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα Βουνού για να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του. Τα βουνά καλύπτουν το 1/5 της ξηράς και παρέχουν ζωή στο 1/10 του παγκοσμίου πληθυσμού. Η δασική αποψίλωση συμβάλλει στην οικολογική υποβάθμιση και την απώλεια της βιοποικιλότητας.

Αγρότες είναι οι κατά κύριο επάγγελμα: γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς & δασοκόμοι, και συμπληρωματικά, ΜΟΝΟ συμπληρωματικά (όχι κύρια, ούτε αποκλειστικά) οι παραγωγοί ενέργειας, οι μεταποιητές και έμποροι της δικιάς τους παραγωγής και οι προσφέροντες υπηρεσίες τουρισμού (αγροτουρισμός) στις δικιές τους εγκαταστάσεις.

Ο αγρότης είναι ο εξ επαγγέλματος φροντιστής του περιβάλλοντος. Και όταν λέμε περιβάλλον εννοούμε τόσο το φυσικό, όσο και το κοινωνικό, το πολιτιστικό, το οικονομικό, το τεχνολογικό, το πολιτικό κλπ. Φροντιστής του περιβάλλοντος αλλά και φύλακας του περιβάλλοντος, είναι ο αγρότης, με σεβασμό στο περιβάλλον και σε όλα όσα το αποτελούν, «θεοποιώντας» τα πάρα πολλές φορές.

Το περιβάλλον είναι «ζωντανό» όταν βρίσκεται σε ισορροπία. Οιασδήποτε μορφής ανισορροπία (υπερσυγκέντρωση ή έλλειψη, αποστείρωση ή απολύμανση, ρύπανση ή μόλυνση) σημαίνει θάνατο σε όλο το σύστημα (οικοσύστημα).

Στον αγροτικό χώρο τα συνήθη αστικά μεγέθη έχουν διαφορετική σημασία. Χάριν παραδείγματος:

(1) Η μονάδα εργασίας στον αγροτικό χώρο είναι η οικογένεια, ή όπως το λένε «επιστημονικά» 2,5 ΜΑΕ (Μονάδες Ανθρώπινης Εργασίας), ενώ στον αστικό χώρο μονάδα εργασίας είναι ο κάθε ένας άνθρωπος ή ρομπότ (!).

(2) Ο χρόνος απασχόλησης-διαθεσιμότητας στον αγροτικό χώρο είναι 365 μέρες τον χρόνο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα, ενώ στον αστικό χώρο η συνήθης απασχόληση είναι 8 ώρες την ημέρα και κάθε επί πλέον απασχόληση πληρώνεται με υπερωρία, και βέβαια είναι για 5 ή 6 μέρες εβδομαδιαίως.

(3) Ο κύκλος οικονομικής δραστηριότητας ενός αγρότη ακολουθεί το αντικείμενο καλλιέργειας ή εκτροφής. Εάν είναι εκτροφή ζωικής παραγωγής τότε απαιτείται τουλάχιστον (πάνω από) 2ετία (οχεία, εγκυμοσύνη, ενηλικίωση, παραγωγή) και εάν είναι καλλιέργεια φυτικής παραγωγής (πολυετής ή δενδροκομία) απαιτείται περίπου 5ετία (προμήθεια, φύτευση, μεγάλωμα, παραγωγή). Επίσης το κλίμα παρουσίαζε κύκλους (ElNinio, ηλιακές κηλίδες κλπ). Δεν έχει λογική στον αγροτικό τομέα η ετήσια φορολόγηση φαινόμενων εσόδων, αλλά θα έπρεπε να είναι κυλιόμενη περίοδος 2ετής (ζωική παραγωγή) ή 5ετής (δενδρώδης, πολυετή). Ενώ στον αστικό χώρο μπορεί η οικονομική δραστηριότητα να φορολογείται κάθε έτος.

(4) Το μέσο ετήσιο ελληνικό αγροτικό οικογενειακό εισόδημα είναι 10.000€ (για 2,5 ΜΑΕ, δηλαδή πολύ παρακάτω από 500€ μηνιαίο ατομικό εισόδημα και μη αμειβόμενη εργασία), ενώ ο μέσος μηνιαίος μισθός των ιδιωτικών υπαλλήλων στην Ελλάδα είναι 1100€ και ο μέσος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων 1300€!!! …

Κοινωνία είναι το σύνολο των αλληλοσυνδεμένων συμπολιτών που διαμένουν σε έναν τόπο που έχει κοινά γεωγραφικά χαρακτηριστικά, κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά και την πεποίθηση ότι έχουν όλοι μαζί κοινό μέλλον. Στην κοινωνία αναπτύσσεται συνήθως από τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών το «Κοινωνικό Κεφάλαιο» που είναι η εμπιστοσύνη & αλληλοβοήθεια που χαρακτηρίζει τους συνανθρώπους μιας κοινωνίας.

Η Ανάπτυξη είναι ένας αριθμός που είναι το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ μιας περιοχής. Η Περιφερειακή Ανάπτυξη εκφράζεται συνήθως με τα έργα υποδομής στην περιφέρεια μιας χώρας. Τοπική Ανάπτυξη είναι η ενδογενής διαδικασία σε μια τοπική κοινωνία για να εξασφαλίσουν ευημερία για όλους τους συγκατοίκους της κοινωνίας.

Και ο καθηγητής Γ. Δαουτόπουλος καταλήγει με τον κατ’ αυτόν πληρέστερο ορισμό της Τοπικής (κοινοτικής) Ανάπτυξης, ήδη από το 1986, ως «σχεδιασμένη αλλαγή σε κοινοτικό επίπεδο που αποβλέπει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του τοπικού πληθυσμού και μπορεί να υποβοηθηθεί από έναν φορέα αλλαγής σε τρόπο ώστε να επιτευχθεί η μεγίστη δυνατή συμμετοχή των κατοίκων τόσο στον προσδιορισμό του περιεχομένου του τοπικού προγράμματος αλλαγής, όσο και στη διαδικασία υλοποίησής του». («Τοπική ανάπτυξη», σελ. 29).

Έχει γίνει απολύτως σαφές σε όλους ότι «ανάπτυξη» δεν είναι όρος αποκλειστικά οικονομικός, αλλά περιλαμβάνει αλλαγές και στην κοινωνία με στόχο την ευημερία των ανθρώπων, κατοίκων μίας περιοχής – κοινότητας.

Αυτά, και άλλα πολλά θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν όσοι βρεθούν την Κυριακή, 11 Δεκ 2022, στις 11.00 στην Ρητίνη Πιερίας με αντικείμενο «Τοπική Αγροτική Ανάπτυξη» και συνομιλητές τον κ Γεώργιο Κουκουλιάτα και τον κ Δημήτριο Μιχαηλίδη.

Εν τω μεταξύ ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής συνεχίζει τις διαδικτυακές του συζητήσεις κάθε Τετάρτη, στις 20.30. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 200 διαδικτυακές συζητήσεις, που είναι όλες διαθέσιμες στο facebook στο προφίλ του «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», ενώ την Τετάρτη, 7/12/2022 στις 20.30 το θέμα συζήτησης είναι «Αγροτική Ανάπτυξη» με συνομιλητή τον καθ Θεόδωρο Ζαχαριάδη (ΕΚΠΑ).

Την Πέμπτη, 8 Δεκ 2022, στις 14.30, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών-ΕΙΕ (Βασ. Κωνσταντίνου 82, ΑΘΗΝΑ) και ταυτόχρονα στο facebook στο προφίλ «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ» συζητούν για «Καινοτομία στην Αγροδιατροφή» οι: κ Μιχάλης Στάγκος (EIT Food Hub), κ Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος (Smart Agro Hub), Καθ Ιορδάνης Χατζηπαυλίδης, (Αντιπρύτανης ΓΠΑ), καθ Κ. Φλεμετάκης (νέος Αντιπρύτανης ΓΠΑ), Δρ. Δημήτριος Βολουδάκης (ΝΕΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ) & κ Δημήτρης Μιχαηλίδης (ΑγροΝέα, AgroBus)

Το Innovathens, ο κόμβος καινοτομίας & επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, διοργανώνει (12, 13, 14, 19 & 20 Δεκ 2022, 17.00-21.00, και διαδικτυακά) το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Smart4fooD για προϊόντα boutique» για την ενίσχυση του τομέα της αγροδιατροφής και γαστρονομίας.

Όσοι μπορούν προσκαλούνται την Κυριακή, 11 Δεκ 2022, στις 11.00 στην Ρητίνη Πιερίας στην συζήτηση για την «ΤΟΠΙΚΗ Αγροτική Ανάπτυξη».

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com