Αλεξάντρ Ρόντσενκο (1891 – 1956) Ρώσος ζωγράφος, φωτογράφος, γλύπτης και γραφίστας

Ήταν ένας από τους ιδρυτές του κινήματος του Κονστρουκτιβισμού και του ρωσικού σχεδιασμού. Είχε παντρευτεί τη Ρωσίδα ζωγράφο Βαρβάρα Στεπάνοβα. Θεωρούνταν ως ένας από τους πιο ευφυείς καλλιτέχνες του Κονστρουκτιβισμού μετά τη Ρωσική Επανάσταση.

by Times Newsroom

Ο Αλεξάντρ Μιχάηλοβιτς Ρόντσενκο (Александр Михайлович Родченко‎, 5 Δεκεμβρίου [23 Νοεμβρίου] 1891 – 3 Δεκεμβρίου 1956), αναφερόμενος στα ελληνικά συνήθως ως Ροντσένκο, ήταν Ρώσος ζωγράφος, φωτογράφος, γλύπτης και γραφίστας. Ήταν ένας από τους ιδρυτές του κινήματος του Κονστρουκτιβισμού και του ρωσικού σχεδιασμού. Είχε παντρευτεί τη Ρωσίδα ζωγράφο Βαρβάρα Στεπάνοβα. Θεωρούνταν ως ένας από τους πιο ευφυείς καλλιτέχνες του Κονστρουκτιβισμού μετά τη Ρωσική Επανάσταση.

Ο Ρόντσενκο γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1891 στην Αγία Πετρούπολη. Ήταν γόνος οικογένειας της εργατικής τάξης. Ύστερα από τον θάνατο του πατέρα του, η οικογένειά του μετακόμισε στο Καζάν, όπου και σπούδασε στην τοπική Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ αργότερα σπούδασε στο Ινστιτούτο Στρογκανόφ της Μόσχας. Δημιούργησε τα πρώτα του αφηρημένα έργα το 1915, τα οποία είχαν επηρεαστεί από τον σουπρεματισμό του Καζιμίρ Μαλέβιτς. Το 1921 έγινε μέλος του κινήματος του προντουκτιβισμού, ένα κίνημα που είχε ως στόχο την ενσωμάτωση της τέχνης στην καθημερινότητα. Στη συνέχεια, άρχισε να ασχολείται με το φωτομοντάζ, αφού εντυπωσιάστηκε από αντίστοιχα έργα ντανταϊστών καλλιτεχνών. Το πρώτο του δημοσιευμένο έργο ήταν μια εικονογράφηση του ποιήματος του Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι «Σχετικά με αυτό» το 1923. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920, η δουλειά του Ρόντσενκο χαρακτηρίστηκε ως αρκετά αφηρημένη. Το 1928, ο Ρόντσενκο έγινε μέλος του ρωσικού καλλιτεχνικού κύκλου, απορρίφθηκε, όμως, αργότερα από αυτόν, καθώς χαρακτηρίστηκε ως «φορμαλιστής». Επέστρεψε στη ζωγραφική τη δεκαετία του 1930, σταμάτησε τη φωτογραφία το 1942 και παρήγαγε αφηρημένα εξπρεσιονιστικά έργα τη δεκαετία του 1940. Πέθανε στη Μόσχα στις 3 Δεκεμβρίου 1956.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com