Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, ξεκινώντας από την Κυριακή των Βαΐων 28 Απριλίου θα ολοκληρωθεί τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου 2024, σε χώρους ιδιαίτερους και κατανυκτικούς

by Times Newsroom

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού συνέντευξη τύπου για την ανακοίνωση του προγράμματος του 2ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργου Κουμεντάκη και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Eurolife FFH Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου.

Το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, ξεκινώντας από την Κυριακή των Βαΐων 28 Απριλίου θα ολοκληρωθεί τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου 2024, σε χώρους ιδιαίτερους και κατανυκτικούς, όπως ο Κήπος του Προεδρικού Μεγάρου, η Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η Μητρόπολη Αθηνών, η Αγγλικανική και η Ευαγγελική Εκκλησία, ο Καθολικός Καθεδρικός Ναός, το Φετιχιέ Τζαμί, το Παλαιό Χρηματιστήριο, τα Μουσεία Ακρόπολης, Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού και Γουλανδρή, οι αίθουσες της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ και ο Παρνασσός. Το Φεστιβάλ, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, θα παρουσιάσει έναν μαραθώνιο περισσότερων από 50 συναυλιών και καλλιτεχνικών δράσεων, προσεγγίζοντας πολυάριθμες και απρόσμενες πτυχές της σχέσης θρησκευτικής λατρείας και μουσικής.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε για το Φεστιβάλ: «Το 2022, εάν θυμάστε, το Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, με συμμετοχή περίπου 500 καλλιτεχνών, σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθώς έτυχε θερμής υποδοχής από τους Αθηναίους, αλλά και από τους επισκέπτες της πρωτεύουσας. Απόδειξη ότι η κοινότητα των καλλιτεχνών, αλλά και οι Αθηναίοι αγκαλιάζουν τέτοιου είδους ποιοτικές δραστηριότητες. Εφέτος η Λυρική, με τη γενναία και γενναιόδωρη- υποστήριξη της Eurolife FFH και σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, αποφάσισε η διοργάνωση του φετινού Φεστιβάλ να βγει από τα όρια της Πλάκας, του στενού ιστορικού κέντρου, ξεκινώντας από το Παλιό Χρηματιστήριο να φτάσει ως τους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις, οι οποίες είναι πρωτότυπες, έχουν μια σημαντική παράμετρο: να ανακαινίσουν, στην καθημερινότητά μας, όλα τα πολύτιμα συναισθήματα τα οποία ο καθένας μας νιώθει πηγαίνοντας προς το Πάσχα και ιδιαίτερα στην κατάνυξη  της Μεγάλης Εβδομάδας. Πολλοί θα είναι εκείνοι που, κάπου στον δρόμο, ξαφνικά,  θα ακούσουν τη μουσική και σταματώντας  θα γίνουν κοινωνοί του “ξαφνικού” για αυτούς θεάματος και ακροάματος, με μουσικές πρωτόγνωρες που θα ακουστούν σε όλο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Για μένα είναι σημαντικό ότι στο φετινό Φεστιβάλ συμμετέχουν, για άλλη μια φορά, τα μουσεία μας. Ξεκινάμε από το εξαιρετικό Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, το οποίο αποδόθηκε στο τέλος του 2023, μετέχοντας πάντα, σε όλες αυτού του είδους τις διοργανώσεις κερδίζοντας συνεχώς φίλους και επισκέπτες. Το Φεστιβάλ ταιριάζει αρμονικά μ’ αυτή τη γειτονιά της Αθήνας που διατηρήθηκε έτσι όπως ήταν, εδώ και πολλές πολλές δεκαετίες.

Και είναι, επίσης, πολύ σημαντικό ότι οι εκδηλώσεις γίνονται στη Μητρόπολη των Αθηνών, στην Καθολική Εκκλησία, στην Αγγλικανική Εκκλησία, στην Ευαγγελική Εκκλησία, στο Φετιχιέ Τζαμί, περιλαμβάνοντας τα τοπόσημα όλων των δογμάτων, αποδίδοντας στο ακέραιο τη μεγάλη σημασία της λατρευτικής μουσικής, στην πορεία του δυτικού πολιτισμού. Μελωδίες και ήχοι που ξεκινούν από τη λαϊκή παράδοση για να φτάσουν μέχρι τα σημερινά δρώμενα. Εμείς, στην Ορθόδοξη Εκκλησία, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην περίοδο αυτή και  είναι διάχυτη η συγκίνηση των ημερών, από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη. Θα ήθελα, πραγματικά, να ευχαριστήσω και τον κ. Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου για όλη την προσφορά και τη στήριξη του συγκεκριμένου προγράμματος και φυσικά τον Γιώργο Κουμεντάκη για την ιδέα του, όπως και το Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τη στήριξη του προγράμματος».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, οποίος παρουσίασε αναλυτικά τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Tο 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, όπως θα θυμάστε, πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2022 και σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία προσελκύοντας χιλιάδες θεατών και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που δεν είχαμε ακόμα αφήσει πίσω μας τους περιορισμούς της πανδημίας. Το φετινό 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής θα φιλοξενήσει πάνω από 50 συναυλίες σε 13 μοναδικούς χώρους στην Αθήνα. Περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν, ενώ είμαστε πολύ χαρούμενοι που, μεταξύ των σπουδαίων έργων που θα παρουσιάσουμε, έχουμε τη χαρά να έχουμε και 11 αναθέσεις νέων έργων.

Φέτος, στη δεύτερη διοργάνωσή του, το Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής ανοίγει ακόμα περισσότερο τα φτερά του και επεκτείνεται και σε νέους χώρους έξω από τα όρια της Πλάκας, όπως ο Κήπος του Προεδρικού Μεγάρου, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, η Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου, η Ευαγγελική Εκκλησία, το Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών στη Σοφοκλέους, καθώς και οι δύο αίθουσες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ.

Σημειώνεται ότι η είσοδος στις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη και χωρίς προκρατήσεις. Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας θα τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η μόνη εξαίρεση για αυτό θα είναι στις δύο αίθουσες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, όπου θα υπάρχουν ηλεκτρονικές προκρατήσεις μέσω της ticketservices.gr (έναρξη προκρατήσεων 22/4), για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του κοινού. Και για τις εκδηλώσεις αυτές φυσικά η είσοδος είναι ελεύθερη.

Tο Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη δεν αγκάλιαζε την ιδέα από την πρώτη στιγμή, κινητοποιώντας όλες τις δυνάμεις του Υπουργείου, και αν ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου και οι συνεργάτες του στη Eurolife FFH δεν μας στήριζαν τόσο γενναιόδωρα και με τέτοια εμπιστοσύνη».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife FFH, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Ως ένας μεγάλος οργανισμός που έχει στόχο να αποτελεί καταλύτη για θετική αλλαγή στις ζωές των ανθρώπων, το να επιστρέφουμε μέρος της αξίας που δημιουργούμε μέσα από τα ασφαλιστικά μας προϊόντα στην κοινωνία, αποτελεί για εμάς βασικό άξονα της στρατηγικής μας κατεύθυνσης και έμπρακτη απόδειξη της ώθησης που φιλοδοξούμε να δίνουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τα κοινωνικά μας προγράμματα. Πριν τρία χρόνια, ο Γιώργος Κουμεντάκης και οι συνεργάτες του συζήτησαν μαζί μας την ιδέα ενός φεστιβάλ το οποίο θα γέμιζε τους δρόμους της πόλης με ήχους και μελωδίες, που θα μετέτρεπε εκκλησίες και μνημεία της Αθήνας σε συναυλιακούς χώρους, και που όλο αυτό θα γινόταν για τρεις ολόκληρες ημέρες, με δωρεάν πρόσβαση για τους πολίτες. Mε μεγάλη χαρά αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Υπουργείο Πολιτισμού για αυτό το μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός για την πόλη μας, καθώς ο πολιτισμός αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Eurolife FFH, στον οποίο επενδύουμε με συνέπεια από την πρώτη στιγμή. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να ανακοινώσουμε τη διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, που φιλοδοξία μας είναι να γίνει θεσμός.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιώργο Κουμεντάκη και την ομάδα του για την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει στη φετινή διοργάνωση, αλλά και την κυρία Υπουργό για τη συνεργασία – μια συνεργασία που αναδεικνύει με θαυμάσιο τρόπο τη γόνιμη σύμπραξη της δημόσιας με την ιδιωτική πρωτοβουλία, για την υλοποίηση πρωτοβουλιών που έχουν πολύ μεγάλη αξία για όλους μας».

 
Επισυνάπτεται το αναλυτικό δελτίο τύπου του 2ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής. 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com