Art Athina 2022: Η εικαστική πρόταση της CITRONNE Gallery…

...Γιάννης Αδαμάκος, Γιώργος Λάππας, Βάνα Ξένου, Πάνος Χαραλάμπους 

by Times Newsroom

Art Athina 2022
Booth J3

Διάρκεια: 16 – 19 Σεπτεμβρίου 2022 | 12:00 – 21:00
Η εικαστική πρόταση της CITRONNE Gallery στην Art Athina 2022: Γιάννης Αδαμάκος, Γιώργος Λάππας, Βάνα Ξένου, Πάνος Χαραλάμπους

Η CITRONNE Gallery συμμετέχει εφέτος στην Art Athina 2022, την ετήσια συνάντηση ελληνικών και ξένων γκαλερί στην Αθήνα. Παρουσιάζει τέσσερεις σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες: τον Γιάννη Αδαμάκο, τον Γιώργο Λάππα, την Βάνα Ξένου και τον Πάνο Χαραλάμπους.  Και οι τέσσερεις αυτοί καλλιτέχνες ανήκουν στην ίδια γενεά. Είναι καταξιωμένοι εικαστικοί, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Ο Γιώργος Λάππας και ο Πάνος Χαραλάμπους έχουν εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας· η Βάνα Ξένου και ο Γιάννης Αδαμάκος έχουν σημαντική διεθνή εκθεσιακή παρουσία. Η CITRONNE Gallery προχωρεί σε μια ad hoc πρόταση, ανασυνθέτοντας  προσεγγίσεις από την δεκαπενταετή εικαστική της εμπειρία. Σταθερός της στόχος είναι ο διάλογος ανάμεσα στην ελληνική και την διεθνή καλλιτεχνική επικαιρότητα, καθώς και ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν της Τέχνης.

Ο Γιάννης Αδαμάκος, επιδιώκει να εξαντλήσει τα όρια ανάμεσα στον αισθητό κόσμο και την υποκειμενική-υποσυνείδητη πρόσληψη της πραγματικότητας. Ανασύρει και εξηγεί τα ίχνη της μνήμης. Δείχνει ότι τα όρια ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν συχνά συνθλίβονται μέσα στην Μνήμη. Με την ίδια προσέγγιση, τα όρια ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, στον θόρυβο και την σιωπή, το όνειρο και το βίωμα, την φύση και την φαντασία συγχέονται μέσα στο χρώμα. Ο καλλιτέχνης εξηγεί: «Όταν δουλεύω μ’ ενδιαφέρει να ζωγραφίσω την απόσταση μεταξύ συγκεκριμένου και αφηρημένου, μεταξύ της έκρηξης και της καταλαγής, με ενδιαφέρει να αξιοποιήσω το τυχαίο και να το εντάξω σε μια οργανωμένη ζωγραφική επιφάνεια. Ο ορίζοντας, η ηρεμία που εκπέμπει η οριζόντια γραμμή και η ανησυχία, η ανάταση που προκαλεί η κάθετη, δημιουργούν τον κάνναβο πάνω στον οποίο κτίζω το έργο μου.»

Ο γλύπτης Γιώργος Λάππας, ως καλλιτέχνης-ταξιδευτής, αναφέρεται στην διαπολιτισμική σχέση, στην παράδοση και την προσωπική εμπειρία, το βίωμα, τις  αναφορές οι οποίες υπερβαίνουν σύνορα και όρια. Στην Art Athina η CITRONNE Gallery παρουσιάζει γλυπτά από σίδερο, μεταλλικά στοιχεία της ενότητας  “Mappemonde”, του «Χάρτη του Κόσμου». Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο το οποίο παρουσίασε ο Γιώργος Λάππας στην 43η Μπιενάλε της Βενετίας το 1988. Η CITRONNE Gallery το παρουσίασε ξανά στην Αθήνα το 2018. Η εγκατάσταση αυτή πήρε τον επιμέρους τίτλο «Εγκιβωτισμός», καθώς “εγκιβωτίστηκε” σε ένα αστικό διαμέρισμα, τον αθηναϊκό εκθεσιακό χώρο τής γκαλερί. Ο Γιώργος Λάππας κατασκευάζει έναν κόσμο με ανεστραμμένες ισορροπίες, μεταπλάθει τον παράλογο χαρακτήρα της σύγχρονης πραγματικότητας.

Η Βάνα Ξένου, τόσο στην γλυπτά της όσο και στα ζωγραφικά της έργα, ιχνηλατεί την γυναικεία παρουσία. Τα έργα της κινούνται και μετακινούνται μέσα στην Ιστορία, με αφετηρία την γυναικεία φύση. Η καλλιτέχνις αναμοχλεύει μορφές και σύμβολα που άφησαν ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορική μνήμη και στο κοινωνικό υποσυνείδητο. Μορφοποιεί την γυναικεία αρχετυπική οντότητα, όπως συμβαίνει με την αρχέγονη Γαία-Θεά, στα βάθη της θρησκευτικής συνείδησης. Παρακολουθεί τα διαφορετικά πρόσωπα ή και προσωπεία, όπως τα έχει πλάσει η φαντασία και σηματοδοτήσει η αρχαία «περιπέτεια» και η τραγωδιακή «καταστροφή».

Ο Πάνος Χαραλάμπους εκπροσώπησε την Ελλάδα το 2019 στην 58th Biennale της Βενετίας. Στην Art Athina 2022 παρουσιάζει έργα από την ενότητα «Αρχείο καπνού». Τα έργα αυτά  είναι υλικά διανοητικά τοπία, “στεγνοί κήποι” πρωτόκολλα μιας παραγωγικής εμπειρίας. Η γραφή, γράμματα, αριθμοί, ονόματα, αριθμητικές πράξεις, χρονολόγια, πάνω σε στρώματα φύλλων καπνού και ύλης ωθεί σε μια ιδιάζουσα προβληματική. To έργο του είναι μια ιχνηλασία των κλιμάκων χώρου-χρόνου, από τις αγροτικές καλλιέργειες και το εμπόριο έως τους ακραιφνείς καπνιστές. O καλλιτέχνης υπενθυμίζει και την συνέχεια, την αντοχή στον χρόνο: παραπέμπει συνειδητά στην παραδοσιακή καλλιέργεια και στα προϊόντα του καπνού, ένα βίωμα το οποίο σηματοδότησε πολιτισμικά την καθημερινότητα, την ελληνική και όχι μόνον.

 

Οι τέσσερεις αυτοί καλλιτέχνες έχουν παρουσιαστεί από την CITRONNE Gallery, στον Πόρο και στην Αθήνα. Εντάσσονται στην πρωτοπορία της τέχνης, γι’ αυτό και συνδιαλέγονται σε διεθνές επίπεδο. Κατά την πάγια τακτική της CITRONNE Gallery, η τοπική local κλίμακα συναντάται εικαστικά με την παγκόσμια global κλίμακα.

Παραλλήλως, κατά την διάρκεια της Art Athina 2022, η CITRONNE Gallery παρουσιάζει στον χώρο της στο Κολωνάκι την έκθεση «Εγγύτητες και Αποστάσεις», όπου δώδεκα καλλιτέχνες από τρεις ηπείρους, την Αμερική, την Αφρική και την Ευρώπη, φωτίζουν με τα έργα τους νέες πτυχές  καλλιτεχνικών αναζητήσεων ( Αντώνης Βολανάκης, Chiderah Bosah, Λελλέ Δεμερτζή, Courage Hunke, Cédric Kouamé, Αλέκος Κυραρίνης, Ebenezer Nana Bruce, Νικόλ Οικονομίδου, Dessislava Terzieva, Πάνος Φαμέλης, Πάνος Χαραλάμπους, Kwaku Yaro).

Βιογραφικά καλλιτεχνών

Γιάννης Αδαμάκος

Ο Γιάννης Αδαμάκος γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1952. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1973-1978) με δασκάλους τους Μυταρά, Μαυροϊδή και Τέτση. Παράλληλα με το εικαστικό του έργο, έχει διδάξει σχέδιο και χρώμα στο Εργαστήρι Τέχνης της Χαλκίδας και στη Σχολή Βακαλό. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τη Νέα Υόρκη (Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, 2002). Το 2008 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγρα το λεύκωμα Γιάννης Αδαμάκος: Ζωγραφική 1977-2007. Συμμετείχε επίσης στην Ά Μπιενάλε της Αθήνας (Destroy Athens, 2007) και σε θεματικές εκθέσεις (1994: «Η Απώλεια της Μορφής στο χώρο», «Τα Εφήμερα της Τέχνης», κ.ά.). Το 2013 πραγματοποιήθηκε έκθεση πρόσφατων έργων του στο Μουσείο Μπενάκη. Εκπροσωπείται από την γκαλερί CITRONNE.

 

Γιώργος Λάππας

Ο Γιώργος Λάππας σαν Έλληνας της διασποράς χρησιμοποιεί έντονα τη γεωγραφία και τη χαρτογράφηση στο έργο του, μέσα στο οποίο τα τοπία μετατρέπονται σε χάρτη του κόσμου. Η ζωή του καθορίστηκε εντός των αναρίθμητων ταξιδιών του, ξεκινώντας από τον τόπο της γέννησής του το 1950 στο Κάιρο της Αιγύπτου. Το 1958 η οικογένειά του μετακινείται στην Ελλάδα όπου ο καλλιτέχνης ολοκληρώνει τις γυμνασιακές του σπουδές στην Αθήνα. Από το 1969 ως το1973 σπουδάζει κλινική ψυχολογία στο Reed College στο Portland του Όρεγκον στην Αμερική. Εκεί ασχολείται με την έρευνα, όπου συμμετέχει σε ψυχιατρικά προγράμματα στις κλινικές του Salem στο Όρεγκον, στο Σαν Φρανσίσκο και Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια. Το 1974 ως υπότροφος του Watson Foundation ταξιδεύει στην Ινδία συλλέγοντας ντοκουμέντα για την ινδική γλυπτική και αρχιτεκτονική. Ταξιδεύει στο Αφγανιστάν και την Περσία. Το 1975 φοιτά στο Architectural Association School of Architecture στο Λονδίνο και συνεχίζει τις σπουδές του με εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Ιταλία. Από το 1976 ως το 1981 φοιτά στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους τους Γιάννη Παππά και Γιώργο Νικολαΐδη και αποφοιτά με άριστα 10 από τη σχολή. Το 1984 παίρνει υποτροφία του γαλλικού κράτους για την École nationale supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι, όπου σπουδάζει Γλυπτική. Το 1986-87 εργάζεται στη Γαλλία και στην Αγγλία. Το 1991 με υποτροφία του Fondation Cartier βρίσκεται στο Jouy-en-Josas. Από το 1987 ως το 2016 διδάσκει στη βαθμίδα του Καθηγητή στο τμήμα Γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα, εισάγοντας μία εντελώς καινούργια και ριζοσπαστική μέθοδο για την εκπαίδευση των νέων καλλιτεχνών. Ενδιαμέσως συνεχίζει τα ταξίδια του, στον Καναδά, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, τις Η.Π.Α., τη Βραζιλία, την Κορέα και σε όλη την Ευρώπη, και μη εγκαταλείποντας πλέον αυτήν του την ακόρεστη περιέργεια για τους τόπους, βαδίζει προς τη δική του ουτοπία.

Βάνα Ξένου

Η Βάνα Ξένου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949 και σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (1968-1973), στην École Nationale Supérieure des Αrts Décoratifs και στην École Nationale Supérieure des Beaux-Αrts, στο Παρίσι (1974-1978).Το εικαστικό έργο της Βάνας Ξένου αναπτύχθηκε σε μια σειρά θεματικών ενοτήτων, μεγάλο μέρος του οποίου έχει στηριχθεί στους μύθους και την φιλοσοφία των Ελληνικών Μυστηρίων και ιδιαιτέρως στα ΕΛΕΥΣΙΝΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ. Το διδακτικό της έργο το οποίο στηρίχτηκε στην έρευνα και τις ερμηνείες του πλαστικού χώρου επίσης έχει την βάση του στην παιδευτική και μυητική διαδικασία των Ελευσινίων Μυστηρίων το οποίο παρουσίασε με εκθέσεις, διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ασχολήθηκε επίσης, με την μελέτη του Ιερού στην Αρχαία Ελληνική Τέχνη. Είναι ομότιμη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων.

Πάνος Χαραλάμπους

Ο Πάνος Χαραλάμπους γεννήθηκε στην Αιτωλοακαρνανία το1956. Είναι καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το έργο του περιλαμβάνει soundart, εγκαταστάσεις, περφόρμανς και άλλα μέσα. Ενδιαφέρεται για την ελληνική λαογραφία, τους μύθους και τις τοπικές μουσικές παραδόσεις.Υπήρξε καθηγητής ζωγραφικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας μέχρι το 2022. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τον Νίκο Κεσσανλή και έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις όπως: 58th Biennale Arte, Βενετία, 2019 /documenta14, Αθήνα και Κασέλ, 2017 /Greek art from1930 since today, Αγία Πετρούπολη, 2016/White House Biennial, Βάρνα, 2016 /ARCO, Μαδρίτη, 2004 / Μπεζανσόν, 2004 / Κοπεγχάγη-European Capital of Culture, 1996 /Ogrody, Ποζνάν, 1996 /Kunst-Europa,Visual European Landscape, Βερολίνο, 1991 / Γλασκώβη-European Capital of Culture, 1990 / Οutoflimits, Ποζνάν, 1990 / 3rd Biennale of Young Artists from Mediterranean Europe, Βαρκελώνη, 1987. Σημαντικές ατομικές εκθέσεις του: Αquissubmersus, Αθήνα, 2014-15 /Tobacco Area, 1986–2011, Αθήνα, 2011 /Voice-O-Graph, Αθήνα, 2006-2007 /Phonopolis, Αθήνα, 2003-2004 /PsychagogiaII, Αθήνα, 2001 / 1496–2000 /comohumoseva, Αθήνα, 1999-2000 /PsychagogiaI (Recreation), Αθήνα & Θεσσαλονίκη, 1997 / ΙΧΘΥΣ, Αθήνα, 1995 /Concerning fishing, Αθήνα,1992 / Τobaccostory, Βερολίνο, 1991, Αθήνα, 1990, 1988.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com