Άσκηση του Ισραήλ στα νότια της Κρήτης, που αμφισβητεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Μήνυμα προς την Τουρκία η οποία εξέδωσε αντιNavtex

by Times Newsroom

Με την άδεια της Αθήνας, το Ισραήλ δέσμευσε δύο θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η οποία κάνει λόγο για μια «κίνηση ΜΑΤ υπέρ της Ελλάδας, οι περιοχές δεσμεύτηκαν από τις 26 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ.

Οι συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές συμπίπτουν με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο το Ισραήλ αμφισβητεί. Ως εκ τούτου, το αίτημα της ισραηλινής πλευράς αποτελεί σαφές μήνυμα των συμμάχων υπέρ της νομιμότητας, ενώ αμφισβητεί ευθέως τις αιτιάσεις της Άγκυρας, που κατηγορεί την Ελλάδα ως δήθεν παραβάτη του διεθνούς δικαίου.

Τουρική αντι-NAVTEX

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς η Άγκυρα προετοιμάζεται για την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», που βρίσκεται στο λιμάνι Τασουτζού, πιθανόν στις 9 Αυγούστου. Μέχρι στιγμής, αναμένονται δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον προορισμό του γεωτρύπανου.

Η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX με την οποία δεσμεύει περιοχές ανάμεσα σε Ρόδο – Κάρπαθο και Καστελλόριζο για δική της αεροναυτική άσκηση στις 3 Αυγούστου, σύμφωνα και με την πάγια τακτική που ακολουθεί για την αμφισβήτηση της ελληνικής NAVTEX.

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα της εφημερίδας, η Αθήνα επενδύει στις συμμαχίες της και κυρίως σε όσες έχει δημιουργήσει με τριμερή και πολυμερή σχήματα, στα οποία μετέχει και η Κύπρος. Άλλωστε, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το τουρκικό γεωτρύπανο θα κατευθυνθεί στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το Ισραήλ, σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, μετείχε στην πολυεθνική άσκηση Μέδουσα και σε άλλες συνεκπαιδεύσεις, ενώ είχε ρόλο στην κρίση του «Ορούτς Ρέις».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το Ισραήλ. Άλλωστε, ο κ. Παναγιωτόπουλος, στην πρόσφατη συνάντησή του στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα συναντήθηκε με τον ομόλογό του και αναπληρωτή πρωθυπουργό Μπένι Γκατς, επιβεβαιώνοντας τους στενούς δεσμούς και τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Ακόμη δηλαδή κι αν η Τουρκία επιδιώξει επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, οι σχέσεις του τελευταίου με την Ελλάδα δεν θα επηρεαστούν.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας, που θα μετάσχει στη σύνοδο του ASEAN στην Καμπότζη, έχει ως πρώτο θέμα στην ατζέντα του την ανάγκη για σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας, ακόμη και από χώρες που δεν το έχουν υπογράψει, ως μέρος εθιμικού δικαίου, που δεσμεύει όλες τις πλευρές.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή