Αυτόχθων γερουσιαστής παραφράζει τον όρκο στη βασίλισσα Ελισάβετ χαρακτηρίζοντάς την αποικιοκράτισσα

Η 96χρονη βασίλισσα είναι επίσης αρχηγός του κράτους της Αυστραλίας

by Times Newsroom

Μία αυτόχθων, μέλος του κοινοβουλίου της Αυστραλίας, έλαβε οδηγίες να επαναλάβει τον όρκο της σήμερα αφού τον άλλαξε για να χαρακτηρίσει τη βασίλισσα Ελισάβετ αποικιοκράτισσα.

Η γερουσιαστής των Πρασίνων Λίντια Θορπ είπε στην άνω βουλή με τη δεξιά γροθιά υψωμένη «δηλώνω αληθινή πίστη στην αποικιοκράτισσα Αυτής Μεγαλειότητα Βασίλισσα Ελισάβετ Β’».

Η 96χρονη βασίλισσα είναι επίσης αρχηγός του κράτους της Αυστραλίας.

Η πρόεδρος της Γερουσίας Σου Λάινς είπε στη Θορπ, μια γυναίκα του αυτόχθονα λαού DjabWurrung Gunnai Gunditjmara, ότι θα έπρεπε να απαγγείλει τη διαβεβαίωση -ένα είδος κοινοβουλευτικού όρκου που παραλείπει την αναφορά στον Θεό– όπως είναι γραμμένη.

Έπειτα από μια παύση, η Θορπ, γερουσιαστής από τον Σεπτέμβριο του 2020 που επανεξελέγη στις ομοσπονδιακές εκλογές του Μαΐου, απήγγειλε τη διαβεβαίωση σωστά.

Εκπρόσωπος των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια.

Οι ηγέτες των αβοριγίνων, των αυτοχθόνων της Αυστραλίας, δουλεύουν σκληρά επί γενεές για να εξασφαλίσουν την αναγνώριση των αδικιών που υπέστησαν οι λαοί τους από την έναρξη της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας το 1700.

Όπως μεταδίσει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε επιδιώκει να επιφέρει αλλαγές στο Σύνταγμα προκειμένου να αναγνωριστούν οι μειονότητες των αυτοχθόνων και οι κυβερνήσεις να είναι υποχρεωμένες να διαβουλεύονται με τους αβορίγινες για αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές τους.

Προχθές, Σάββατο, αποκάλυψε τη διατύπωση ενός προσχεδίου ερωτήματος για ένα δημοψήφισμα στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή