Χωρίς αστέρες του Χόλυγουντ η «Μόστρα» της Βενετίας

Μεγάλα αστέρια του Χόλυγουντ δίνουν συνήθως το παρών στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας. Αλλά φέτος όλα είναι διαφορετικά, καθώς το Χόλυγουντ ...απεργεί.

by Times Newsroom

Το Μεγάλο Κανάλι στη Βενετία

Το φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας οφείλει πολλά στους διεθνείς αστέρες που Χόλυγουντ. Πριν από τη φετινή πρεμιέρα όμως, στις 30 Αυγούστου, δεν είναι ακόμη σαφές ποιοι θα ταξιδέψουν στην Ιταλία, μια και η απεργία του σωματείου των ηθοποιών συνεχίζεται. Αναμένονται πάντως η Σοφία Κόπολα, ο Άνταμ Ντράιβερ, η Τζέσικα Τσαστέιν και η Πενέλοπε Κρουζ. Από γερμανικής πλευράς ο νεαρός σκηνοθέτης Τιμ Κρέγκερ πάει στο φεστιβάλ με πολλές προσδοκίες. Θα προβληθεί η ταινία του «Η θεωρία των πάντων». Όσο για το πώς νιώθει για τη συμμετοχή του, δήλωσε ο 37χρονος μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa): «Ενθουσιασμό, λίγη περηφάνια και προσμονή». Η ταινία του είναι ένα θρίλερ με τους Γιαν Μπύλοβ, Ολίβια Ρος και Χανς Τσίσλερ. Διαδραματίζεται στη δεκαετία του 1960 και αναφέρεται σε ένα συνέδριο Φυσικής στις ελβετικές Άλπεις, όπου συμβαίνουν μυστηριώδη πράγματα.

Ο Κρέγκερ χαρακτηρίζει τη φετινή επιλογή ταινιών «εντυπωσιακή». Αποτελείται από ταινίες που θα ήθελε να δει ο ίδιος, όπως λέει και ανυπομονεί ιδιαίτερα για την τελευταία δουλειά του Γουίλιαμ Φρίντκιν, («Ο Εξορκιστής»), ο οποίος πέθανε στις αρχές Αυγούστου σε ηλικία 87 ετών. Στη Βενετία θα παρουσιαστεί η ταινία του «The Caine Mutiny Court-Martial».

Το φεστιβάλ και η απεργία

Η ταινία του Τιμ Κρέγκερ «Η θεωρία των πάντων»
Η ταινία του Τιμ Κρέγκερ «Η θεωρία των πάντων»

Ένας ακόμα Γερμανός στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας είναι ο Φραντς Ρογκόφσκι. Παίζει στην ιστορική ταινία «Lubo» του Τζόρτζιο Ντιρίτι, έναν μουσικό του δρόμου που επιστρατεύεται στον ελβετικό στρατό το 1939 και πρέπει να αγωνιστεί για την οικογένειά του.

Φέτος 23 ταινίες συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα για το Χρυσό  Λιοντάρι. Ανάμεσά τους και οι ταινίες των Σοφία Κόπολα, Ντέιβιντ Φίντσερ ή Μάικλ Μαν όπου εμφανίζονται διάσημοι ηθοποιοί, όπως η Έμα Στόουν, ο Γουίλιαμ Νταφόε, ο Μίχαελ Φασμπέντερ. Λόγω της απεργίας στο Χόλυγουντ δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα ταξιδέψουν στη Βενετία. Ο Μπράντλεϊ Κούπερ έχει ήδη ακυρώσει το ταξίδι του. Υποδύεται τον συνθέτη Λέοναρντ Μπερνστάιν στην ταινία «Maestro».

Περισσότεροι από 11.000 σεναριογράφοι απεργούν στις ΗΠΑ από τις αρχές Μαΐου. Από τα μέσα Ιουλίου απεργούν επίσης χιλιάδες μέλη του σωματείου ηθοποιών SAG-AFTRA. Κινηματογραφικές ομάδες μπορούν ωστόσο να υποβάλλουν αιτήσεις στο συνδικάτο για να φτιάξουν τρέιλερ, με στόχο την προώθηση των ταινιών τους.

Οι αμφιλεγόμενοι Άλεν και Πολάνσκι

Το λιοντάρι, σύμβολο του φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας
Το λιοντάρι, σύμβολο του φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας

Τέλος, στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας θα παρουσιαστούν εκτός διαγωνισμού και έργα των Γούντι Άλεν και Ρομάν Πολάνσκι. Το «Coup de Chance» του Γούντι Άλεν αναφέρεται στις σχέσεις ενός ζευγαριού στο Παρίσι. Δυστυχώς το έργο του Γούντι Άλεν έχουν σκιάσει εδώ και χρόνια οι κατηγορίες της υιοθετημένης κόρη του για κακοποίηση, όταν εκείνη ήταν επτά ετών. Παρόλο που ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και δικαστήριο τον δικαίωσε, οι ταινίες του είναι πιο δύσκολο πλέον να κυκλοφορήσουν στους κινηματογράφους.

Η νέα ταινία του Ρομάν Πολάνσκι «Το Παλάτι», μια μαύρη κωμωδία που διαδραματίζεται σε ένα πολυτελές ελβετικό ξενοδοχείο, θα προβληθεί και στη Βενετία. Ο Γερμανός ηθοποιός Όλιβερ Μαζούκι παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Πολάνσκι έχει έρθει και αυτός αρκετές φορές αντιμέτωπος με κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση γυναικών, κυρίως τη δεκαετία του ’70. Ο 90χρονος πλέον σκηνοθέτης αρνείται τις κατηγορίες.

Το φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας αναμένεται πάντως λαμπερό, ακόμα και με λιγότερους σταρ από το Χόλυγουντ.

Λίζα Φόρστερ, dpa

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com