Χριστοδουλίδης για Τατάρ: Δεν άκουσα κάτι, που δεν ανέμενα

Την πρώτη τους συνάντηση μετά την εκλογή του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και προτού αναλάβει επισήμως καθήκοντα είχαν σήμερα (Πέμπτη 23/2) ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ

by Times Newsroom

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης η πρώτη συνάντηση του εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.  Mε το πέρας της συνάντησης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, υπήρξε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έγινε σήμερα επί της ουσίας διαπραγμάτευσης.

«Δεν άκουσα κάτι, που δεν ανέμενα να ακούσω, σχετικά με τις προσεγγίσεις του κ. Τατάρ», όσον αφορά στο Κυπριακό, τις οποίες αναφέρει και δημόσια, ανέφερε ο νεοκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας ότι «την ίδια ώρα εξέφρασα τη δίκη μας ετοιμότητα για να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σπάσουμε το αδιέξοδο, πάντα μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο των ΗΕ, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού, αλλά και με την ΕΕ να έχει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο».

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι τόνισε στον Ερσίν Τατάρ ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να συνεχιστεί, ενώ ερωτηθείς αν αποδέχεται την κυριαρχική ισότητα, προκειμένου να επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι σύμφωνα με τις θέσεις της Ε/κ πλευράς σε καμιά περίπτωση η κυριαρχική ισότητα δεν αποτελεί θέμα προς συζήτηση.

Επανέλαβε ακόμη ότι η ΕΕ μπορεί να συμβάλει στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ενώ ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες προς την εν λόγω κατεύθυνση.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για το θέμα των σεισμών και υπήρξαν κάποιες προτάσεις για συνεργασίαπου μπορούν να συζητηθούν μέσα στο πλαίσιο της τεχνικής επιτροπής για τη διαχείριση κρίσεων. «Υπάρχουν παραδείγματα όπως έγινε προηγουμένως με το θέμα των καταστροφικών φωτιών», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ακολούθως ότι η οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται είτε μέσω των τεχνικών επιτροπών, είτε ΜΟΕ, είτε οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο των ΗΕ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «εισηγήθηκα να στείλουμε ένα κοινό μήνυμα, όσον αφορά το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων», ενώ αναφέρθηκε και σε πρόταση του ιδίου για κοινωνική συνάντηση των δύο ηγετών μετά συζύγων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σύντομα θα υπάρξει νέα συνάντηση.

«Ανοικτή και εποικοδομητική» η ανεπίσημη συζήτηση Χριστοδουλίδη – Τατάρ, αναφέρουν τα ΗΕ

Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχαν μια «ανοικτή και εποικοδομητική» ανεπίσημη συζήτηση, στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, στην υπό την προστασία των ΗΕ περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας,  ανέφεραν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Σε ανακοίνωση μετά την πρώτη συνάντησή τους που άρχισε λίγο μετά τις 11, σημειώνεται ότι οι δύο συζήτησαν θέματα όπως οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία και Συρία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι δύο «συναντήθηκαν για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του αναπληρωτή ειδικού συμβούλου στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ».

«Είχαν μια ανεπίσημη συζήτηση η οποία ήταν ανοικτή και εποικοδομητική», προστίθεται.

Συζήτησαν διάφορα θέματα, περιλαμβανομένων των πρόσφατων καταστροφικών σεισμών σε Τουρκία και Συρία οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων μεταξύ των οποίων Τουρκοκυπρίων και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στα θύματα και τις οικογένειές τους.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11, πραγματοποιήθηκε στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, στην υπό την προστασία των ΗΕ περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας. Τον κ. Χριστοδουλίδη και τον κ. Τατάρ υποδέχθηκε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ. Πρώτος έφτασε στο χώρο ο εκλελεγμένος Πρόεδρος συνοδευόμενος από την ομάδα του, το διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Μενέλαο Μενελάου και τη Μαριλένα Ραουνά, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα Διευθύντριας του Διπλωματικού του Γραφείου.. Ακολούθησε μετά από μικρή καθυστέρηση και ο Τ/κ ηγέτης συνοδευόμενος από το διαπραγματευτή του Εργκιούν Ολγκούν.

Τεχνικές επιτροπές και ΜΟΕ δεν υποκαθιστούν τη λύση του Κυπριακού

Η οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται είτε μέσω των τεχνικών επιτροπών, είτε ΜΟΕ, είτε οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο των ΗΕ, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαι έτοιμος να συζητήσω, υπογράμμισε ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του πριν την αναχώρησή του από το Πολιτικό του Γραφείο για τη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, στην υπό την προστασία των ΗΕ περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας

Ερωτηθείς για τον στόχο του κατά την πρώτη συνάντηση με τον κ. Τατάρ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «είναι μια πρώτη άτυπη συνάντηση που πραγματοποιείται έπειτα από δική μας πρωτοβουλία. Έχω ξεκάθαρο στόχο, έχω ξεκάθαρο προσανατολισμό, το που θέλουμε να φτάσουμε. Δεν το έχω κρύψει εξάλλου. Το έχω αναφέρει δημόσια», ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «γνωρίζω ότι αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια συνάντηση, ειδικότερα την πρώτη άτυπη συνάντηση. Aλλά τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα, είναι αυτά που έχω αναφέρει και δημόσια και αυτά θα μεταφέρω στο συνομιλητή μου ανάμεσα σε πολλά άλλα θέματα τα οποία θεωρώ σημαντικό να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις».

«Δεν είμαι εδώ για να παίξω οποιοδήποτε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών. Με ενδιαφέρει η ουσία, με ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα, με ενδιαφέρει να πετύχουμε τον στόχο μας που δεν είναι τίποτε άλλο από το σπάσιμο του αδιεξόδου», είπε ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημείωσε πως αυτός «δεν είναι εύκολος στόχος. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τα δεδομένα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε αυτή την προσπάθεια. Δεν επιθυμεί κανένας περισσότερο από εμάς να επαναρχίσει ο διάλογος και να πετύχουμε τη λύση του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο του συμφωνημένου πλαισίου».

Ερωτηθείς για τη δήλωση του κ. Τατάρ για την πρότασή του σε σχέση με συνεργασία σε περίπτωση σεισμού, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως έχει θέση για αυτό.

«Υπάρχουν και προτάσεις που έχουν ήδη γίνει μέσα στο πλαίσιο των Τεχνικών Επιτροπών. Υπάρχουν προηγούμενα παραδείγματα μέσα στο πλαίσιο της σχετικής τεχνικής επιτροπής για τη διαχείριση κρίσεων. Είχαμε το παράδειγμα των πυρκαγιών», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τεχνογνωσία, η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος της ΕΕ έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε σχετικούς ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Θα ακούσω τον κ. Τατάρ και είμαι έτοιμος να απαντήσω».

«Γενικότερα η οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται είτε μέσω των τεχνικων επιτροπών, είτε ΜΟΕ, είτε οτιδήποτε άλλο δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού, της επανένωσης της πατρίδας μας μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο των ΗΕ. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαι έτοιμος να συζητήσω. Αυτό θα μεταφέρω και στον κ. Τατάρ, αλλά να ακούσουμε πρώτα και ως ένδειξη εκτίμησης στον ίδιο. Ακόμα δεν τον έχω συναντήσει και όταν επιστρέψω θα είμαστε εδώ να συζητήσουμε ό,τι θέλετε», επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Πηγή:  www.philenews.com

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com