Διάγγελμα Μπάιντεν: Αυτές είναι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Δεν θέλουμε πόλεμο

Το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου

by Times Newsroom

Με νέο του διάγγελμα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοινώνει κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως απάντηση στις κινήσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν αναφορικά με την Ουκρανία και ενώ η ένταση έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα στην περιοχή.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε χθες την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτονομιστικών περιοχών της Ουκρανίας, των Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, ενώ σήμερα ζήτησε και πήρε έγκριση από το Κοινοβούλιο για χρήση του ρωσικού στρατού στο εξωτερικό, με τον Πούτιν, ωστόσο, να αναφέρει, σύμφωνα με το Reuters ότι δεν είπε πως θα στείλει άμεσα στρατό στο Ντονμπάς.

Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η χώρα θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Ουκρανία, καθώς και ότι ο Πούτιν μπορεί ακόμα να αποφύγει έναν «πλήρη πόλεμο επιλογής» στην Ουκρανία.

Το διάγγελμα Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος, λοιπόν, στο διάγγελμά του ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στη «ρωσική ελίτ» και σε δύο ρωσικές τράπεζες, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κατάσταση στην Ουκρανία στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο Πούτιν επιτέθηκε ευθέως στο «δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει» αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος» για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν «ανοιχτές στη διπλωματία».

Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε πόντο» ΝΑΤΟϊκού εδάφους και θα συνεχίσουν να παρέχουν «αμυντικά» όπλα στην Ουκρανία, ενώ ενέκρινε και την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής.

Συγκεκριμένα οι κυρώσεις αφορούν:

  • Δύο μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα, την τράπεζα V.E.B. και την Military Bank.
  • Τον οικονομικό αποκλεισμό της Μόσχας τόσο στην ανάληψη χρημάτων από δυτικές τράπεζες όσο στην ανταλλαγή νομίσματος στις αγορές των ΗΠΑ και της ΕΕ.
  • Το «πάγωμα» του Nord Stream 2, σε συμφωνία με τη Γερμανία.
  • Την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα παραμείνουν στην Ουκρανία και θα συνεχίσουν να την εξοπλίζουν στρατιωτικά.

Τι είπε μεταξύ άλλων ο Τζο Μπάιντεν: «Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι παίρνει ένα κομμάτι της Ουκρανίας, αυτό έκανε χθες ο Πούτιν με όσα είπε. Γνωρίζω ότι ο ίδιος οικοδομεί μια λογική για να συνεχίσει περαιτέρω. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την αρχή της ρωσικής εισβολής. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για να προχωρήσουμε σε κυρώσεις. Ποιος δίνει το δικαίωμα σε κάποιον να ανακηρύξει σαν ανεξάρτητες δύο περιοχές μιας άλλης χώρας; Για όνομα του Θεού. Σήμερα, λοιπόν, ανακοινώνω την πρώτη δέσμη κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία, είναι οικονομικές – εμπορικές και θα αφορούν πρόσωπα, εταιρείες και εμπορεύματα που είναι χρήσιμα στη βιομηχανία της. Θα συνεχίσουμε να κλιμακώνουμε τις κυρώσεις όσο η Ρωσία κλιμακώνει τις ενέργειές της.

Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε τη Ρωσία. Δεν θέλουμε πόλεμο. Θέλουμε με τους συνεργάτες μας να υπερασπιστούμε όσους δέχονται επίθεση. Ελπίζω να κάνω λάθος αλλά πιστεύω ότι η Ρωσία θα κλιμακώσει τις ενέργειές της κατά της Ουκρανίας. Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του νατοϊκού εδάφους. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέση για να επιτεθούν.

Έχουμε συντονιστεί με ΝΑΤΟ και Ευρώπη, η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com