Διαβάζοντας… Τα 3 ερωτήματα, του Μπουκάι

Σύμφωνα με τον Μπουκάι, «Η προσωπική ολοκλήρωση μπορεί να επιτευχθεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, αρκεί ο άνθρωπος να πιστέψει πως η ζωή του έχει νόημα και σκοπό, κι ότι είναι ικανός να βαδίσει προς αυτήν την κατεύθυνση»

by Times Newsroom

Ποιος είμαι;

Που πηγαίνω;

Με ποιον;

«Καμιά φορά, το να μην εγκαταλείπεις κάτι μπορεί να ισοδυναμεί με θάνατο.

Καμιά φορά ζωή σημαίνει να παρατάς αυτό που κάποτε σου έσωσε τη ζωή».

«Υποθέτω πως ακόμα και σήμερα κάποιοι μπορεί να νιώσουν απογοήτευση βλέποντάς με να περιπλανιέμαι σε πολλούς και διάφορους δρόμους ψάχνοντας τη συνταγή της ευτυχίας, για να καταλήξω ότι, δυστυχώς, δεν υπάρχει συνταγή κι ότι δεν έχει νόημα να χάνουμε τον καιρό μας αναζητώντας συνταγές».

«Θα μου άρεσε πολύ να μ’ αγαπάνε όσοι αγαπώ, κι αυτοί που αγαπώ να μου το ανταποδίδουν. Αν όμως κάποιος δε μ’ αγαπά, ας μου το πει κι ας φύγει. Κι αν δεν βρίσκει το κουράγιο να το πει, ας φύγει χωρίς να το πει. Ούτε μνησικακία ούτε πικρία είν’ αυτό. Απλώς, δε θέλω να ζω δίπλα σε κάποιον που δε θέλει να ζει δίπλα σ’ εμένα».

«Κανείς δεν αλλάζει επειδή ‘αυτό απαιτείται’.

Κανείς δε μεταβάλλεται στ’ αλήθεια μέσω του φόβου.

Κανείς δεν αναπτύσσεται με την καταπίεση».

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ: ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΩ; ΜΕ ΠΟΙΟΝ;

«Αυτά είναι τα τρία υπαρξιακά ερωτήματα που συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγμή που άρχισε να διαμορφώνει τη σκέψη του.

Ερωτήματα που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, καθώς αποτελούν μέρος κάθε πορείας που σχεδιάζουμε.

Ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν ένα προς ένα –αν σκοπεύουμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση που ο Καρλ Ρότζερς αποκάλεσε ‘διαδικασία μετατροπής σε πρόσωπο’-, γιατί μόνο αναζητώντας μιας απάντηση σ’ αυτά μπορεί κανείς να μάθει τα αναγκαία για να πάει μπροστά στη ζωή του» (Από το οπισθόφυλλο).

Σύμφωνα με τον Μπουκάι, «Η προσωπική ολοκλήρωση μπορεί να επιτευχθεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, αρκεί ο άνθρωπος να πιστέψει πως η ζωή του έχει νόημα και σκοπό, κι ότι είναι ικανός να βαδίσει προς αυτήν την κατεύθυνση» (σελ. 133).

«Χάρη στην απώλεια ορισμένων πραγμάτων μπόρεσα και κέρδισα κάποια άλλα. Επίσης, χάρη σε όσα έχασα –και όχι μόνο χάρη σε όσα κέρδισα- έγινα ότι έγινα»… «Δεν υπάρχει σημαντικό όφελος χωρίς κάποια παραίτηση, χωρίς ένα συναισθηματικό κόστος, χωρίς μια απώλεια. Αυτή την αλήθεια την ανακαλύπτει κανείς στο τέλος. Μόνο τότε καταλαβαίνουμε ότι το πένθος είναι αναγκαίο στη διαδικασία της προσωπικής ανάπτυξης» (σελ. 113).

  • Πηγή: Μπουκάι, Χ. (2022). Τα 3 ερωτήματα: Ποιος είμαι; Που πηγαίνω; Με ποιον; Εκδόσεις Opera.

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Posted by Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή