Διαβάζοντας το βιβλίο: «Η γιαγιά μου σας χαιρετάει και ζητάει συγγνώμη»

Τα βράδια η Έλσα βρίσκει καταφύγιο στις ιστορίες που πλάθει η γιαγιά της για τα έξι φανταστικά βασίλεια, εκεί όπου κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να συμπεριφέρεται φυσιολογικά.

by Times Newsroom

«Η Έλσα είναι εφτά χρονών και δεν μοιάζει με κανένα κορίτσι της ηλικίας της. Η γιαγιά της είναι εβδομήντα εφτά χρονών και όλοι τη θεωρούν εντελώς παλαβή. Όλοι εκτός από την Έλσα, η οποία είναι σίγουρη πως η γιαγιά της είναι μια ιδιοφυΐα. Έτοιμη για όλα προκειμένου να διασκεδάσει ή να προστατεύσει την εγγονή της. Ακόμη και να διαρρήξει τον ζωολογικό κήπο, να πυροβολήσει με πέιντμπολ ή να φλερτάρει αστυνομικούς. Είναι όχι μόνο η καλύτερη, αλλά και η μοναδική φίλη της Έλσας.

Τα βράδια η Έλσα βρίσκει καταφύγιο στις ιστορίες που πλάθει η γιαγιά της για τα έξι φανταστικά βασίλεια, εκεί όπου κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να συμπεριφέρεται φυσιολογικά.

Όλα αυτά σταματούν ξαφνικά, όταν η γιαγιά πεθαίνει. Έχει αφήσει πίσω της το πιο συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού για την Έλσα: ένα σωρό επιστολές, τις οποίες θα πρέπει να παραδώσει στους αποδέκτες τους, ανθρώπους με τους οποίους η γιαγιά είχε συγκρουστεί.

Έτσι ξεκινάει η μεγάλη περιπέτεια της Έλσας, χάρη στην οποία θα ανακαλύψει την αλήθεια που κρυβόταν πίσω από τα παραμύθια της γιαγιάς, μιας γυναίκας που πραγματικά δεν έμοιαζε με καμία άλλη» (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Ένα μυθιστόρημα που δίνει έμφαση στη σχέση γιαγιάς- εγγονής, στην απώλεια, στην έξαψη της φαντασίας του παιδιού και που προτείνει μια διαφορετική ματιά για την καθημερινότητα αλλά και το δικαίωμα του καθενός να είναι και να ζει όπως επιλέγει ο ίδιος.

«Το να αλλάζεις τις αναμνήσεις είναι μια πολύ καλή σούπερ δύναμη.

Αν δεν μπορούμε να αφαιρούμε τις κακές αναμνήσεις, πρέπει να προσθέτουμε όλο και περισσότερες ομορφόγλυκες αναμνήσεις» (σελ. 22).

«Πρέπει να πιστεύει κανείς. Πάντα το έλεγε η γιαγιά. Για να καταλαβαίνει κανείς τα παραμύθια, πρέπει να πιστεύει σε κάτι. Δεν έχει και τόση σημασία σε τι ακριβώς πιστεύει κανείς, αλλά πρέπει να πιστεύει σε κάτι, αλλιώς ας τα στείλει στον διάβολο όλα» (σελ. 415).

  • Πηγή: Fredrik Backman. 2017. Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη. Εκδόσεις Κέδρος.

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Posted by Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή